© Mirko Ilic Tози текст е част от специалното издание

...
© Mirko Ilic Tози текст е част от специалното издание
Коментари Харесай

Демокрация в изпитание

© Mirko Ilic Tози текст е част от специфичното издание World Review на New York Times, издадено на български от " Капитал ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук. Още по тематиката
World Review

Политика, напредък, разцвет
15 дек 2017
Новата демократична вълна

На интернационалната сцена се появява нова група световни водачи и бъдещето на геополитиката минава в други ръце
15 дек 2017
За първи път специфичното издание World Review на New York Times ще бъде издадено на български от " Капитал "

Автори в World Review са имена като Джо Байдън, Джими Картър, Михаил Ходорковски, Елиф Шафак, Мозес Наим. А " Капитал " прибавя локален взор към събитията в България и района с текстове на анализатори и политици
8 дек 2017 Когато се огледаме в близост, наподобява, че насилието, хаосът и страхът взимат превес над реда, демокрацията и разсъдъка.

Светът, несъмнено, постоянно е бил комплицирано място и може би повода е, че интернет и обществените медии дават на най-лошите времена повече видимост, в сравнение с най-хубавите.
Серж Шмеман е член на публицистичния съвет на The New York Times

Но има действителни аргументи за безпокойствие. Традиционните демократични идеали и институции са подложени на офанзива. Някои водачи в Източна Европа прегръщат " нелибералната " народна власт, която потъпква обичайните човешки права. Авторитарните водачи от Русия до Венецуела набират сила; в Северна Корея Ким Чен Ун провокира света в устрема си да се снабди с нуклеарни оръжия. А Съединени американски щати при Доналд Тръмп стават все по-дълбоко разграничени и непредвидими.

В исторически проект обаче има и отпор, отменяне на потисничеството и деспотизма. То докара до края на апартейда, до рухването на Берлинската стена, до придвижването " Черният живот има значение " в Съединени американски щати, до приемането на над 1 млн. бежанци в Германия.

Държавите рядко прегръщат демокрацията като първи избор; те постоянно преди този момент пробват монархия, олигархия и други форми на наложително ръководство. И стигат до демокрацията тъй като при цялата си безредица и неефективност тя е методът да се даде думата на хората за това по какъв начин да бъдат ръководени и да им се разреши да сменят водачите си спокойно.

Но тя в никакъв случай не трябва да се приема за даденост. Тя непрекъснато е изложена на тествания и закани и се приспособява към изменящите се времена.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР