© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Защо поскъпва

...
© Цветелина Белутова Още по темата Вечерни новини: Защо поскъпва
Коментари Харесай

Вечерни новини: Прокурорска атака по кабинета, нов лидер на Куба, ръст на чуждите инвестиции

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Вечерни вести: Защо нараства токът, сагата " Иванчева ", предварителни избори в Турция

И още: Кой ще ръководи Куба след Кастро, загадка среща на шефа на Централно разузнавателно управление на САЩ с Ким Чен-ун, какъв брой ще са ВЕИ-тата в Европа 2030 година
18 апр 2018
Вечерни вести: Арест на кмета на " Младост ", цирк в Съюз на демократичните сили, Македония и Албания са по-близо до участие в Европейски Съюз

И още: Кой взе " Пулицър " тази година, кои ще са членовете на енергийния регулатор
17 апр 2018
Вечерни вести: Президентът приказва за нова партия, Съединени американски щати с нови наказания против Русия

И още: Мило Джуканович най-вероятно още веднъж ще е президент на Черна гора; Европейска комисия евентуално ще предложения Македония и Албания за договаряния за участие
16 апр 2018 Светът става все по-некомфортно място за замърсителите - добра вест за всички макар неудобствата, които това може краткотрайно да аргументи. Само в границите на четвъртъка да вземем за пример европарламентът одобри нови правила против измамите с излъчванията и задължи страните в Европейски Съюз да затегнат контрола и инспекциите над автомобилите; за тецовете на въглища няма бъдеще в Европа, бе още веднъж доказано на неофициално съвещание на енергийните министри от Европейски Съюз в София; а над 60 огромни музикални фестивала във Англия не разрешиха пластмасата.
Иначе медийният четвъртък бе спокоен и лишен от основни събития както в интернационален мащаб, по този начин и в страната, макар че към момента прехвърчат искри към сагата " Иванчева ".

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Сотир Цацаров и Пламен Георгиев в офанзива към кабинета поради коментар по случая " Иванчева "

Главният прокурор Сотир Цацаров остро смъмри вицепремиера Екатерина Захариева, а около нея размаха пръст и на цялото държавно управление. Поводът - оценката на Захариева за акцията по задържане на кметицата на " Младост " Десислава Иванчева, изразена сбито в сряда: " Мисля, че малко се трансферираха границите. " В телефонно изявление от Рим Цацаров попита дали това е публична позиция на кабинета, тъй като то би сложило под подозрение готовността на държавното управление за битка с корупцията. Почти по същото време ръководителят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев разгласи " прокуратурата си свърши работата по единствения вероятен по закон метод " и изрази удивление от думите на вицепремиера.

Всъщност вицепремиерът Екатерина Захариева не сподели нищо по-различно от оценката на доста специалисти по углавен развой, които разясниха еднопосочно през последните дни, че петчасовият обществен обиск на центъра на София е бил ненужно демонстративен.

Мигел Диас-Канел е новият водач на Куба

Фотограф: Handout

Куба влиза в нова епоха, или най-малко по този начин интернационалните медии отразиха назначението на Мигел Диас-Канел (в дясно) за президент на Куба, откакто страната беше ръководена от семейството Кастро близо шест десетилетия. С анонимно гласоподаване Народното събрание избра Диас-Канел да замести 86-годишния Раул Кастро, който изкара два петгодишни мандата - надалеч по-малко от брат си Фидел, който бе министър председател и президент от 1959 до 2006 година

Наследникът на династията Кастро има забавна биография, в която се преплитат версиите за предан на партията вътрешен човек, само че и на непосредствен до проблемите на народа и младото потомство политик. Въпреки това лансираната в последно време концепция за генерални промени в Куба е по-скоро надалеч в бъдещето.

Преките вложения нарастват през февруари

Чуждите инвестиции в българската стопанска система нарастват за февруари с 46 млн. евро и доближават общо 205 млн. евро за първите два месеца на годината, сочи статистиката на Българска народна банка. Миналогодишната сметка е по-висока - за същия интервал директните непознати вложения бяха 353 млн. евро, само че настоящите данни ще бъдат ревизирани още през март с тримесечните доклади на фирмите и е допустимо да се трансформират.

Подобно на 2017 година вложителите насочват към България капитал най-вече под формата на дългови принадлежности, които са знак за краткосрочни ползи.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Warner Bros открива голям увеселителен парк в Абу Даби

Огромен закрит увеселителен парк на стойност 1 милиарда $ е на път да отвори в Абу Даби, Обединените арабски емирства. Той ще бъде ситуиран върху повърхност от 153 000 кв.м повърхност на остров Яс. Посветен на героите на " Уорнър брос ", паркът ще пресъздаде в подробност измислени градове като Бедрок от " Семейство Флинтстоун ", Метрополис от " Супермен ", Готъм от " Батман ". Официалното разкриване е на 25 юли. С новопостроения филиал на Лувъра, писта от Формула 1 и още няколко увеселителни парка богатото на нефт емирство се надява да конкурира като туристическа дестинация близкия Дубай. Новината идва в деня, в който Саудитска Арабия откри първия си киносалон след повече от 30 десетилетия. Страните от Близкия изток се приготвят за момента, в който подвластните им от нефт стопански системи ще би трябвало да разчитат на други доходи.

Фотограф: Christopher Pike

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще открие на следващия ден конференция на тематика " Пазарната интеграция на ВЕИ и прехода към чиста сила ". Събитието, което е част от формалната стратегия на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, ще се организира в " София хотел Балкан ". Форумът ще прегледа националните и европейските политики за възобновими източници и ще показа най-новите решения, които ВЕИ промишлеността предлага за модернизиране на енергийния бранш.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Фейсбук ще даде на европейските си консуматори опция да решат каква част от данните им да споделят с рекламодатели още идната седмица. Инициативата е част от напъните им да се съобразят с новия Общ правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR), като с времето тези благоприятни условия ще станат налични и за потребителите по целия свят.

Министерство на вътрешните работи и Министерството на спорта разискаха ограничения за стягане на контрола за достъп до футболни мачове и тактика против вандализма, откакто служителка на жандармерията тежко пострада от бомбичка, паднала на главата й, по време на мача " Левски " - ЦСКА през вчерашния ден. Агресията на футболните хулигани е систематичен проблем, който досега остава неуреден.

Швейцария удължи ограничаването за работа за българи и румънци с още година - до май 2019 година, като под 1000 служащи общо от двете страни ще имат достъп до пазара на труда там. Свободното напредване на българи и румънци влезе в действие през юни 2016 година, само че с защитна уговорка, защото властта се безпокои, че източноевропейци заемат сезонни места в браншове с безработица над междинната.

КАКВО ДРУГО ИНТЕРЕСНО

Израел чества 70 години

Израел чества 70 години от основаването й, като показва военната мощност и невероятните си стопански достижения на фона на несекващи закани в района и неустановеност вкъщи. Oт сряда вечерта до четвъртък вечерта израелците се отдават на тържества, с цел да отпразнуват " чудото " на своето битие, благоденствието на тази " стартъп " страна и демократичния си модел. Еврейската страна е оповестена на 14 май 1948 година, само че в този момент чества по еврейския календар. С повече от 8.8 млн. поданици, популацията е повишено 10 пъти от този момент. Растежът на Брутният вътрешен продукт беше 4.1% през четвъртото тримесечие на 2017 година Страната има над 10 Нобелови лауреати. Същевременно в Израел се следи и най-силно неравноправие измежду развитите страни, а сега бъдещето на премиера Нетаняху, заседнал в хипотетични корупционни афери, е нестабилно.

Фотограф: Amir Cohen
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР