© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Пред очите ни се наливат основите на

...
© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Пред очите ни се наливат основите на
Коментари Харесай

Мнения Daily - Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ Пред очите ни се наливат основите на милиционерска страна Още по тематиката
Мнения Daily - НДК е прокълнато място. И не прости

И още: Навлизаме ли във високотехнологично Средновековие; Властта тества дали свободното слово е полезност
18 дек 2017
Мнения Daily - КОНПИ дебне за вас!

И още: Посланието на Путин - Или аз, или хаос; Това беше късмет да се сътвори антикорупционен орган за знамение и приказ
17 дек 2017 Игра на тронове

Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби

От коментар на Петър Чолаков за " Дневник "

Не единствено простосмъртните, само че и олигархията към този момент е в коледно въодушевление. По създание – тече развой по окончателното покоряване на държавните институции и противоконституционното им преобразяване в инструмент за отбрана на тесни политически ползи.

Да стартираме с текстовете от антикорупционния закон, признати от Народното събрание. Председателят на новото звено, което ще се бори с корупцията, ще се избира от депутатите, а членовете му, които ще са четирима – от Народното събрание, по предложение на ръководителя на звеното. На пръв взор чудесна вест. Не е ли това стъпка в вярната посока? Не е. Защото законът, идващ плана на ръководещите, дава още един инструмент, посредством който да се пазят теснопартийни цели и упоритости, скрити под зацапаната тога на правораздаването.

Това парламентарно болшинство, което одобри закона на Пеевски, Хамид и Цонев за така наречен вторично плячкосване на КТБ, не може да убеди който и да било, че работи в името на справедливостта. Този акт цели две неща. От една страна, да запази ползите на самия Пеевски, които бяха застрашени в тази ситуация " Дунарит ", в който за следващ път се сблъскаха със стремежите на някогашния му " съдружник " Цветан Василев. От друга - да изпере имиджа на корпулентния магнат и народен представител от Движение за права и свободи, представяйки го за непоколебим пазител на закона и правовия ред, като в същото време повърхностно замете и погребе истината за КТБ.

Антикорупционният закон поверява битката с корупцията на същото това болшинство. Чака ни лов на вещици в нови, невиждани мащаби.

Второ, като стана дума за КТБ, делото за банкрута на банката предстоящо стартира с провал. Спецсъдът не му даде ход, тъй като банкерът Цветан Василев не бил " постоянно свикан " и отсъствал от залата. Всъщност от дълго време е ясно какъв ще бъде изходът от процеса. Повечето от висшите играчи в тима, който сътвори, а по-късно, когато към този момент не им беше преференциална, срути пирамидата КТБ, няма в никакъв случай да бъдат разобличени. Целта на делото за КТБ не е да направи дълбоки разкрития, а да погребе истината. Разпитани са над 400 очевидци, само че не и Делян Пеевски. Документацията по аферата е в чутовния за правосъдната процедура размер от хиляда тома. Само обвинителният акт е над 5000 страници.

Да погледнем в вероятност. Чели ли сте " Война и мир "? Аз съм я чел от кора до кора; припомням си, че беше към 1000 страници. И макар че това е разказ от Лев Николаевич Толстой, популярен публицист, класик, признавам си – на моменти волята ми се огъваше, а читателската ми решителност се сломяваше. Как си представяте, че правниците ще боравят и ще се ориентират в материали, поместени в стотици томове? Знаете ли, че единствено изчитането в съда на " елементарен ", средностатистически обвинителен акт от към 100 страници лишава през целия ден съвещания. Хартиената лавина, създадена от прокуратурата по делото КТБ, би трябвало да задуши обстоятелствата, да ги смаже под исполинската си тежест, прикривайки следите на множеството високопоставени причинители.

Пред очите ни се наливат основите на милиционерска страна. Да ни е честита.

-------- Насърчаван от десния радикализъм, антисемитизмът потегля към фашизоидност

Близък изток

Враждебността към исляма парадоксално води до антисемитизъм

От коментар на някогашния ръководител на Съвет за електронни медии доцент Георги Лозанов за offnews.bg

Фотограф: ADNAN ABIDI
Ненадейното признание, пристигнало от Съединени американски щати, на Ерусалим за столица на Израел разпали антисемитизма в международен мащаб и в този смисъл то не беше в изгода даже на евреите без значение от благодарността, с която го одобриха. Пък и решението на Тръмп нито има някакви на практика измерения, нито е израз на някаква забележима политическа тактика. Стои самотно и заядливо, като множеството негови жестове, които обслужват основно устрема му да наподобява екстравагантен и непредвидим.

Но по-важно е друго: с цел да се разпали антисемитизмът, значи, че той съществува, а в последно време, насърчаван от десния радикализъм, отново става застрашителен с откровени детайли на фашизоидност. Въпреки тежкото възприятие за виновност, останало след холокоста, евреите не престават да бъдат за християнската цивилизация систематизираният облик на другия, на който не искаш да признаеш правото да бъде като теб.

И през днешния ден се получава следният абсурд: повишената неприязън към мюсюлманите поради тероризма и бежанската вълна на собствен ред усилва и враждебността към евреите. Парадокс е, тъй като признаването на Ерусалим за столица на Израел среща непримирима опозиция, в това число и кървава, таман от страна на мюсюлманите, които одобряват града за техен по изконно право.

Всъщност това е един от многото парадокси, които идват от парадоксалността, съдържаща се в самата неприязън към някой единствено тъй като е с друга религия или етнос, освен това не по лично предпочитание.

----------- Може би концесионерът " Юлен " обича опашки пред лифта

" Втора кабинка "

Защо на властта не й дреме за тълпите скиори в Банско

От коментар на Тома Белев за " Клуб Z "

Фотограф: ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
България се тресе. Протестиращи жители, извозвани с рейсове, затварят автомагистрали. Управляващата коалиция е на път да се разпадне. Медии и всичко, дето може да мине за специалист, без да провокира смях у фена, захлебват около следващата порция зрелища. Тълпи патриотично настроени жители търсят да сбoрят някой еколог или минимум зелен, с цел да го разпнат. И защо е всичко това? Не, не познахте - не е поради желанието да няма опашки от скиори пред кабинката в Банско.

Защото, в случай че беше поради опашките на скиорите пред кабинката, възложителят на плана за ски зоната в лицето на кмета и общинските съветници в Банско щяха да мълчат като болшевик на разпит. Защото нали те гласоподаваха този организационен проект през 2001 година, а не еколозите.

Защото, в случай че беше поради опашката на скиорите пред кабинковия въжен превоз, тези, дето го разпоредиха и построиха с този му потенциал да образува опашки - концесионерът " Юлен " АД, щяха да мълчат или най-малко да се извинят. Защото 2000 скиори на час потенциал на лифта не проектираха зелените, а концесионерът.

Защото, в случай че беше поради опашките пред кабинката, тези, дето съгласуваха оценката му за влияние върху околната среда през 2000 година в лицето на тогавашния министър Евдокия Манева и тогавашния основен секретар на министерството и настоящ министър Нено Димов, щяха да бъдат по-тихи от водата и по-ниски от тревата. Защото " еколозите " тогава оспориха това строителство, а Манева и Димов го позволиха.

Защото, в случай че им дреме за опашките пред кабинката, все някой от голямата кохорта контролни органи в лицето на Министерство на околната среда и водите, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Министерство на регионалното развитие, ДНСК, РДНСК, архитекти и кметове щеше да каже " стоп " на застрояването в Банско, когато леглата в града доближиха потенциала на ски зоната. Това изискване беше сложено тогава в оценката на влияние на околната среда. Защото при потенциал на ски зоната от 5000 скиори, няма по какъв начин да не се образуват опашки, когато долу има 20 000 цялостни кревати. Този потенциал беше надхвърлен към края на 2005 година и по-късно всички горепосочени контролни органи си затваряха очите. Тук към този момент не могат да обвинят еколозите, тъй като тъкмо сигналите на еколозите стопираха преди година строителството на нови 40 000 кревати на границата на парка.

Защото, в случай че беше поради опашките пред кабинката, това можеше да се реши още преди години, като се усили потенциалът на тази кабинка. По думите на самия концесионер, отправени в писмо до вицепремиера Валери Симеонов, съгласно консултациите им с производителя " Допелмайер " няма проблем да се усили потенциалът на лифта с 40% - от 2000 на 2800 души на час. Виждам, че към този момент питате за какво не е направено? Не знам. Може би концесионерът обича опашки пред лифта. Може би му трябват тези опашки за нещо?
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР