© Цветелина Белутова Денят преди формалното отпадане на извънредното положение

...
© Цветелина Белутова Денят преди формалното отпадане на извънредното положение
Коментари Харесай

Вечерни новини: Премиерът свали ДДС на 9% за един от най-сивите сектори, още бонуси за хотелиерите

© Цветелина Белутова Денят преди формалното отпадане на изключителното състояние донесе неочакван и великодушен подарък за притежателите на заведения за хранене и питейни заведения. Премиерът Бойко Борисов отстъпи пред настояванията на ресторантьорския отрасъл за понижен Данък добавена стойност, рискувайки трус в бюджета.

Активност показва и основният прокурор Иван Гешев, който изиска пожизнен затвор за водачи, предизвикали гибел при злополука след приложимост на алкохол или опиати. Предложението за промени в Наказателния кодекс планува отнемане на независимост от 15 до 20 години или даже пожизнен затвор, както и конфискуване в интерес на страната на транспортните средства, взели участие в злополуката.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Премиерът смъкна Данък добавена стойност на 9% за един от най-сивите браншове

По искане на патриотите и след опасност от митинги в ресторантьорския бранш министър председателят Бойко Борисов разгласи, че заведенията ще заплащат понижено Данък добавена стойност от 9%. Промяната ще влезе в законови текстове още на следващия ден и ще заведения за хранене, питейни заведения и нощни заведения ще дължат по-нисък налог още от юни. Целият стопански екип на ГЕРБ е бил срещу, само че Борисов е решил " да поеме този политически риск ". Вторият поклон към бранша е, че се отсрочва за март 2021 по-строгият правилник за отчитане на оборота (т.нар. СУПТО в наредбата Н-18) за всички компании, като новите правила трябваше да " ловят " тъкмо укритите от заведенията продажби. Като дребна отплата министър председателят смъква и Данък добавена стойност за книгите на 9%, от което обаче бюджетът ще загуби годишно едвам 12-13 млн. лева

Още бонуси за хотелиерите

Ваучерите за отмора в България няма да са за всички обезпечени, а единствено за работещите на " първа линия " медици и служители на реда и ще са най-вече в държавни бази, това оповестиха Бойко Борисов и Валери Симеонов на конференция. Отделно страната ще субсидира чартъри, които водят туристи, като заплаща към този момент необявена сума за всяка цялостна седалка. Концесионерите и наематели на плажове ще могат да пропуснат годишна вноска към страната против по-евтини чадъри и шезлонги.

Парламентът гласоподава ограниченията в Закона за здравето, които ще заместят изключителното състояние

Парламентът гласоподава в сряда дефинитивно измененията в Закона за здравето, с които ще се даде опция изключителното състояние поради ковид да завърши на 13 май, а по-късно част от ограниченията да продължат да работят. Няколко текста допълват какво е изключителна епидемиологична конюнктура, изолираност и карантина и по какъв начин се вкарват.

Кабинетът ще може да вкарва така наречен изключителна епидемиологична конюнктура в цялата страна или в даден район по избрани критерии. Глобите за неспазване на ограниченията ще останат - от 300 до 1000 лева за първо нарушаване и от 1000 до 2000 лева за наново. Остава и глобата от 5000 лева за нарушение на изолацията, в това число и за контактни лица.

През закона за здравето, който депутатите към момента гласоподават, ще се създадат и други промени - да вземем за пример в областта на туризма и в Закона за акцизите и данъчните хранилища, с които ще се усили контролът над " Лукойл България ", отсрочване за новите цени на тока и други

ОЩЕ ОТ БЪЛГАРИЯ

Общо 89 са инфектираните с ковид в домове за възрастни хора , като една трета от тях (31) са личен състав, заяви общественият министър Деница Сачева пред Българска национална телевизия. Само във Видин обстановката е тежка, а в другите области няма централизация на инфектирани, добави тя. В момента се организира всеобщо тестване в обществени институции (домове за възрастни хора, предпазени жилища, центрове за хора с увреждания), което ще обхване към 15 хиляди настанени и към 11 хиляди чиновници в домовете.

Средно по към 3000 души дневно се записват в бюрата по труда , като към 1300 от тях показват, че са останали без работа поради ковид, регистрира още Сачева.

От нощес е позволен груповият спорт навън за фенове. Условията са участниците да са не повече от 10 и да се съблюдават противоепидемичните ограничения, като не се позволява потреблението на бани и съблекални, както и наличието на аудитория. В издадената през вчерашния ден заповед на здравния министър Кирил Ананиев се прецизира, че футболът, баскетболът и волейболът са част от разрешените спортове. Засега остава неразрешено спортуването на закрито, включително и визитата на фитнес зали.

И Пожарна охрана СВЕТА

Русия стана втора в света по брой публично доказани случаи на инфектирани , откакто през вчерашния ден бяха регистрирани нови 10 899 за последните 24 часа и по този начин общият брой доближи до над 232 000. С това Русия, която обаче е и втора по света по брой направени проби, изпревари Испания и към този момент е единствено след Съединени американски щати, където инфектираните са над 1.4 млн. души. Президентът Владимир Путин разгласи, че от през днешния ден стартира последователно разхлабване на карантинните ограничения, като неработните дни свършват и е належащо да се основат условия за обновяване на работата на предприятията в главните браншове на стопанската система.

Испания вкарва 14-дневна карантина за всички идващи в страната. Мярката влиза в действие в петък - 15 май, и остава до 24 май, когато изтича изключителното състояние в страната, или до по-късна дата, в случай че бъде взето ново решение. Карантината няма да се ползва за трансграничните служащи, които транспортират артикули, въздушния личен състав на авиолиниите и медицинския личен състав, идващ в Испания, в случай че не са били в контакт със инфектиран с Covid-19.

Ухан ще тества цялото си население от 11 млн. души за Covid-19. Планът наподобява е на първичен стадий - всички региони на Ухан би трябвало да предадат елементи по какъв начин тестванията може да бъдат осъществени в границите на 10 дни. Градът, в който в края на предходната година бяха открити първите случаи на Covid-19, записва 6 нови инфектирани през уикенда, като преди тях не е имало нови случаи от 3 април.

Къде и какви са рестрикциите поради ковид в Европа

Преглед на оригинала Рестрикциите за ковид по страна в Европейски Съюз

[Frontex, 2020]
Европейската организация за гранична и брегова защита Frontex разгласява карта с настоящите рестрикции и благоприятни условия за пътешестване в Европа, въведени поради ковид. Тя демонстрира в коя страна в Европейски Съюз има изключително състояние и какви ограничавания са наложени, като е включена информация и за Англия.

На 15 май изтича рекомендацията на Европейска комисия за неналожителни пътувания на европейски жители. След тази дата всеки, на който следва пътешестване, ще може да се осведоми от картата за ограниченията, които са в действие в другите страни.

ПАЗАРИТЕ, БИЗНЕСЪТ, ИКОНОМИКАТА

Саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco регистрира 25% спад на чистата облага за първото тримесечие, което е под оценките на анализаторите. Тя беше наранена от по-ниските цени на суровия нефт на фона на спада в световното търсене поради пандемията. За интервала чистият финансов резултат е 62.48 милиарда риала (16.64 милиарда долара) при 83.29 милиарда риала година по-рано.

Норвегия възнамерява да изхарчи рекордните 420 милиарда крони (41 милиарда долара) от суверенния си фонд през тази година, с цел да се оправи със спада на стопанската система поради ковид. Правителството чака Брутният вътрешен продукт да намалее с 4% през тази година, само че рецесията може да се задълбочи. Активите на държавния капиталов фонд са над 1 трлн. $.

Турция поддържа финансово три банки. Суверенният фонд на страната ще усили капитала на Ziraat Bank, Halkbank и VakifBank с общо 21 милиарда лири (3 милиарда долара). Фондът е напълно притежател на Ziraat Bank, държи мажоритарния дял в Halkbank и в този момент влиза като акционер във VakifBank.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Първите Homo sapiens в Европа са открити в България, оповестиха учени

Части от вкаменелост на кост и кътник, открити в България, датират от преди към 45 хиляди години и демонстрират, че Homo sapiens са навлезли в Европа много по-рано от считаното до момента. Преди идването им континентът е бил цитадела на неандерталците и те са съжителствали дружно близо 8 хиляди години. Находките са от 5 вкаменелости от пещерата " Бачо Киро ", а заключението се основава на ДНК разбор и дава отговор на продължаващият дълги години спор от кое място са артефактите на това място Те включват каменни и костни сечива, както и декорация от зъб на пещерна мечка. Изработили са ги нашите предшественици, а не неарделталците, оповестява Reuters. Разкритията са оповестени в две авторитетни научни списания - Nature и Nature Ecology & Evolution.

Палеолитна пещера " Бачо Киро "

Фотограф: Иванка Йорданова [Wikimedia Commons]

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР