© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© Цветелина Белутова Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

"Булсатком": Финансовата одисея след сателита

© Цветелина Белутова
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
КРС: Телеком пазарът се свива като се изключи интернет и пакетните услуги

Общите доходи на фирмите в бранша са се намалили с 1.5% за 2017 по отношение на 2016 година
11 юли 2018
Сателитните разстройства на " Булсатком "

Повече от месец откакто изстреля спътника си за 235 млн. $, компанията е съвсем подготвена за лъчение, само че забавянето на този и на другия й огромен план - за мобилна мрежа, докара до забавяне на заплащанията й и потребност от свежи средства
11 авг 2017
Сателитът на " Булсатком ": В Космоса след 235 млн. $

BulgariaSat-1 би трябвало да е подготвен за лъчение в края на юли
25 юни 2017
Със SpaceX към небето

Сателитът на " Булсатом " BulgariaSat-1 демонстрира същинските преимущества, които частната самодейност внася в галактическия бранш
16 юни 2017 " Булсатком " е водач на пазара на платена телевизия с над 650 хиляди клиенти. От година си има и чисто нов безценен спътник - за над 230 млн. $. Небесата пред компанията обаче надалеч не са безоблачни - поради мегаломанските проекти и неверни вложения от години тя е във финансов безпорядък, а от седмица - и в мениджърски.

Компанията, учредена от старозагорците Максим Заяков и Пламен Генчев преди 13 години, има гласуван от двамата 5-членен нов съвет на шефовете с външни лица и мажоритарния притежател Генчев, до момента в който сътрудникът му напуща ръководството. Дни по-късно концепцията очевидно се трансформира и ново решение анулира предходното, като се минава към ръб с Генчев и други двама негови доближени. Засега нито един от двата разновидността на управнически екипи не е вписан. Но е следващ път, в който вместо договорка за споразумяване на задълженията и/или промяна на собствеността акционерът трансформира желанието си. За последните две години по подобен път минаха няколко групи непознати фондове и локални телеком играчи и консултанти. Сега едната версия е, че е имало сделка с локални вложители, а другата - че консорциумът от банки, които не получават заплащанията си от " Булсатком ", не е бил известен за смяната и по тази причина е преосмислянето.

Дотук в кашата има един сигурен резултат - цената на компанията пада. А поради финансовите проблеми и хаоса услугата към клиентите постепенно стартира да се губи...

Триъгълникът акционери, мениджъри, банки

Най-големият снабдител на телевизия в България от към две години е в неприятно финансово положение, задвижено от две противоречиви мениджърски решения. Първото - изстрелването на личен спътник, който не се употребява нито от компанията, нито от външни клиенти. И второ, поради налетите милиони за стартирането на GSM услуги, което по този начин и не се случи.

Тежащите разноски направиха неприятен огромния заем от над 80 млн. евро към консорциум от интернационалните банки - вноските са просрочени към този момент втора година. Национална агенция за приходите е запорирала сметки, малките екрани водят каузи за такси за лъчение.

Но компанията към момента има скъп актив - лидерската позиция на тв пазара и многото клиенти. Последната и поредна оферта за излекуване на " Булсатком " очевидно е пристигнала по линия на " Ентреа ", която доскоро повече от година беше съветник на фонда ADM, и телеком вложителя Марк Шнайдер (който беше претендент при последната продажба на БТК). Сега съгласно два самостоятелни източника консултантът е по-скоро в ролята на вложител. А в тима има още локални играчи - притежателят на sportal.bg Стилян Шишков и на " Дарик радио " Радосвет Радев. Триото е записало компанията " Ди.И.И Диджитал ", в която главният дял се държи от " Ентреа кепитъл партнърс " (с дребни дялови вложения и заеми, в това число към Красимир Стойчев, " Спортал.бг ", Мъгърдич Халваджиян и др.). Собственици на " Ентреа КП " са трима M&A консултанти - Ивайло Спасов, Димитър Костадинов и Красимир Крумов. Вероятно поради обстановката с невписания ръб от " Ентреа " не разясниха тематиката.

Най-общо проектът е бил с ново управление да се предоговорят заеми и задължения със сериозна подстрижка и с финансиране от порядъка на 40-50 млн. евро да се разплатят, като се придобие и незнаен (вероятно мажоритарен) дял в " Булсатком ". Според един източник главният запас е трябвало да пристигна от непознати фондове. Но от борда се вижда и българското присъединяване. Освен притежателите на " Ентреа ", " Спортал " и " Дарик " като изпълнителен шеф е препоръчан да влезе Александър Грънчаров (бивш управител на " Кока-кола ", " Карлсберг " в България, а последно допреди година в борда на БТК).

Какво желаят кредиторите

Най-фатално за " Булсатком " е неплащането по заема от 80 млн. евро, който " Булсатком " дължи към група банки. Първото просрочие беше през лятото на 2017 година Кредитът беше провиснал през 2014 година от консорциум от банки отпред с Deutsche Bank - Лондон, и с присъединяване на Европейска банка за възстановяване и развитие, Raiffeisen Bank, фонд на Citi и KBC. Общата изтеглена сума тогава беше 85 млн. евро, които би трябвало да бъдат върнати напълно до 31 декември 2020 година Миналото лято обаче Deutsche Bank и звеното на Citi са продали своето взимане на Bank of America Merrill Lynch. Според няколко източника цената е била 35% от номинала, а в този момент американската банка още веднъж се оглежда за продажба, разумно след неплащане - на по-ниска цена.

Останалото трио кредитори към този момент година не подхваща дейности, като въпреки всичко за най-активна се сочи Raiffeisen, която само е наела съветник.

Сега съгласно непосредствен до оператора източник тъкмо кредиторите са били срещу приемането на този уголемен ръб от локални консултанти вложители. Логично измененията в управлението стават след позволение от банките. Такова не било поискано и получено, по тази причина се наложило незабавното връщане на остарелия ръб, само че без Заяков. Засега това заявление още не е прегледано от длъжностното лице по вписванията към регистъра.

Иначе най-малко от две години се приказва за търкания сред двамата съсобственици. Докато Пламен Генчев е с фокус обичайния бизнес на " Булсатком " - тв и интернет, одисеята със спътника е територия на Максим Заяков. Затова и присъединяване им в обособените сдружения е друго. Успоредно с опита за смяна на борда на " Булсатком " е протекла интервенция и в " България сат ", където Заяков държи 75%. От управлението там дефинитивно са излезли Пламен Генчев и Богдана Иванова, а остават единствено представителите на Заяков.

Един необработен спътник

Потъването на компанията в задължения става тъкмо поради плана за спътник - спътникът, който струваше 235 млн. $, беше изстрелян на 23 юни предходната година. Но още не излъчва.

Първата причина е вътрешна - половината от потенциала му трябваше да се употребява от българските и сръбските клиенти на оператора. Но казусът е, че всяка паница би трябвало да се реалокира в друга посока, с цел да хване новия сигнал. Бързата миграция изисква огромен екип и средства, каквито в последно време " Булсатком " мъчно може да си разреши. Освен това би трябвало да се заплаща и към сегашния снабдител на сигнал Hellas Sat 3. Според доклада на компанията използването му коства 16 млн. лева годишно.
Максим Заяков

Фотограф: Цветелина Белутова
Макар Максим Заяков да е споменавал пред вложители, че към този момент има външни клиенти, оповестени контракти с такива няма. Проблемът е, че в бранша работят все огромни корпорации с по няколко спътника и по този начин подсигуряват на клиентите си непрекъснат сигнал. " България сат " няма авариен актив в орбита и очевидно не може към този момент година да контракти подобен със собствен съперник. Един източник твърди, че й липсват всички нужни проби при производството и това също пречело при външни контракти.

За спътника българската компания ще би трябвало да заплаща и заем от 150 млн. $ на американската Exim Bank. Тук не е ясно има ли забавяне, защото съгласно източници първо заплащане се дължи, като стартира излъчването. " България сат " очевидно има търкания и с производителя на спътника, тъй като в доклада на " Булсатком " написа, че Space Systems/Loral (SSL) си търси 6.7 млн. $.

Повечето фондове, които са оглеждали опцията да купят " Булсатком ", са поискали бизнеса, само че без спътника, настояват източници на " Капитал ". Така че евентуално бъдещето му е в обособена продажба, само че на много по-ниска от себестойността му цена.
Какво тежи в доклада

Приходите на компанията за 2017 година леко падат до 155 млн. лева, каквато е наклонността и при клиентите. Оперативната загуба на " Булсатком " за интервала е 6.9 млн. лева, а чистата загуба е над 27 млн. лева Тя идва най-много от обезценки на дълготрайни активи за 15.4 млн. лева, само че има и да вземем за пример 3.5 млн. лева разход за санкции, неустойки и лихви по данъчни отговорности, до над 1 млн. лева се качват и разноските и неустойките по правосъдни каузи. Разходите за банкови такси се подвигат за година от 3.5 млн. лева на съвсем 10 млн. лева

В доклада се споделя, че " към 31 декември 2017 година групата не покрива избраните според контракта за синдикиран банков заем финансови индикатори и не беше в положение да обслужва регулярно погасителните проекти по заемите си ".

Към 31 декември 2017 година заведените против " Булсатком " правосъдни каузи са няколко: от " HBO България ", " Нова броудкастинг груп ", софтуерната компания " Скейл фокус " и консултантската McKinsey. След тази дата има още един иск – от Space Systems/Loral (SSL). Българското звено на HBO търси от " Булсатком " общо 1.32 млн. $, голямата част от които е за лицензионни такси, а по-малката сума е за неустойки. " Нова броудкастинг груп " има предявени 1.39 млн. лева като непълен иск за 17% от взимане на обща стойност над 8 млн. лева и 606 хиляди лева наказателна клауза по контракт. Исковете от страна на " Скейл фокус " и McKinsey са надлежно за 238 хиляди и 201 хиляди лева Най-големият е от SSL – 6.7 млн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР