© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на

...
© Reuters Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Увеличаване Преглед на
Коментари Харесай

Гневът на Илън Мъск

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Мъск приготвя " наследника " на галактическата совалка

Компанията SpaceX се готви да изстреля нова ракета, която ще върне Съединени американски щати в борбата на пилотираните полети
4 май 2018
Tesla загуби 2 милиарда $ пазарна капитализация поради държанието на Илън Мъск

Инвеститорите пренебрегнаха резултатите на компанията, само че не и конференцията, водена от Мъск
3 май 2018
Трансформацията на автомобилните производители

След като Volkswagen и General Motors влагат милиарди в електрическите автомобили, надмощието на Tesla надалеч не е несъмнено
26 мар 2018
Мъск има предпочитание за еднократна отплата от 2.6 милиарда $ от Tesla, консултанти са срещу

Консултантската група ISS дефинира възнаграждението като нерационално
12 мар 2018 " Извинете, идващият, идващият. Скучните, тъповати въпроси не са готини. " В множеството случаи думите на изпълнителния шеф на Tesla Илън Мъск се цитират на всички места поради следващото му визионерско знамение. Но не и тези, изречени при започване на май. Един от най-популярните бизнесмени на планетата влезе в новините поради офанзивата си към анализатори от Уолстрийт по време на обичайния си диалог с тях към финансовите резултати на автокомпанията. Избухването му единствено усилва натиска върху Tesla, която продължава ежедневно да губи доста пари поради по-бавното произвеждане на първата всеобща кола на компанията - Model 3, в която се крие ключът към бъдещото налагане на групата като огромен авто състезател.

Мъск има милиони почитатели по света поради предприемаческите си умения и смела визия за бъдещето: от вкарването в мейнстрийма на електрическите автомобили до поевтиняването на галактическите полети през една от другите си компании - SpaceX. Но през последните месеци магнатът от ден на ден показва липса на надзор както в нощните си постове в Twitter, по този начин и в гневни връзки с регулатори, разяснява CNBC. Което докара до нещо немислимо преди - апели даже за оставката му като изпълнителен шеф на Tesla.

Назад от проекта

Гневът на Мъск към анализаторите пристигна поради въпросите им към бъдещата потребност от спомагателен капитал и опцията на Tesla да извърши стотиците хиляди поръчки за доставка на Model 3. Компанията изостава доста от индустриалния си график. В доклада си за първото тримесечие от групата оповестиха, че в завода във Фримонт в Калифорния са били създадени 2270 бройки от модела през последната седмица на април, надалеч под амбициозната цел на Мъск за постигане на 10 000 бройки на седмица. Запазените от клиенти коли надвишават 400 000 (всеки от тях е платил по 1000 $ за резервация, като стартовата цена за колата е 35 хиляди долара). Tesla продължава да упорства, че до края на юни ще бъде доближат размер на произвеждане от 5000 на седмица (което в началото беше дадено за края на 2017 г.), както и да излезе на облага през второто полугодие.

Целта за позитивен финансов резултат ще е извънредно мъчно изпълнима. Макар и през първото тримесечие да регистрира по-високи доходи от упованията: 3.41 милиарда $ вместо плануваните от анализаторите 3.22 милиарда $, компанията е на рекордна загуба от 710 млн. $. Финансовият доклад демонстрира кешови запаси от 3.5 милиарда $, които скоро могат да бъдат изхарчени, плюс опцията за кредитни линии.

" Tesla продължава да се задъхва в производството, което пък непосредствено се отразява на проблемите им с " горенето " на кеш ", съобщи пред Wall Street Journal анализаторът Ди Ар Бартън. Именно потребността от капитал е най-голямата опасност за Tesla в кратковременен проект, като значително специалисти предвиждат, че производителят ще има потребност от нови 2 милиарда $ посредством заеми до края на 2018 година - концепция, която Мъск намерено съобщи, че не поддържа. И без сходен ход задълженията на компанията сега надвишават 9 милиарда $.

Огромните разноски са типични за огромните автопроизводители. Но против тях те имат надалеч по-ефективно произвеждане и продажби. При Tesla такова показване най-малко към този момент не е допустимо. Дори и при постигане на 5000 бройки на седмица не е ясно какъв и дали изобщо ще има марж на облага.

Самият Мъск призна преди време, че Tesla се сблъсква с " индустриален пъкъл " и затова се реалокира да спи в завода във Фримонт, с цел да усъвършенства целия развой. Според източници от компанията виновници за забавянето са както доставчиците, които не изпълнили обещаните периоди, лимитираното произвеждане на акумулатори, както и неслучилата се към момента цялостна автоматизация в завода. За да форсира производството и фабриката да може да работи без спиране седем дни в седмицата, Мъск разгласи, че компанията ще продължи да наема чиновници, т.е. да прави коли по старомодния метод. Което значи още по-високи разноски.

Фигурата на Мъск
Извън компликациите към превръщането на Tesla в огромен автопроизводител, без да има насъбрания дълготраен опит на останалите играчи в бранша, не трябва да се не помни и внушителната фигура на самия Мъск. Също както и при Стив Джобс, мнозина свързват оцеляването и триумфа на всичките му компании само с опцията му да ги ръководи самичък. Но не липсват и напълно разбираеми апели за наемане на умел основен действен шеф в Tesla, който да движи всекидневните интервенции. Което към този момент не се случва. Мъск е изпълнителен шеф на Tesla от съвсем 10 години, само че заема същата позиция, както и на софтуерен шеф в SpaceX, и е CEO на стартъпите си Neuralink и Boring Company в композиция със статута си на звезда и Twitter звезда, което също лишава много от времето му.

Мъск може да си разреши ненапълно свободата да се държи неприятно с анализаторите, без да си завоюва гнева на акционерите, защото държи към 20% от компанията, а дружно с общия дял на околните до него акционери контролът му надвишава 40%. За да покаже поддръжката си за компанията, преди дни милиардерът даде към 10 млн. $ за още 33 000 акции в Tesla.

След като компанията загуби към 2 милиарда $ от пазарната си капитализация поради абсурда с анализаторите, акциите на Tesla леко възвърнаха позициите си. Но те са към 20% под достигнатата рекордна стойност в средата на предходната година, когато оптимизмът към Model 3 беше обзел вложителите. И то за компания, която отдавна работи без облага. Почти година по-късно картината е по-различна.

Естествено никой не отхвърля опцията след време Tesla да се трансформира в пълностоен автопроизводител, който даже да диктува трендовете в бранша. Но най-малко първоначално компанията би трябвало доста да усъвършенства представянето си, с цел да достави чаканите от лоялните клиенти коли от Model 3. Някои автомобилни специалисти предизвестяват за вероятни проблеми с качеството поради ускореното стартиране на пазара - клиенти към този момент се оплакват от недобро осъществяване в някои получени бройки. Но даже да приемем, че това са прохождащите пречки на амбициозна автокомпания в XXI век, която занапред ще пораства, не би трябвало да се чака, че останалите " обичайни " играчи в бранша ще стоят на едно място. Много от тях оповестиха големи вложения в производството на електрически автомобили и развиването на самостоятелни технологии. И разполагат с нужните запаси за такива капиталовложения. Макар и Tesla да е пионерът на всеобщата електромобилност, компанията не държи някакви революционни патенти в бранша. Голяма част от това, което я прави неповторима, е Мъск. До няколко години пазарът на електрически автомобили ще бъде залят от голям брой модели във всички ценови класове. Дотогава Tesla ще би трябвало да е излязла на облага, в случай че желае да има резистентен модел, а не да е просто пионер и нишов състезател.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР