© Надежда Чипева Още по темата КЗК глоби пет фирми

...
© Надежда Чипева Още по темата КЗК глоби пет фирми
Коментари Харесай

КЗК: Наредбата за дейността на лабораториите за изследване на мляко ограничава конкуренцията

© Надежда Чипева Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията санкции пет компании за кисело мляко за непозволени опаковки

Компаниите са основатели за смяна на БДС за киселото мляко в частта за опаковките
20 мар 2018
Комисия за защита на конкуренцията изследва има ли законови ограничавания за активността на лабораториите за проучване на мляко

Проверката е по тъжба на компания против инструкции на организацията по храните, съгласно които се признават резултати единствено от три лаборатории
22 авг 2017 Нормативната уредба, регламентираща активността на упълномощените лаборатории за проучване на сурово мляко, лимитира конкуренцията. Тя съдържа неясноти и несъгласия и основава правна неустановеност към условията, на които би трябвало да дават отговор лабораториите. Това е решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), оповестено на 17 май т.г. на уеб страницата на регулатора, което засяга специфична разпоредба на земеделското министерство.

Затова комисията упорства за смяна на Наредба №2 от 23.02.2017 година за характерните условия за произвеждане, събиране, превозване и преправка на сурово краве мляко, предлагането на пазара на мляко и млечни артикули и формалния им надзор.

Четири индикатора в три лаборатории

През август предходната година Комисия за защита на конкуренцията образува произвеждане след тъжба на компания " Еф енд Би разбори ". В нея се показва, че съгласно инструкции на шефа на Българската организация по сигурност на храните, изпратени до регионалните шефове, изискваните съгласно нормативната уредба проби по самоконтрола на суровото мляко би трябвало да се правят единствено в три лаборатории: двете са в структурата на организацията (в София и в Хасково), а третата е частната " Алименти " в Пловдив.

Освен това всичките четири индикатора, които наложително се изследват в суровото мляко, би трябвало да бъдат направени в една и съща лаборатория, с което се вкарва и терминът " сплотеност на пробите ". В жалбата се твърди, че тези инструкции нарушават конкуренцията сред упълномощените лаборатории и основават усложнения за притежателите на млекодобивни стопанства, чийто избор е стеснен.

Тогава предварителното изследване на Комисия за защита на конкуренцията сподели, че в обществения указател, който се води от земеделското министерство, попадат 23 упълномощени лаборатории.

Многократни проби

От всяка плантация за мляко или млекосъбирателен пункт се взимат многократни проби, които би трябвало да бъдат изследвани. Изискванията към лабораториите са заложени в Закона за отглеждането на животни. Според него те би трябвало да са упълномощени и да работят в сходство със специфичен стандарт (БДС ЕN ISO/IEC 17025 " Общи условия към компетентността на лабораториите за изпитване и калибриране " ).

С въпросната Наредба №2 на земеделското министерство обаче се вкарват спомагателни критерии за активността на упълномощените лаборатории. Според тях пробите на млякото се изследват единствено в упълномощените лаборатории на БАБХ, избрани със заповед на шефа на организацията. " Наредба 2 вкарва надзорен режим от страна на организацията по сигурност на храните по повод активността на лабораториите, които по принцип са обект на процедура по акредитация по посочения стандарт от Българската работа за акредитация ", откри предварителното изследване на антимонополния орган.

Проверката

Според комисията напътствията на шефа на Българската организация по сигурност на храните, изпратени до регионалните шефове, не попадат измежду кръга от актове, по които тя би могла да се произнесе със мнение в границите на произвеждане по покровителство за конкуренцията.

Адресатите на писмото са персонално избрани и на тях се дават уточнения само във връзка с това кои лаборатории за изпитване на проби сурово краве мляко отговорят все още на условията на наредбата. Указанията са вътрешен документ, който не вкарва спомагателни условия отвън тези в посочената разпоредба, приема Комисия за защита на конкуренцията. Още повече че броят на лабораториите, които към този момент са привели своята работа в сходство с условията на наредбата, се добавя.

В същото време напътствията са доказателство, че въпросната Наредба №2 съдържа неясноти, водещи до несъгласия. От наредбите в нея не излиза наяве какви акредитации би трябвало да имат и на какви условия би трябвало да дават отговор лабораториите, както и по кои индикатори би трябвало да могат да правят проучвания, заключава комисията.

Неясните и спорни регулации затрудняват и съществуващите участници на пазара, и новонавлизащите предприятия и водят до ограничение на техния брой. Като предписание по-малкият брой участници на пазара е обвързван с по-малък конкурентен напън. А това води до по-високи цени и по-ниско качество на предлаганите услуги, напомня в своето решение Комисия за защита на конкуренцията.

Според комисията е нужен действителен гратисен интервал за въвеждане на промени в условията на нормативната уредба, който да даде нужното време за акомодация на всички лаборатории.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР