© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

...
© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Коментари Харесай

България е трета по ръст в ЕС по продажби на нови автомобили

© НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
" Капитал Авто ": Да забележим до каква степен е стигнала автомобилната промишленост

На 6 октомври очаквайте специфичното издание дружно със седмичния " Капитал ". Ето какво ще откриете в него...
3 окт 2017
София утвърди проект за градски зарядни станции за електрически автомобили

Засега е ясно къде ще бъдат сложени устройствата, само че не и по какъв начин ще бъдат финансирани и стопанисвани
19 сеп 2017
Растежът на лизинговия бизнес се резервира пето следващо тримесечие

Към края на юни 2017 година секторът регистрира повишаване от близо 7% по отношение на година по-рано
16 авг 2017
Европейците купуват от ден на ден коли на лизинг

Тенденцията от Съединени американски щати се реалокира и на Стария континент
4 юли 2017
Каква я караме

Автомобилният пазар продължава да пораства, само че използваните коли имат голяма преднина пред новите
20 яну 2017 България е трета по напредък в продажбите на нови коли измежду страните от Европейския съюз (ЕС) за септември, демонстрират публикуваните през днешния ден данни на Асоциацията на производителите на коли в Европа (АСЕА). Реализираните през предишния месец 2542 продажби са с 18.4% по-добри от същия интервал на предходната година. Отличниците по този индикатор в Европейски Съюз са Литва с 45.7% растеж и Гърция - 29.4%.

По-реалната картина

За последно България беше трета по растеж през май. Като цяло страната е измежду водачите по повишаване на търсенето, само че продажбите към момента са надалеч от предкризисните равнища, до момента в който в Европа те към този момент са достигнати и усъвършенствани. Съотношението в продажбите на нови против използвани коли в България е едно към 10, а междинната възраст на автопарка е над 18 години - индикатори, които са без аналог измежду страните от Европейски Съюз. Поглед към данните на АСЕА демонстрира, че в Словения, която е с население 5.4 млн души, се купуват над три пъти повече нови коли (7177 за септември против 2542 за България). В Словакия, която има три пъти по-малко население от България, продажбите са повече от двойно по-високи (5821).

И въпреки всичко, в случай че се търси пояснение за трайната наклонност на растеж на продажбите на нови коли, то може да се откри в наблюденията на осигуряващите финансиране за покупката им. Наскоро от " Уникредит лизинг ", които са измежду водещите компании с такава активност на пазара, регистрираха растеж от над 30% на договорите за полугодието. Обяснението е, че компаниите и потребителите чакат в средносрочна вероятност приходите им да нарастват, както и предлагането на по-гъвкави и атрактивни артикули.

Спад в Европейски Съюз през септември

В същото време общо всички страни в Европейски Съюз регистрират спад за септември с 2.0% до 1 427 105 продажби. Причината за понижаването на продажбите е намалялото търсене на основни пазари като Англия (-9.3%) и Германия (‐3.3%). Въпреки това от АСЕА прецизират, че септември 2016 година е бил рекорден в историята и по тази причина базата за съпоставяне е прекомерно висока.

За първите девет месеца на годината търсенето на нови коли в Европейски Съюз се покачва с 3.7%, като са купени съвсем 11.7 милиона автомобила. За този интервал на плюс са всички съществени пазари като се изключи Англия. В разбора на данните се отбелязва, че в новите страни - членки на Европейски Съюз, растежът е 13.8%, само че размерът на продажбите е доста по-малък.

В България покупко-продажбите от януари до края на септември са 22 098, което е с 18.1% по-добър индикатор от същия интервал на 2016 година Растежът я слага четвърта измежду страните от Европейски Съюз, като повече порастват единствено в Литва (22.7%), Хърватия (21.3%) и Унгария (19%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР