© Георги Кожухаров В замрялото сърце на въгледобива е разрешено

...
© Георги Кожухаров В замрялото сърце на въгледобива е разрешено
Коментари Харесай

Експериментът Бобов дол

© Георги Кожухаров В замрялото сърце на въгледобива е позволено най-мащабното изгаряне на боклуци на Ковачки.Местните поданици упорстват за цялостна бистрота и екологичен разбор.За момента получават единствено тежки миризми и сериозен трафик на камиони през центъра на града. Част от тематиката Държавата на боклуците
Как стартира вносът на отпадъци в България

Отпадъци за горене стартират да се внасят в интервала 2014 - 2016 година, като зад начинанието е някогашният шеф на " Лукойл България " Валентин Златев.

Ковачки цапа, всички му заплащат

Горенето на боклуци става с разрешението на държавните институции макар подозренията за съблюдаване на еконормите
Баба Мина. Така на галено в Бобов дол наричали въглищните мини, които десетилетия обезпечават препитанието на голяма част от популацията на града. В комплекса от рудници, обогатителна фабрика и Топлоелектрическа централа, гласен за купата " слънцето на Югозападна България ", са работили 10 - 11 хиляди души, споделя локални.

Градът обаче от дълго време е изгубил от соцблясъка си. На хълма " Еверест " в квартал " Миньор ", откъдето се открива панорама към откритите рудници, стои скелет на блока, в който по този начин и не заживяват миньори. За множеството промишлени здания се приказва в минало време. А икономическа интензивност може да се усети единствено по тътена на тежките камиони с въглищата, които тресат всекидневно постройките по централната улица.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики
Фотограф: Георги Кожухаров След приватизацията на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " и концесионирането на мините в ролята на баба Мина в човешки облик влезе основният състезател в българската енергетика Христо Ковачки. Той бързо се окичи с купата локален феодал, с проекти (по разкази на хора от полемики при предходни изборни надпревари) за преобразяване на града в " Бевърли хилс " на Балканите. Идеите, които се осъществиха обаче, са закриването на подземните рудници за въглища, като последният спря през предходната година. Стотици миньори изгубиха работата си, като по сметки на локалните в този момент броят на заетите в комплекса е към хиляда, а сред 350 и 450 са от околните общини.

Сега неосъщественият " Бевърли хилс " навлиза в нов стадий на развиването си и е напът да се трансформира в пробен център на мръсотията, считат локални. Топлоелектрическа централа " Бобов дол " към този момент има позволение за най-мащабното изгаряне на боклуци измежду централите на Ковачки - над 35 хиляди тона на година. Това се случва без Оценка на въздействието върху околната среда и на фона на присъщото безмълвие от страна на отрасловите институции по значимата за обществото тематика - качество на въздуха. Липсата на неприкритост и предишните нарушавания на екологичното законодателство от страна на Ковачки отваря необятно вратата за всевъзможни спекулации за зловонна воня - през обриви на служащи до криене на боклуци в мините.

Центърът на отпадъците

Сблъсъкът с непознатите боклуци не е нов за Бобов дол. По време на рецесията с боклука на столицата по времето на кмета Бойко Борисов рудниците на града бяха едно от евентуалните места за стоварване на софийските бали, само че митинги на локалните поданици " сякаш " стопираха процеса. И в този момент някои от локалните поданици имат подозрения, че в мините се вкарва отпадък, като се прикрива с пръст, и разясняват, че в закритите мини има доста място.

Настоящият проблем с изгарянето на отпадъците в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " е от малко повече от година и се развива с поддръжката на институциите. Централата се снабдява с ново сложно позволение за " апаратура за взаимно изгаряне на боклуци ", откакто през февруари 2016 година шефът на екоинспекцията в Перник Пламен Ангелов излиза с решение, че не е належащо да се прави оценка за въздействието върху околната среда при изгарянето на 35 хиляди тона боклуци на година, " които се планува да бъдат главно от индустриална активност - шивашка, обувна, дървопреработвателна и друга лека индустрия, както и RDF гориво. Аргументите са, че ТЕЦ-ът не попада в рамките на предпазени територии, изгарянето ще се прави в съществуващата горивна апаратура, резултатите от математическото моделиране на дисперсията на нездравословните субстанции демонстрират, че няма да се окаже отрицателно въздействие върху атмосферния въздух, а в мнението на районната здравна ревизия не се допуска доста негативно влияние и риск за здравето.

" Този Топлоелектрическа централа е основан да работи с въглища. Сероочистките също са пригодени за такова гориво ", споделя Елза Величкова, която става кмет с поддръжката на Ковачки, само че към този момент е дистанцирана от него.

Фотограф: Георги Кожухаров [Дневник] Да докажеш аромат

" От комините на ТЕЦ-а излиза изострен зноен газ. Хората от близките села сигнализират на тел. 112 за остра миризма, която им пречи да дишат. Почти през цялото денонощие, само че най-много вечер ", споделя още тя. Точно по тази причина са и подозренията - както за това какво тъкмо се изгаря, по този начин и за количествата, само че най-много за инспекциите от Министерство на околната среда и водите. " Говорили сме с шефа на централата, който се опита да ни убеди, че това са RDF боклуци, само че нито аз, нито общинските съветници повярвахме на това ", споделя още тя.

За правото на жителите да знаят какво се гори в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " има и решение на съда. Административен съд - София-град, по тъжба на екологичното съдружие " За Земята - достъп до правораздаване ", постанови, че въпросът визира съставените елементи на околната среда, а законът планува всеки да има достъп до такава информация. До делото се стигна, откакто по-рано екоминистерството отхвърли да даде информация за пробното горене на биомаса и RDF в централата.

От енергийното сдружение не са по-конкретни пред " Капитал ", като изясняват единствено, че " отпадъците, които са доставяни на площадката, са въз основа на подписани контракти с български и непознати компании, притежаващи съответните разрешителни за действия с боклуци ", както и че " всички действия по оползотворяване са осъществени с разрешението на контролните органи и резултатите са докладвани ". От компанията споделят още, че са построени и се експлоатират пречиствателни уреди и " същите се смятат за най-хубави налични техники за огромни горивни съоръжения ", т.е. това е приела и българската страна. " Инсталацията на централата е оборудвана със средства за осъществяване на лични непрекъснати измервания на излъчванията в атмосферния въздух и всеки месец се рапортуват на институциите ", дават отговор още Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

Фотограф: Георги Кожухаров Камионите си тежат на мястото

Освен от изгарянето на отпадъците в Топлоелектрическа централа " Бобов дол " жителите на града се оплакват и от камионите, които непрестанно циркулират по основната улица сред мините, обогатителната фабрика и ТЕЦ-а в Големо село. Най-големите са по 60 тона, като придвижването им разрушава инфраструктурата и къщите, споделя кметът. Такъв е казусът с парцела на Елена Христова, чиято къща е напукана от непрекъснато сновящите камиони.

В началото на юли 2019 година Величкова е издала заповед, с която се не разрешава придвижването на тежкотоварни коли над 20 тона по уличната мрежа на град Бобов дол и по републикански път III - 623. Областният шеф обаче я връща с аргумента, че такива забрани може да има единствено при положение на естествени бедствия и повреди, както и при заплаха за сигурността на придвижването и при всеобщи спортни прояви. " В мощ сега е моята заповед, защото тече обжалване ", твърди Величкова, " само че полицията не реализира надзор ", продължава тя.

След отпадък качулка

На последната сесия от края на август общинският съвет на Бобов дол по искане на група жители, които не са подписали с имената си подписката, задължава кмета да направи предложение пред Министерство на околната среда и водите за осъществяване на екологична оценка за влияние на околната среда след смяната на индустриалното гориво, както и да изиска от екоминистерството създаване на стационарен мониторинг на комина на Топлоелектрическа централа " Бобов дол " с осведомително табло на постройката на общината. До момента обаче страната на всички вероятни равнища не дава индикации, че желае да бъде транспарантна по проблема. Така отговорите на въпросите ще останат скрити като в изложба на мина.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР