© Надежда Чипева Още по темата Близо 31 млн. лв

...
© Надежда Чипева Още по темата Близо 31 млн. лв
Коментари Харесай

Нов закон разрешава продажбите на до 10 хил. литра "домашно" вино

© Надежда Чипева Още по тематиката
Близо 31 млн. лева от Европейски Съюз ще бъдат отпуснати за лозарство

86 плана ще получат финансиране, предопределено за финансовата 2018 година
4 окт 2017
Вината на неприятното време

Заради климатичните условия реколтата от грозде ще бъде по-слаба, само че по-качествена. Производството на вино евентуално ще е без смяна, само че ще е по-скъпо
29 сеп 2017 Съществуващите и в този момент по силата на европравила ограничавания за засаждането на нови винени лозя в страната ще бъдат написани публично в българското законодателство, а лозарските стопанства за пръв път ще получат опцията да продават лимитирано количество създадено от тях вино. Това са две от значителните промени, залегнали в предлагания от земеделското министерство напълно нов закон за виното и спиртните питиета.

Документът, който е в процедура по публично разискване до 23 март, е част от годишната стратегия за законопроекти, свързани с въвеждане на европейски регламенти, а смяна на законодателството в бранша идва единствено шест години откакто бе написан и гласуван напълно нов закон. Той трябваше да модернизира секторното законодателство и също по този начин да го синхронизира с множеството европейски условия.
Оказа се обаче, че българските законодатели не са спазили процедурата за нотифициране на закона съгласно евродирективата, което е довело до грешки и погрешно цитиране на разпореждания от европейското законодателство и в последна сметка до разминавания сред настоящите правила на Европейски Съюз и българския закон.

В последвалата връзка България е поела ангажимент да приготви нов законопроект, съгласуван с констатациите и рекомендациите на Брюксел. Така, шест години по-късно, новият законопроект е на финалната права.

Ограничения за насажденията

С плана се вкарват и в българското законодателство плануваните в европейската инструкция ограничавания за засаждания на нови лозя, съгласно които новите насаждения в дадена година би трябвало да съставляват най-много 1% от всички лози в страната, регистрирани към 31 юли на миналата година.

Ограниченията при лозовите насаждения в Европейски Съюз съществуват от десетилетия, като са въведени за да се запазят качеството на създаваните виновност и традициите в бранша в Европа. Новата система, разрешаваща 1% нарастване на площите, работи от 2016 година и ще важи до 2030 година Тя се прилагаше отчасти в предишни години, когато организацията по лозата даваше така наречен права за засаждане от националния запас. Сега в законопроекта е планувано, че притежателят на годни права за засаждане от националния запас, които са получени преди 31 декември 2015 година, само че към момента не са употребявани, ще би трябвало да ги преобразуват в новопредвидените позволения за нови лози. Крайният период за това е 31 декември 2020 година, само че не по-късно от три месеца преди приключването им, е записано още в законопроекта.

Новите текстове уреждат ограничения в случаи, когато претендентите са поискали повече площи от оптималния предел за страната, както и налагането на други ограничавания: да вземем за пример земеделският министър ще има право всяка година да лимитира в допълнение площта с нови насаждения или да се ползват критерии за допустимост и за приоритет при даването на разрешителните.

Въпросните критерии за допустимост могат да доведат до в допълнение ограничаване на районно равнище за площи, които дават отговор на условията за виновност със предпазено название за генезис или географско напътствие. Подобни системи има създадени в някои райони с качествено вино в страни със мощни обичаи като Франция и Италия. Те целят да не се допусне повишаване на количествата вино в дадения район и по този начин се пазят пазарните му позиции и цена.

Същевременно лозарските стопанства имат и друга опция да основат нови лозови масиви - ако изкоренят други в еквивалентна повърхност. За задачата ще е належащо да се получи така наречен позволение за пресаждане, а претендентът ще би трябвало да изкорени лозите на посочените от него площи най-късно до четири години от датата, в която са били засадени новите лозя, планува законопроектът. Въпросният ангажимент за премахване ще се подсигурява от банкова гаранция в интерес на организацията по лозата и виното, която е на стойност 1500 лева за хектар (10 декара).

Частично узаконяване на " домашното " вино

С предлаганите промени в закона се планува и за първи път да се даде опция на лозарските стопанства да продават лимитирани количества вино от лична суровина. Досега бе позволено производството на тези " домашни " виновност единствено за персонална консумация, въпреки от години да има апели за смяна, която да докара и до легални продажби на това вино, защото то и в този момент постоянно се продава, само че незаконно.

Тези продажби обаче също ще бъдат лимитирани - лозарите ще могат да продават до 10 хиляди литра вино годишно, а това ще се случва при няколко условия. Едното от условията е производителят да получи позволение от организацията по лозата, а другото - продукцията му да бъде оценена в акредитирана лаборатория преди стартирането на пазара. Същевременно производителят на грозде би трябвало уточни и обекта, в който ще създаде виното, като в него ще може да се преработва гроздето единствено на един производител.

Възможността дребните лозари да продават вино от лична продукция се предвиждаше и в текстове, направени от депутати през 2015 година, само че до гласуването на такава корекция не се стигна.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР