© Николай Дойчинов - И БТВ медиа груп, и Нова

...
© Николай Дойчинов - И БТВ медиа груп, и Нова
Коментари Харесай

Пикът на телевизионния бизнес

© Николай Дойчинов - И " БТВ медиа груп ", и " Нова броудкастинг груп " регистрират нарастване на приходите и облагата си, само че " Нова " пораства по-бързо през последните две години.

- Конкуренцията сред двете медийни групи се ожесточава от ден на ден. " Нова " е в развой на продажба, следва до края на годината да стане ясно и какво е бъдещето на bTV. Още по тематиката
Сделката за Нова – за Нова година

Комисията за защита на конкуренцията стартира задълбочена инспекция на покупката на Нова тв от фонда на Петр Келнер PPF
31 май 2018
ТВ превъзходството в рекламата ще продължи и през 2018

Инвестициите в реклама нарастват с 8% през 2017 година и доближават 370.3 млн. лева
11 май 2018
Защо Келнер купува " Нова "

Най-богатият чех ще комбинира медиен и телеком бизнес в България и района, който след време може да препродаде
23 фев 2018
Ако се съди по финансовите резултати, последните две години са били положителни за двата водача на телевизионния пазар в България - " БТВ медиа груп " и " Нова броудкастинг груп ". Компаниите регистрират нарастване на приходите и облагата си и през 2017 година и началото на 2018 година, което се схваща както от оповестените наскоро доклади в Търговския указател, по този начин и от отчетите на интернационалните притежатели на телевизионните групи за първите три месеца на 2018 година

Финансова непоклатимост

Преглед на финансовите резултати на двете водещи групи за последните две години демонстрират, че " Нова " е растяла по-бързо от bTV (виж графиката). Приходите на " БТВ медиа груп " за 2017 година са се нараснали с 5.3% до 135.8 млн. лева Що се отнася до " Нова ", през 2017 година групата тв канали и уеб сайтове регистрират доходи от 180.5 млн. лева, като растежът през изтеклата година е 15%, демонстрират данните в Търговския указател. Печалбата на " БТВ медиа груп " за 2017 година е близо 13 млн. лева, нарастване от 9.6% по отношение на 2016 година При " Нова броудкастинг груп " позитивният финансов резултат е 31.3 млн. лева, скок от 17%.

И въпреки финансовите резултати и на двете групи да демонстрират непоклатимост, занапред се чакат разбърквания. " Нова броудкастинг груп " е в развой на продажба - притежателят на медийната група, шведската Modern Times Group (MTG), подписа съглашение за продажба на 95% акционерно присъединяване в нея с PPF Group, ръководената от чеха Петр Келнер капиталова компания. Сделката прави оценка 100% от бизнеса на медиата на 185 милиона евро. Останалите 5% в българското сдружение се държат от Дидие Щосел, основен изпълнителен шеф на групата, през през сдружението Eastern European Media Holdings S.A., записано в Люксембург. Фондът PPF разгласи, че ще придобие и тези 5% от сдружението. Келнер, който е най-богатият предприемач в Чехия, беше определен за покупател и на бизнеса на Telenor в България. Сделката за НБГ се бави, тъй като Комисията за защита на конкуренцията не я утвърди с като се аргументира най-много с огромния размер и пазарен дял на придобиваните активи.
Главният изпълнителен шеф на " Нова Броудкастинг груп " Дидие Щосел

Фотограф: Велко Ангелов
За съперниците на " Нова " - bTV, на българския пазар от дълго време се приказва, че също са в развой на пускане на продажба на медийния бизнес на цялата компания майка съдебномедицинска експертиза. Очакванията за вест към сходна договорка са най-рано към края на годината.

По-ожесточена конкуренция

Конкуренцията сред bTV и " Нова " става все по яростна. Битката за привличане на по-голяма публика, респективно и на повече рекламни приходи, се изостри съществено през последните две години. Една от главните аргументи за това е желанието на интернационалните компании, стоящи зад двете медийни групи, да стартират изтеглянето си от българския пазар. А от положителните резултати на " БТВ медиа груп " и " Нова броудкастинг груп " зависи и цената, на която те ще бъдат продадени.

В по-настъпателна позиция " Нова " мина с влизането на Дидие Щосел в медийната група като изпълнителен шеф през 2012 година През това време съперниците им от bTV смениха двама изпълнителни шефове - през 2014 година от поста бе освободена Вики Политова, която три месеца по-късно влезе в ръководството на " Нова " като действен шеф. Мястото й в bTV бе заето от Павел Станчев, който години преди този момент е бил на позицията програмен шеф на " Нова ". В ръководството на bTV Станчев остана две години, след което през декември 2016 поста пое Флориан Скала. Под негово управление медиата съществено усъвършенства финансовите си резултати.
Главният изпълнителен шеф на " БТВ медиа груп " Флориан Скала

Фотограф: Велко Ангелов
Според оповестения доклад в Търговския указател през 2017 година " БТВ медиа груп " е засилила лидерската си позиция във връзка с зрителската публика, репутацията и резултатите от рекламните продажби. Важно е обаче да се регистрира, че на българския ефирен пазар действат две организации, измерващи зрителския интерес. Гледаемостта на телевизионната стратегия на bTV се мери от ГАРБ, а на " Нова " - от " Нилсен адмосфер България ". Прецедентът от съществуването на две системи към момента има негативен резултат върху развиването на публичната телевизионна среда в страната.

Истината е в детайлите

През 2017 година и началото на тази година двете компании претърпяха вътрешни разбърквания и разтърсвания. В " БТВ медиа груп " имаше редица промени в мениджърския състав на групата, както и обилни разбърквания в радиобизнеса й след раздялата на компанията с шефа на радиогрупата Васил Димитров. Той обаче резервира каузи си в " Радиокомпания Си Джей ", под чиято шапка са радиостанциите Z-Rock, bTV Radio, N Joy, Jazz FM и Classic FM. Така няколко месеца по-късно в българския ефир прозвучаха два разновидността на радио Z-Rock – единият на " БТВ медиа груп ", които имат марката, а другият на " Оберон радио Макс " с радиата FM+, Fresh! и Star FM и Melody. " БТВ медиа груп " се раздели и с дългогодишната директорка " Продажби " на малкия екран Весела Димова.

За " Нова броудкастинг груп " разтърсванията в края на предходната и началото на тази година бяха в няколко направления. В общественото пространство малкия екран получи отрицателен имидж след свалянето от екран на водещата на утринния блок Анна Цолова и отстраняването на шефа " Новини " Дарина Сарелска. Имаше открити опити на български политици да насочат закани към публицисти, когато не харесват въпросите им. Трудност за " Нова " съставлява и опасността да загуби най-големия си рекламодател - " Националната лотария ". Според играчите на рекламния пазар, в случай че това се случи и лотарията напусне малкия екран, тя ще претърпи съществени загуби, което съществено ще се отрази на финансовите и резултати. Каналите на телевизионните групи

В " БТВ медиа груп " влизат тв каналите bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring.bg. Част от нея е и дъщерното сдружение " Радиокомпания Си Джей ", която ръководи радиостанциите Classic FM, Jazz FM, N Joy, Z Rock и bTV Radio.

В " Нова броудкастинг груп " влизат тв каналите Nova, Kino Nova, Diema, Diema Family, Nova Sport, платените спортни канали от пакета Diema Extra - Diema Sport, Diema Sport 2, Trace Sport Stars, както и издателската медийна група AtticaEVA и най-влиятелната онлайн група " Нетинфо ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР