© Цветелина Белутова Европейското финансиране за лот 3.2 е 65%

...
© Цветелина Белутова Европейското финансиране за лот 3.2 е 65%
Коментари Харесай

Финансирането за "Струма" през Кресненското дефиле от 1 млрд. лв. е под въпрос

© Цветелина Белутова Европейското финансиране за лот 3.2 е 65% от планирана инвестиция за строителство от към 1 милиарда лева с Данък добавена стойност.
Европейското финансиране за сектора от автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле може би ще бъде отказано. Тази вест " Капитал " научи и удостовери през два самостоятелни източника. И двата споделиха, че към този момент е решено, че най-малко част от парите за най-тежкия магистрален сектор, които са близо милиард лв., ще би трябвало да бъдат пернасочени. Най-вероятно става дума за лот 3.2.1 който включва реновирането и разширението на сегашния път през дефилето, на стойност 430 млн. лева без Данък добавена стойност.

АПИ и три източника от кабинета обаче отхвърлиха да има отменяне на плана от страна на Европейската комисия (ЕК). Те показаха, че още даже не е подадена апликационната форма, тъй че няма по какъв начин даже официално да има противоречие от страна на Комисията.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Има няколко събития, които изясняват ненапълно разминаването в изказванията. И двете загатват за проблеми, които или към този момент са почнали, или предстоят напълно скоро.

Първият проблем

е писмо, което е пристигнало от DG Environment (Генерална дирекция към Европейска комисия по околна среда), което желае повече информация от страна на Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) за плана и неговия отпечатък върху околната среда. В него, доколкото " Капитал " разбра, се приказва и за вероятните опасности от плана, както и се желае пояснение от държавното управление за ограниченията и бъдещите дейности. София занапред би трябвало да отговори на тези терзания.

Проектът срещна отпор главно от природозащитни организации, защото трафикът в едната посока ще употребява съществуващия път Е79 и част от площите му попада в " Натура 2000 ". Според тях трафикът би трябвало да се изнесе напълно от дефилето, като и в двете направления минава източно от него, само че държавното управление не е според, като като че ли главната причина е, че това ще коства два пъти повече.

В момента сред две от дирекциите в Европейска комисия - DG Regio, която дава отговор за харченето по стратегиите, и DG Environment, която дава отговор за опазването на околната среда, върви полемика във връзка пътя през Кресненското дефиле. Изходът от тази полемика ще дефинира и това дали Комисията ще поддържа или отхвърли апликационна форма за европейско финансиране, която България ще подаде вероятно другия месец. " Ние ще стартираме строителството даже преди да получим утвърждение ", съобщи почитан източник от кабинета и уточни, че това е типично за огромни планове. Това също по този начин е рискова игра, тъй като в случай че България не получи утвърждение от Брюксел, ще би трябвало да финансира строителството със лични пари - а в тази ситуация става дума за голяма сума.

Вторият проблем

е, че с наближаването на крайния период по оперативната стратегия " Транспорт " (програмния интервал приключва през 2021г., а крайният период за довеждане докрай на " Струма " е 2023г.) се е влезнало в положение на рисков мениджмънт. Това значи, че ръководството на програмата обмисля къде може да трансферира скоростно парите за правата в Кресненското дефиле, в случай че се окаже, че строителство там не може да стартира или не е разрешено да бъде финансирано с европари. Източник от кабинета съобщи, че това е изцяло обикновено една година преди края на интервала, с " високорисков план, който не е почнал ".

Това в действителност беше доказано индиректно и обществено. По време на конференция във вторник ръководителят на Управляващия орган на оперативна стратегия " Транспорт " инж. Галина Василева споделя, че забавянето на плановете за ЖП сектора " Елин Пелин-Костенец " и лот 3.2 от " Струма " подлага на риск реализацията на задачите и усвояването на бюджета на програмата. " Ситуацията постанова да се извърши съществена смяна на оперативната стратегия, препрограмиране на съответните предпочитани оси, както и пренасочване на запаса за осъществяване към цели от оперативната стратегия, които имат по-добро осъществяване на междинните цели ", са били думите на Василева, представени на формалния уебсайт на програмата.

Именно това, съгласно източниците от кабинета, е било признато от строителния бранш като самопризнание, че парите за " Струма " няма да бъдат утвърдени, до момента в който официално подобен отвод няма.

При всички положения, приключването на времето подсказва, че даже и строителството да стартира, то няма да може да завърши в точния момент в границите на този интервал и ще би трябвало да бъде фазирано за идващия стадий.

Прогнозната стойност на пътя

в двете направления е надлежно 444.7 млн.лв. за новия сектор и малко над 430 млн.лв. за остарелия - или над 1 милиарда лева с Данък добавена стойност.

По проект цялата автомагистрала би трябвало да е подготвена до края на 2023 година В противоположен случай европейското финансиране за цялата " Струма " по оперативната стратегия ще бъде под риск и даже може да се наложи България да връща парите на Брюксел. " Ако ни откажат настоящия вид, дано ни дадат още пари, с цел да извадим и двете платна от горната страна, другояче ни оставят без излаз ", съобщи държавен източник.

Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) събра офертите по търговете за правата в двете направления през февруари 2019г. Те към момента се преглеждат от оценителна комисия. Тъй като става дума за огромни планове за доста пари, мощно евентуално е в хода на процедурите да има тъжби в Комисията за защита на конкуренцията - опитът демонстрира, че това постоянно се случва. Договор с реализатор и начало на планиране и строителство ще може да има най-рано след шест месеца поради всички вероятни условия.

В заданията срокът на осъществяване и на двата лота е над четири години. Представители на строителния отрасъл нееднократно са коментирали пред " Капитал ", че става дума за доста сложни планове, които изискват огромен запас и шансът да се изградят за доста по-кратък интервал от планувания е непосредствен до нулата. Това значи, че " Струма " през Кресненското дефиле едва ли ще е подготвена преди края на 2023 година, в случай че работата стартира до шест месеца. Това в действителност е рисково, защото постоянно се случват и непредвидени условия в придвижване - като забавянето на " Хемус " поради отчуждения или на лотът от " Струма " сред Благоевград и Крупник поради археологически разкопки и смяна в плана.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР