© Цветелина Белутова Общинските дружества на Русе за ВиК и

...
© Цветелина Белутова Общинските дружества на Русе за ВиК и
Коментари Харесай

Русе обяви търгове за над 80 млн. лв. за нов градски транспорт и воден проект

© Цветелина Белутова Общинските сдружения на Русе за ВиК и превоз оповестиха две поръчки, финансирани по оперативна стратегия " Околна среда " (ОПОС) с над 80 млн. лева Едната е за реорганизация на водопроводни и канализационни мрежи в дунавския град, а другата - за пазаруване на нови транспортни средства за градския превоз.

Един воден план

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На 15 октомври " Водоснабдяване и канализация - Русе " е оповестило процедура за реорганизация и доизграждане на ВиК мрежи в кварталите " Средна кула " и " Долапите ", както и за създаване на отвеждащ колектор. Прогнозната стойност е 43.5 млн. лева, като планът би трябвало да бъде приключен до 30 юни 2022 година

Офертите ще се правят оценка по два критерия - предлагането за планиране и строителство с тежест 60% и цената с тежест 40%. Крайният период за подаване на предложения е 22 ноември 2019 година

Кандидатите би трябвало да са осъществили най-малък общ оборот за 2016 година, 2017 г, и 2018 година за планиране в размер близо 280 хиляди лева и за строителство - 8.7 млн. лева без Данък добавена стойност.

И един за по-чист превоз

Търгът на сдружението " Общински превоз Русе " е разграничен на две обособени позиции - за 26.4 млн. лева, с които да се купят 20 нови 10-метрови електробуса, и за 17.1 млн. лева за 15 тролея. За оценка на офертите и в двете позиции обаче цената ще има единствено 40% тежест. Другите индикатори са свързани с гаранционните условия и енергийните разноски. Крайният период за приемане на офертите е 15 ноември.

По плана ще бъдат построени и системи за видеонаблюдение и за информация на пасажерите в действително време. С осъществяването му се възнамерява понижаване на фините прахови частици с източник превозът от 1,62 на 0,95 тона на година.
Русе не съумя да се възползва от първия транш на финансирането по ОПОС за битката с мръсния въздух, защото в общинската стратегия за понижаване на замърсяването липсваха планувани ограничения за битовото отопление, а това беше един от критериите на Министерството на околната среда и водите.

Същевременно битовото отопление е източник на близо два пъти повече фини прахови частици от превоза съгласно последните налични данни - 47.4% против 25.1%. Евросредствата обаче ще бъдат вложени единствено в по-чисти транспортни средства за градския превоз и към този момент няма проекти да се подчертава върху отоплението като замърсител.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР