© Цветелина Белутова Освен за Агенция Пътна инфраструктура стартиралата на

...
© Цветелина Белутова Освен за Агенция Пътна инфраструктура стартиралата на
Коментари Харесай

Камерите на тол системата ще следят и за превишена скорост

© Цветелина Белутова Освен за Агенция " Пътна инфраструктура " стартиралата на 1 март тол система ще работи още за КАТ и митниците. Изградените портални рамки и камерите върху тях ще събират и подават информация и към Министерство на вътрешните работи (МВР), Агенция " Митници " и Национална организация по приходите (НАП). Това излиза наяве от социална поръчка на пътната организация и инструкцията за обмена на информация сред Министерство на вътрешните работи, митниците и АПИ.

След като бъдат интегрирани системите на тези ведомства, данните за придвижване на транспортни средства по платената пътна мрежа ще могат да се получават в действително време от тях.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В страната има общо 295 портални рамки с камери. В момента не всички се употребяват за засичане на тежкотоварни коли и заплащане на пътни такси, защото обсегът на тол системата бе понижен след напън на превозвачите - в нея влизат единствено автомагистрали и първокласни пътища, а рамки има и по второкласната мрежа. Но това не значи, че Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и митниците няма да употребяват всички камери.

Обменът на информация ще стартира, откакто бъде призната публично инструкцията за продан на информация сред АПИ, Министерство на вътрешните работи и Автомагистрала. На 6 март завърши интервала за публично разискване. Според претекстовете на институциите обменът на информация сред тях ще подкрепя:

- Мониторинг на трафика и изсветляване на сивия бранш в транспортна дейност;
- Деклариране на курсовете и товарите, надзор на претоварването;
- Контрол на маршрута за прекосяване на директния трафик;
- Превенция на нерегламентирания транспорт на пътници;
- Контрол на придвижването на тежкотоварния трафик във връзка с пътната безопасност;
- Контрол за съблюдаване на регулациите за ограничаване придвижването на тежкотоварните коли в предпразнични и следпразнични дни.

За какво още ще служи тол системата

Данните сред ведомствата ще се употребяват двустранно. На първо място, построената система ще засича колите, които се движат, без да са заплатили електронна винетка или тол такса. Чрез връзката с КАТ пътната организация ще може да откри притежателя и да издаде съответната санкция.

Обратно, полицията ще употребява данните, с цел да следи за извършители. Важното тук е, че камерите на рамките няма да работят като радари и да засичат моментната скорост на колите, само че въпреки всичко ще има метод да засичат прекомерно бързото придвижване по пътищата. Министерство на вътрешните работи ще получава информация за типа на транспортното средство, регистрационния му номер и часа на прекосяване през дадена камера. Така ще може да се засича междинната скорост, за която автомобилът е минал дистанцията сред две рамки, и да се глобяват водачите, в случай че са карали с над разрешената за сектора скорост.

Част от рамките (по неофициална информация - най-малко половината от тях) са снабдени и с кантари, които ще мерят тежестта на транспортните средства. Това значи, че превозвачите няма да могат да претрупват нелегално камионите си. От районното министерство дадоха образец, че някои тежкотоварни коли отчитали празен курс, а в действителност пренасяли товар и не плащали налози. Неслучайно от Министерство на регионалното развитие акцентират смисъла на тола в битката против сивата стопанска система, което е несъмнено, в случай че се ползва в действителност.

Колко струваше това

В края на 2018 година АПИ разгласи поръчка за интеграция на системата за е-винетки и тол с " партньорските правоприлагащи институции в България - Министерство на вътрешните работи, Национална агенция за приходите и Автомагистрала ". Единственият претендент - ИТ компанията " Скейл фокус ", завоюва търга със напълно малко по-ниска оферта от прогнозната стойност - 1.4 млн. лева с Данък добавена стойност. Договорът бе подписан на 10 април 2019 година Интересен факт е, че " Скейл фокус " е обвързвана с единия снабдител на винетки и тол такси - " Конкорд смарт инфраструктура ".

Първоначалният срокът за осъществяване на цялата поръчка бе 45 дни. В анекс от май 2019 година обаче написа, че изпълнителят е получил достъп до системите на Агенция " Митници " и Национална агенция за приходите, само че не и на Министерство на вътрешните работи, по тази причина не може да си извърши отговорностите. От обществената информация излиза наяве, че към октомври АПИ е била обвързвана с митниците, само че не и с Министерство на вътрешните работи.

Договорът на " Скейл фокус " е приключен през януари 2020 година, т.е. евентуално процесът към този момент е завършил.

Освен това основаването на връзка сред Националното тол ръководство, Министерство на вътрешните работи, Агенция " Митници " и Национална агенция за приходите беше заложено в контракта с Kapsch, която построи тол системата за 180 млн. лева С следващ анекс към контракта й бяха отпаднали редица действия, само че цената на контракта си остана същата.

След това обаче се оказа, че не е планувано те да създадат софтуера за издаването на наказателните постановления и това е повода да бъде предоставена нова социална поръчка, твърдяха от АПИ.

Разходите на Агенция " Митници " по интеграцията сред модул " Пътни такси и позволителен режим " на Българската интегрирана митническа осведомителна система и АПИ е 373 хиляди лева с Данък добавена стойност. Те са изплатени на " Информационно обслужване " по техен контракт с финансовото министерство.

Очакваните разноски за интеграция на осведомителния продан в системите на Министерство на вътрешните работи са в размер до 350 000 лева без Данък добавена стойност, сочат още документите към инструкцията за продан. Не е ясно по какъв контракт се изплащат тези средства.

Така цялата интеграция излиза над 2.2 млн. лева Но предстоящите резултати от нея са доста по-големи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР