© Надежда Чипева Още по темата Градовете на бъдещето вървят

...
© Надежда Чипева Още по темата Градовете на бъдещето вървят
Коментари Харесай

Дай ток за колелото ми

© Надежда Чипева Още по тематиката
Градовете на бъдещето вървят на ток

Ускореният спринт на електроавтомобилите неизбежно ще повлияе на шума и замърсяването в градската среда
19 май 2017
Защо кметът на Стокхолм пътува с колело до работа и носи облекла втора ръка
от Дневник,7 мар 2017 Придвижването с велосипед става все по-популярно, колкото и градската среда в огромните български градове да е враждебна към това, отдавайки съвсем всичко на колите. Освен това постоянно географските особености отхвърлят хиляди от велосипеда, тъй като никой не обича да идва потен в офиса, набирайки се по следващия рид. Напоследък обаче има решение и на този проблем и това са електрическите колелета.

Те поемат главната работа при напредване по неравни прави, като разрешават да се поддържа скорост от 25 км/ч. Електровелосипедът употребява хибридно задвижване - една част идва от механичната мощ на колоездача и една - от електрическия мотор. От техническа позиция моторите са два вида - (1) такива, които непрекъснато асистират въртенето на педалите (Pedal assist) при авансово определен режим на придвижване, и (2) такива, които дават в допълнение мощ моментно - при завъртане на дръжка, сходна на газта при мотопедите (Throttle assist). По-често се употребяват първите, като на вилката е инсталиран екран, който най-често демонстрира с каква скорост се движите, какъв режим на работа на мотора е определен и какъв брой заряд остава в батерията.

Колко устоя батерията

Повечето елколелета имат мощ за 20 до 60 км с едно зареждане, като издръжливостта зависи от терена и режима на работа, който е определен. Те най-често са три - като при първия педалите би трябвало да се въртят по-чевръсто, а при третия електрическият мотор прави множеството работа. При мудна скорост от към 5 км/ч моторът не работи, както и при скорост над 25 км/ч. Поради съществуването на батерия, която тежи 3-4 кг, мотор и контролер (това е компютърът, който преценя по кое време и с какъв брой да накара мотора да работи) елколелета са много по-тежки от елементарните, заради което е доста значимо батерията да е заредена, преди да се употребяват, другояче резултатът ще е още повече, а не по-малко пот. Повечето акумулатори за тези колела имат живот от 500 - 1500 цикъла на зареждане. Колко тъкмо са те ще е извънредно значимо да се разбере преди покупка на подобен велосипед. Цените на батериите сигурно ще падат в идващите години, само че най-малко все още те съставляват 30% от цената на цялото колело. Пълното им зареждане лишава не повече от 6 часа.

От потребителска позиция те са няколко вида - при които батерията е ситуирана на багажник над задната гума, при които батерията е върху или вътре в рамката и такива, при които цялата машинизация е в задното колело. Всъщност в последния случай не е належащо да се купува цялостен велосипед, а само да се смени задното колело. Управлението на режимите става посредством мобилно приложение, което се свързва с контролера посредством bluеtooth. Цените на тези колелета нормално стартират от 1000 лева и доближават 2000 - 3000 лева

Какво оферират локалните производители

Основните български производители " Веломания ", " Макском ", " РАМ Байкс " към този момент не се концентрират върху предлагането на е-велосипеди. Те въпреки всичко имат по няколко модела. Голям плюс чисто финансово при скъпите модели, продавани от " Веломания ", е, че оферират лизингово финансиране от " Уникредит лизинг ", като при погашение за 6 месеца лихвата се поема от търговеца. По-голямото предложение е в самостоятелни интернет уеб сайтове на по-малки работилници. Трябва да се има поради, че при поръчка онлайн потребителите имат в допълнение права - до 14 дни могат да върнат стоката и да получат цялостната платена сума, без да дават пояснения на продавача.

За разлика от мотопеда е-колелото не се записва в КАТ, не се дължат налози за него, не е нужна общоприетата поддръжка на мотора с вътрешно горене, има по-малко олелии с паркирането му и се зарежда от контактната мрежа. И най-важното - не се изисква удостоверение за правоуправление.

Сгъваемият – Longwise сигурно най-подходящ за всекидневно предвижване в града, дребен и с опция да се придвижва даже в градския превоз, в случай че се наложи. Има даже и капризи като USB излаз, където да заредим телефона, в случай че се наложи.
Цена: 1450 лева

Градският – Longwise Oxygen с комфортно извито кормило, при което не се постанова да се превивате напред, до момента в който карате, с голяма батерия от 10.4 Ah, която разрешава пробег от над 60 км и има режим без никакво въртене на педалите.
Цена: 1549 лева

Планинският – EcoBike E-MTB изключително подобаващ за всички, които обичат да се спускат по скатовете, само че не толкоз мощно обичат да се изкачват преди този момент. Капацитетът на батерията е 13 Ah, а спиците са подсилени, както отива на по-високите натоварвания в планината.
Цена: 2489 лева

Задно колело – то може да се трансформира в е-велосипед вашето лично колело, като единствено се смени задното колело. Copenhagen Wheel съдържа в себе си мотор, батерия и контролер и може да се ръководи посредством мобилно приложение. Няма жици и външни акумулатори, инсталира се елементарно и е създаден от Massachusetts Institute of Technology.
Цена: 2485 лева ($1499) за 26-инчова капла
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР