© НАДЕЖДА ЧИПЕВА С промените в Конституцията през 2015 г.

...
© НАДЕЖДА ЧИПЕВА С промените в Конституцията през 2015 г.
Коментари Харесай

Невидимият регистър на съдебния инспекторат

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА С измененията в Конституцията през 2015 година Инспекторатът към Висшия правосъден съвет (ИВСС) стана нещо като " правосъден " ДАНС. Към институцията бяха трансферирани пълномощията от Сметната палата да ревизира имуществените заявления на магистратите, а от Етичната комисия на Висш съдебен съвет - инспекциите за честност и спор на ползи. Същата година за основен правосъден контрольор с гласовете на Движение за права и свободи и ГЕРБ беше определена Теодора Точкова. През идващите пет години ИВСС не съумя да изнесе нито една сполучлива борба против корупцията в съда и прокуратурата.

През пролетта на 2019 година инспекторатът " изпусна " декларацията на съдията и някогашен ръководител на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, като я разгласява, без да изтрие персоналните данни от нея, правейки обществено притежание информация за членовете на фамилията и адреса й. След абсурда от ИВСС излязоха с неуместно опрощение, че е станал механически проблем. Обясненията им обаче осветиха допотопните способи за работа с заявления, които всяка година се подават от магистратите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Обработката на данните става ръчно, което евентуално изяснява и за какво институцията не е съумяла да създаде нито една инспекция за корупция, а глобява само тези, които са изпуснали периода за подаване на декларациите. Парадоксалното е, че през 2017 година ИВСС получава европейско финансиране, с което можеше да се подреди със мощно оръжие за битка с корупцията - съвременен програмен продукт за разбор на имуществото на всички съдии, прокурори и следователи. Проектът освен се проваля - подобен указател няма.

Нередност до неправда в п рограма " Лошо ръководство "
През 2017 година ИВСС подписва контракт по Оперативна стратегия " Добро ръководство " (ОПДУ) и получава финансиране от 700 хиляди лева за " обезпечаване на софтуерна и методическа обезпеченост и създаване на административен потенциал на ИВСС за предварителна защита на корупцията в правосъдната власт ". Основната концепция на плана (доколкото 2/3 от планувания бюджет е за това) е построяването на два обществени регистъра.

Ключовият указател, който би трябвало да бъде построен с европейските средства, е този за имуществените заявления и за спор на ползи. В плана е записано, че с изключение на система за отдалечено подаване на заявления и тяхното издание онлайн би трябвало да се създаде и програмен продукт, който да разрешава автоматизирани инспекции сред заявеното и наличното в разнообразни бази данни (БНБ, ГРАО, заможен и Търговски указател, КАТ, Централен депозитар и т.н.), както и редица други функционалности.

Предвижда се и построяването на още един обществен указател, в който би трябвало в действително време да се качват отводите на всички съдии от страната и аргументите за това. Бюджетирани са и средства за изработването на правила за провеждането на инспекциите, за образования за работа с новосъздадените регистри, осъществяване на конференции, рекламни материали и така нататък

През септември 2018 година ИВСС получава три предложения за направа на двата регистъра. Комисията декласира две от компаниите и избира за реализатор единствения останал участник - " Айсиджен ". На 14 декември инспекторатът подписва контракт на стойност 509 хиляди лева, като срокът за осъществяване е осем месеца.

През април 2019 година ръководещият орган на Оперативна стратегия " Добро ръководство " прави инспекция на контракта и установи серия от нередности при избора на реализатор, които биха могли да ощетят бюджета на Европейски Съюз, и постанова финансови корекции. Сред констатациите:
- не е ясно на коя дата е оповестена публичната поръчка на уеб страницата на ИВСС
- определеният реализатор не е показал доказателства, че дава отговор на минималните условия
- за началник на плана е посочено лице, за което самият ИВСС е установил, че не дава отговор на условията, само че все пак не е отхвърлен
- компанията реализатор не е показала документ за нужен опит в региона на една от дейностите.

На ИВСС е наложена санкция за над 50 хиляди лева, която Теодора Точкова апелира пред Административен съд - София -град, който я удостоверява. От решението на съда излиза наяве, че договорът е бил подписан, без да бъдат предоставени наложителни свидетелства за съдимост за специалисти по плана и даже уверение от Национална агенция за приходите за липса на обществени отговорности. Съдът установи, че наложителните документи са били показани месеци след подписването на контракта.

Теодора Точкова апелира решението пред Върховния административен съд, който е насрочил делото за септември (най-вероятно по това време тя към този момент ще е арбитър в същия съд, защото през март 2019 година Народното събрание уреди правосъдните инспектори с автоматизирано покачване без конкурс след края на мандата им. Преди това тя беше арбитър в Хасково).

И до момента в който ИВСС се пробва да убеди съда, че всичко с избора на " Айсиджен " е наред, проблемите по осъществяването стартират. На 15 август 2019 година ИВСС приключва едностранно контракта, защото компанията реализатор е забавила действия по плана с близо два месеца. В началото на октомври 2019 година инспекторатът афишира нова поръчка, този път единствено за указател за декларациите (този за отводите е изнемощял някъде по пътя). До крайния период за подаване на предложения такива не са получени и състезанието е преустановен.

Нова, трета подред процедура е открита в края на предходната годината. Неясно за какво поради предходния опит с неналичието на претенденти решението за откриването й е оповестено на уеб страницата на институцията в навечерието на Коледа. Подадена е една оферта - от " Контракс ", която обаче е декласирана и процедурата още веднъж е прекъсната. Оттогава нова поръчка за разработване на регистъра не е откривана, което на процедура значи, че подобен указател надали ще има, тъй като планът, финансиран със средства на Европейски Съюз, завършва след няколко месеца.

По данни на Информационната система за ръководство и наблюдаване на средствата от Европейски Съюз (ИСУН), макар че регистри няма, за тях са регистрирани като изхарчени близо 50 хиляди лева От компания " Айсиджен " дадоха отговор, че не са получавали възнаграждение за свършената от тях работа до прекратяването на контракта: " От наша позиция аргументите за проблемите по време на осъществяване на контракта се разграничават значително от изразената позиция от страна на възложителя, само че ще се въздържим от нахлуване в елементи по тематиката обществено. "

4-5-звездни хотели за образование по фиктивен указател И в случай че главната цел на европейския план, осъществен от ИВСС, явно се проваля, то другите, съпътстващи действия са регистрирани като изпълнени. В смисъл - регистрирани са пари за тях.
Малко над 4000 лева са изплатени за " създаване на вътрешни правила за осъществяване на инспекция на имуществените заявления на съдии, прокурори и следователи ", която активност съгласно плана е директно обвързвана с създаването на регистъра (който, както разбрахме, не съществува). Почти двойно повече средства са платени за " създаване на вътрешни правила за осъществяване на инспекции за честност (интегритет) на магистратите ".

На уеб страницата на ИВСС са качени такива правила, само че те очевидно не са били направени с европейски средства по плана, тъй като е записано, че са признати през януари 2017 година, т.е. не е ясно какво става с тези, за които са регистрирани парите.

През октомври 2018 година ИВСС открива поръчка за избор на компания, която би трябвало да провежда логистиката за образованията и дейностите по гласност и връзка. Оферти подават осем участника. Всички без един са отстранени и по този начин за реализатор е определена компанията " Беневент ", с която е подписан контракт на стойност от 88 хиляди лева ИВСС регистрира над 40 хиляди лева като изхарчени за " образования за работа с новите вътрешни правила и за работа с регистрите ". От техническото предложение на компанията се вижда, че образованията са били тридневни и са планувани в " 4- или 5-звездни хотели отвън София ".

През март 2019 година Управителният орган на ОПДУ ревизира и тази поръчка и установи, че тя също е извършена в нарушаване на закона, и постанова корекции. Теодора Точкова апелира, а съдът на две инстанции отхвърля жалбата ѝ. Според съда ИВСС е въвел условия, които лимитират " свободната конкуренция, обезпечаването на която е главен принцип при възлагането на публични поръчки ".

Според ИСУН общо изплатените суми са 241 хиляди лева Най-вероятно тук влизат и хонорари за ръководство на плана, консултантски услуги и други. Ако планът не бъде приключен със основаването на регистри, тези пари би трябвало да се дължат назад, тъй като главната активност няма да е свършена.

" Капитал " изиска изявление с основния правосъден контрольор Теодора Точкова, само че то беше отклонено с обяснението, че е прекомерно заета.

Иначе инспекторатът може да организира сполучливи поръчки - за доставката на коли. Миналата година членовете му са си купили пет коли. Кандидатствали са два доставчика, само че единият е отхвърлен, тъй като препоръчаният модел е с 1 мм по-къс от търсения. Така инспекторите може и да нямат указател за главната си активност, само че за сметка на това се придвижват с коли с " централна подпора на предните седалки с отварящ се подлакътник и подложка за чаши ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР