© Цветелина Белутова 1. Мерките за социална дистанция доведоха до

...
© Цветелина Белутова 1. Мерките за социална дистанция доведоха до
Коментари Харесай

Топ 5 от "Капитал": Коронавирусът разпали световната велореволюция, България трябва спешно да либерализира пазара на ток

© Цветелина Белутова 1. Мерките за обществена отдалеченост доведоха до преоткриването на колелото, а София също се приготвя

Тази седмица Виена реши да обособи огромна велоалея по един от огромните си булеварди - " Пратерщрасе ". Тирана пък трансформира зоните за паркиране във велосипедни алеи. Рим и Милано обособяват десетки километри краткотрайни трасета за колела, а Париж възнамерява незабавни вложения от 300 млн. евро, с цел да направи мрежа от общо 650 км велоалеи, като единствено за последните дни са построени десетки километри. Подобни ограничения се вземат още в Берлин, Будапеща и оттатък океана - в Съединени американски щати градовете всеобщо се обръщат към велотранспорта, а даже в Перу и Боливия са подготвени с проекти за превръщането на колелото в главен метод на напредване на хората.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Накратко, светът е на прага на същинска велоеволюция. Тя не съумя да се случи поради екологията, само че в този момент е безусловно разпалена от ковид. Градовете търсят способи да се оправят с главните негативи от епидемиологичните ограничения - спазването на отдалеченост и безвредно пътешестване, а велосипедите се обрисуват като най-хубавият избор, тъй като позволяват и двата казуса едновременно. Прочетете тук.

2. След години отсрочване България би трябвало да се откаже от контролираните цени и за домашните консуматори

България продължава да бъде единствената страна в Европейски Съюз, в която по едно и също време съществуват контролиран и свободен пазар на електрическа енергия. На първия са битовите консуматори и дребните компании, а на втория - всички останали. Раздвояването блокира конкуренцията, основава благоприятни условия за кръстосано субсидиране сред двата бранша, изкривява цените, облагодетелства избрани производители и спъва вложенията. Но обезпечава политически комфорт.

През последните години еврокомисията непрекъснато акцентира във всеки отчет, че в България към момента съществуват физически, стопански и политически бариери, които пречат на огромната цел за общ електроенергиен пазар, който е в основата на " Зелената договорка " и цялостния преход към нисковъглеродна стопанска система. Управляващите тук, най-малко до момента, са успявали да тупат топката най-много поради терзанието, че пазарните цени на електрическата енергия няма да се харесат на битовите консуматори и ще има митинги, които могат да смъкват държавното управление единствено за няколко дни (както стана през 2013 г.). Но опциите за отсрочване, наподобява, към този момент са свършили и България ще би трябвало да направи бързи стъпки.

3. Машиностроителните фабрики в България всеобщо затвориха за седмици, в този момент множеството възобновяват отчасти производството

Над 250 компании с 65 хиляди чиновници. Това е късата визитка на българските производители на съставни елементи за автомобилната промишленост, които през последните години заеха забележителна част от бранша на машините и оборудването. Със срутва на автомобилостроенето в световен проект и затварянето на заводите поради ковид доста от българските снабдители бяха принудени да свият производството и даже краткотрайно да спрат работа. Макар че продуктите на множеството предприятия не са лимитирани единствено до автомобилната промишленост, доста от другите им клиенти също бяха наранени от карантинните ограничения и свитото търсене.

Има и дребна група печеливши в бранша - да вземем за пример производителите на съставни елементи за здравна инсталация или решения за автоматизация, устойчиво стоят и производителите на опаковъчни машини. В същото време от Азия към този момент идват положителни сигнали и, въпреки и постепенно, производството и поръчките се възвръщат. Като цяло обаче фирмите чакат спад тази година, а немалка част изобщо се въздържат от прогнози.

4. Каква е готовността на комерсиалните вериги да изпълнят поръчката на страната за повече локални снабдители

Експериментът с районни храни в огромните вериги стартира от идната седмица. Той няма да е величествен като сума, само че носи наслада за някои производители, PR позитив за ръководещи, блъсканица по търсене и организация за търговците на дребно. А потребителите надали ще усетят грандиозна разлика. Насилственото държавно предписание въпреки всичко може да укрепи няколко десетки производители на плодове и зеленчуци, мляко и месо, а резултатът от пожарното деяние ще е доста по-ясен след година. Тогава ще се броят трайните контракти.

Анкета на " Капитал " сподели, че част от фермерите към този момент договарят с веригите, други към момента чакат предложения, а трети признават, че не могат да отговорят на условията на огромните търговци. Веригите преглеждат стотици контакти, с цел да се свържат с бъдещи районни снабдители в мощно съкратени периоди. А когато създадат това, нерядко откриват, че доста от компаниите са без сертифицирана продукция и без опция за обезпечаване на количества, пакетаж и логистика. Подробности - в този текст.

5. Бертрам Ролман, притежател на групата " Пирин-текс " - гр. Гоце Делчев, за резултатите от изключителното състояние, прогнозите за текстилния бранш и мениджърските решения в рецесията

Бертрам Ролман ръководи групата " Пирин-текс " - гр. Гоце Делчев. Той е приключил гимназия по музика и изкуства в Ашафенбург, Западна Германия, и курс по технология на производството в текстилната промишленост. Професионалният му опит е обвързван с работа в машиностроителен цех в Германия и в фамилната компания Rollman. Създава и ръководи бизнес в три страни - Германия, Гърция и България.

Групата " Пирин-текс " се състои от четири сдружения: " Пирин-текс ", " Пирин-текс продакшън ", " Пирин-текс трейдинг " и " Пирин-текс сървиз ", и е измежду най-големите производители на текстил и облекло на българския пазар. Първата компания - " Пирин-текс ", е учредена през 1993 година и е дъщерна на немската Rollmann & Partner Fashion Management, която има 100-годишна история в производството на облекло. Годишното произвеждане на фабриката в Гоце Делчев е към 1 млн. бройки мъжки и дамски дрехи. Освен личната марка Rollmann в " Пирин-текс " се шият и костюми за Hugo Boss, Joop, Kenzo и други През 2018 година сумарните доходи на четирите сдружения са близо 75 млн. лева, а заетите в групата са към 1500 души. Интервюто на " Капитал " с Бертрам Ролман вижте тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР