© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Общо 81

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Общо 81
Коментари Харесай

Над 81 хил. руснаци са купили имоти в България

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Общо 81 114 съветски жители са купили парцели на територията на България от началото на 1999 година до момента. За същия интервал 636 евентуално са продали. Това сочат данни на Агенцията по вписванията на база информация в осведомителната система на указател БУЛСТАТ.

Пикът в покупките е през 2012 година, когато 12 729 руснаци са придобили парцели в България. Оттогава броят им всяка година понижава. За 2018 година купувачите са 1908, или със 75% по-малко. През първото тримесечие на 2019 година новите съветски притежатели са 250.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Статистиката обгръща единствено руснаците, придобили парцели като физически лица. Тя не включва купилите парцели през сдружения, каквато е практиката, когато договорката включва и земя – къщи с дворове или апартамент с идеални елементи от земята под постройката.

Едно физическо лице може да има повече от един парцел, само че в БУЛСТАТ се записва единствено първият, изясняват от Агенцията по вписванията. Тоест статистика не улавя общия брой на съветските парцели в страната.

Броят от 636 на руснаците, продали парцелите си в България, също е ориентировъчен. Възможно е да е по-малък, тъй като отписване от регистъра се желае и по мотиви отвън продажбата – да вземем за пример в случай че индивидът придобие ЕГН/ЛНЧ. Възможно е и да е по-голям, в случай че някои от продавачите не са спазили законовото обвързване, когато задгранично физическо лице продаде парцел и не купи различен в страната, до седем дни да изиска преустановяване на регистрацията по БУЛСТАТ.

Числото не отразява и продажбите на руснаци, които имат повече от един парцел в България. Ако първият парцел бъде продаден, по партидата на индивида се прави смяна и се вписва адресът на идващия добит парцел, изясняват от Агенцията по вписванията. Отписване от регистъра не се постанова.

Същевременно в известния уебсайт prian.ru сега за продажба са оповестени 7254 парцела по българското Черноморие. Офертите са и за ново, и за остаряло строителство, като няма гаранция, че всички те са на съветски притежатели.

Още по тематиката четете в седмичния брой на " Капитал " в петък
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР