© Николай Дойчинов - Солидни разходи и близо 2 години

...
© Николай Дойчинов - Солидни разходи и близо 2 години
Коментари Харесай

Да се молиш да не ти открият колата

© Николай Дойчинов

- Солидни разноски и близо 2 години очакване чакат притежателите на похитени коли, които са открити преди привършване на следствието.

- Липсата на синхрон и съгласуваност сред институциите трансформира процедурата в призрачен сън.

- Какво е добре да се знае за по-малко главоболия при подписване на застраховка " Каско ".
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Бързи, дълги и чартърен

Допълнителен бизнес около председателството ще има за вносителите на нови коли, бусове и рейсове
24 юни 2017
Шофирай отговорно

Цената на " Гражданска отговорност " остава водещ фактор за водача при избор на лавица поради наложителния й темперамент
27 яну 2017 Кражбата на автомобил е едно от най-неприятните неща, които може да се случи на притежателя му. Но процесът по връщането му може да се окаже още по-противно прекарване. Или най-малко това демонстрират историите на Антон и други пострадали, чиито коли са нелегално отнети, само че бързо открити. Те са показателни за неналичието на съгласуваност сред институциите, които костват доста време и пари на данъкоплатците.

Каква е процедурата?

Когато съобщите на полицията, че колата ви я няма, се образува досъдебно произвеждане против незнаен причинител. Ако до два месеца колата не бъде открита, прокуратурата издава разпореждане, с което стопира делото, защото деецът не може да бъде открит. Именно с този документ се отива при застрахователя, който има 15 работни дни, с цел да изплати компенсацията. В случай че колата е открита след привършване на делото и откакто е платена вредата, возилото се трансферира на застрахователя. Обикновено полиците за новите коли включват монтиране на проследяващо устройство, което обаче относително елементарно може да бъде заглушено от крадците.

Началото на тъгите

Ситуацията обаче става друга при намиране на автомобила, преди делото да е спряно от прокуратурата. В този случай е прекомерно евентуално колата да бъде открита в различен град, както е при Антон с новата му кола. " След намирането стартира спор сред двете прокуратури коя да поеме случая. В последна сметка той трябваше да бъде решен от Върховната касационна прокуратура, което лиши пет месеца ", споделя той. Според решението казусът се поема от прокуратурата на града, където е регистрацията на колата, и е разпоредено тя да бъде превозена от обитаемото място, в което е открита към това, в което е записана. Освен това би трябвало да бъде оставена на отговорно бранене на паркинга на полицията. " От прокуратурата ми споделиха, че нямат бюджет за транспорт и аз трябваше да го направя с платформа за моя сметка за разстояние от 200 км, като най-малко се разбрахме застрахователя да поеме част от разноските ", споделя Антон.

Повтарящи се експертизи

Положението става още по-сложно, в случай че колата е с пренабити номера на рамата. За да откри дали това в действителност е търсената кола, прокуратурата назначава експертиза, която да устави кои номера са пренабити и дали са налични тези, които производителят е разположил и на секрети места. Провеждането на тази експертиза и произнасянето на прокурора лишава още четири месеца. " Така над година след изгубването на колата тя беше към този момент при мен ", споделя Антон.

Не всичко обаче свършва дотук - в този момент колата би трябвало да бъде още веднъж записана. Преди да стане това обаче, " Пътна полиция " държи да извърши независима експертиза, макар че такава към този момент има от прокуратурата. Експертизата на КАТ не включва съдействие с производителя и лишава нови четири месеца. За да може притежателят да потвърждава отсега нататък, че колата е в действителност негова и не я е откраднал, КАТ му дава хартиено талонче, което стои непроменяемо при другите документи на колата. То обаче е изписано на ръка, без да е преведено на непознат език, което може да сътвори евентуален проблем при излизане в чужбина.

И краят им

Така година и половина след изгубването автомобилът може да се употребява от Антон. Какви са финансовите му загуби обаче? " През този интервал тя загуби 18% от цената си, само че аз нямах опция да я ръководя - вреда, за която никой не ме обезщетява ", споделя той. Второ, притежателят няма нито лична кола, нито обезщетение и би трябвало или да купи нова, или да върви пешком. Трето, откритата кола не може да се застрахова и би трябвало наложително да се държи на сигурен заплатен паркинг, с цел да не бъде още веднъж открадната. Четвърто, без значение от обстановката потребителят е длъжен да заплати налог към общината. Единственият механизъм, по който той може да бъде освободен от това обвързване, е колата да бъде дерегистрирана от КАТ. Но това не може да стане, в случай че табелите са свалени и откраднати. Риск има и експертизата на КАТ, която не се основава на процедура на производител, да постанови, че откритата кола с пренабити номера не е търсената. В подобен случай, даже и да има решение на прокуратурата, притежателят няма да може да я записва. Поне един " шанс ", с който Антон се е разминал.

Неофициално от Министерство на вътрешните работи разясниха, че процедурите фактически са такива поради липса на съгласуваност и синхрон сред институциите, само че уви, няма какво да се направи. За притежателите на коли остава да се молят и надяват, че колата им няма да бъде открадната, или в най-хубавия случай, в случай че това се случи - да си получат застраховката, вместо колата им да бъде открита.

Как каското да не се трансформира в призрачен сън

Над 45 млн. лева заплащат всеки месец притежателите на коли в България, с цел да ги застраховат освен от издраскване, само че и от кражба. Добре е да се имат поради няколко неща, с цел да не се трансформира кражбата в още по-голям призрачен сън.

При сключването на контракт за " Каско " е наложително колата да бъде снимана, с цел да е годна застраховката. Това важи за всеки едногодишен контракт, само че не е наложително изискване при цялостна вреда или липса на колата! В случай че колата изчезне, би трябвало да бъде спазен срокът от 24 часа събитието да бъде обявено на застрахователите. След това на компанията би трябвало да се дават всички документи – контракта за застраховката, двата талона за регистрацията на автомобила, 2-та ключа, както и удостоверението от полицията, че колата е оповестена за търсене. Тук има процедура някои застрахователи да потърсят метод да откажат заплащане.

Да ги осъждам ли?

Много постоянно се случва така наречен дребен ваучър да бъде в колата, когато тя е отмъкната, тъй че той не може да бъде показан. Поради това някои застрахователи може да изискат да понижат сумата, дължима за обезщетение, или изцяло да откажат неговото погашение. " Това продължава да се случва от години, макар че има процедура на Върховния касационен съд сходни дейности от страна на застрахователите да се одобряват за неприемливи ", разяснява за " Капитал " Деян Николов, юрист по застрахователно право. Логиката е, че оставянето на талона в колата не усилва риска от настъпване на застрахователно събитие. Подобна е обстановката и с други фактори, като неналичието на спомагателна алармена система да вземем за пример. Според новия Кодекс на застраховането, щом застрахователят е подписал полицата след първичния оглед, значи той е изцяло осведомен с характерностите на автомобила. Според юрист Николов в 80% от случаите застрахованите лица печелят сходни каузи. Разходите за такова дело нормално са към 800 - 1600 лева, като в множеството случаи след това се покриват от застрахователната компания, като на интернет страниците на регионите съдилища могат да се намерят доста сходни решения.

Амортизиране на цената

Трябва също по този начин да се има поради, че определянето на цената на компенсацията се прави към датата на изгубване на автомобила. Тоест дължимото обезщетение да е равно на размера на вредата към датата на изгубването на колата. Има случаи, при които застрахователят може да подведе притежателя на автомобила, като се съгласи да подписа застраховка с цена на колата над пазарната, с цел да получи по-висока лавица. В случай на изгубване на автомобила обаче практиката демонстрира, че за установяване на компенсацията се взема още веднъж пазарната цена. Според измененията в Кодекса на застраховането фирмите би трябвало да дават опция на клиентите си да избират цената на колата и да се договорят за закрепена стойност при положение на застрахователно събитие. Реално такава процедура обаче към момента отсъства.

При пораждане на правосъден спор съдът нормално назначава експертиза от експерт, като процедура е то да вземе междинната цена на обявите за сходни коли към датата на изгубването. Ако при сключването на застраховката е взета действителна пазарна цена, би трябвало да се има поради, че средногодишната обезценка на колата е 10%. Изключение вършат новите коли, при които цената се намалява по-бързо.

Практиката е колата да се търси два месеца, след които с уверение от прокуратурата, че производството е прекъснато и колата не е открита, тя се афишира за цялостна вреда. След представянето на този документ застрахователят би трябвало да изплати компенсацията в 15-дневен период. Максималният период, без значение от показаните документи, е половин година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР