© Ina Fassbender Още по темата Акциите на Monsanto скочиха

...
© Ina Fassbender Още по темата Акциите на Monsanto скочиха
Коментари Харесай

САЩ одобри сделката между Bayer и Monsanto

© Ina Fassbender Още по тематиката
Акциите на Monsanto скочиха с над 6% след репортаж, че Съединени американски щати утвърждават договорката с Bayer
10 апр 2018
Европейска комисия желае повече информация за сливането сред Bayer и Monsanto

От немската компания са подготвени на отстъпки, с цел да получат утвърждението на регулаторите
11 дек 2017
Европейски Съюз удължи с пет години лиценза за прилагане на евентуално опасeн хербицид

България също е подкрепила решението за хербецида глифозат, откакто преди се е въздържала
28 ное 2017
BASF купува част от земеделския бизнес на Bayer за 5.9 милиарда евро

Със договорката немската компания навлиза на пазара на генно модифицирани семена
16 окт 2017 Акциите на Monsanto скочиха с над 6% след репортаж на Wall Street Journal, че Съединени американски щати утвърждават договорката с Bayer. В своя материал изданието твърди, че министерството на правораздаването се е съгласило двете химически и фармацевтични компании да се обединят. Сделката, при която покупател е немският тръст Bayer, е за над 62 милиарда $. За да се стигне до утвърждение, двете компании бяха принудени да се разделят с други активи, с цел да се съобразят с регулаторните условия за конкуренцията. Така ще бъде основана компания с дял от над 25% на пазара на препарати за растителна отбрана в света. Акциите на Bayer също нарастнаха - с над 4%. BAYND Quotes by TradingView Пред Rеuters от немската компания са отказали коментар по отношение на утвърждението, само че са удостоверили, че не престават да чакат договорката да завърши през второто тримесечие. От Monsanto и министерството на правораздаването също са отказали коментар. Миналата седмица Monsanto разгласи в тримесечния си отчет, че чака позитивно развиване по договорката и регулаторно утвърждение от страна на Съединени американски щати през второто тримесечие.

На прав път

В началото на март Европейска комисия също утвърди договорката, която е част от световната консолидация в бранша. Началото й беше обещано от сливането сред Dow и Dupont и сред ChemChina и Syngenta. За да се съгласи на договорката, Европейска комисия принуди Bayer да продаде част от активите си на BASF. Екологични и аграрни групи се опълчиха на трите покупко-продажби, загрижени за тяхното въздействие и преимущество в цифровото земеделие, с което могат да кажат на земеделските производители по какъв начин и по кое време да засаждат, сеят, пръскат и наторяват въз основа на математически логаритми.

Анализаторът от Baader Helvea Маркус Майер разяснява, че чака настояванията на американските управляващи да не са по-различни от тези на Европейската комисия. " Продажбата на тези активи би трябвало да се случи скоро и да се отрази добре на акциите ", разяснява Майер. Притеснения за договорката има и към това, че тя ще понижи още повече конкуренцията в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР