© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Нов вицепремиер

...
© Георги Кожухаров Още по темата Вечерни новини: Нов вицепремиер
Коментари Харесай

Вечерни новини: Брюксел май уби "Белене", а "Турски поток" още не е стигнал до България

© Георги Кожухаров Още по тематиката
Вечерни вести: Нов вицепремиер в кабинета; Европейска комисия против Италия поради бюджета

И още: Френски съд утвърди екстрадацията на семейство Баневи; Тръмп поддържа Саудитска Арабия макар убийството на Хашоги
21 ное 2018
Вечерни вести: Червена вълна на тържищата, рецесията в " Обединени патриоти " продължава

И още: Груевски е получил статут на емигрант в Унгария; Борисов първи се явява на следващия ден " на разпит " в Шоуто на Слави
20 ное 2018 Интересни и непредвидени вести доближиха българската енергетика в четвъртък, а положителни или неприятни са те зависи напълно от гледната точка.

Еврокомисията преглежда възродения прокет АЕЦ " Белене " като нов план, стана ясно от отговори на еврокомисаря по климата до българския евродепутат Светослав Малинов. Това значи, че остарялото позволение за него не е годно и той би трябвало да получи ново от Брюксел. Това би било много мъчно, поради повишените условия за сигурност след злополуката с " Фукошима ".

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Според съветски медии пък " Газпром " е взела решение втората тръба от газопровода " Турски поток " да се насочи към България, а не към Гърция. Това изказване обаче не почива на директна информация от " Газпром " или от държавни източници, а е по-скоро медийна нечиста сделка на база интензивността на " Булгартрансгаз " за ново директно трасе към Турция и Сърбия.

Иначе денят бе деен за депутатите в Народното събрание, които предстоящо отхвърлиха ветото на президента върху данъчните промени и по този начин освободиха пътя към повишване на налога за остарели коли. Те утвърдиха и таван на компенсациите при гибел на пътя за по-далечни родственици и одобриха бюджета на здравната каса и публичното обезпечаване за следващата година на второ четене в бюджетната комисия.

Добра вест има и за Brexit, откакто Англия и Европейски Съюз оповестиха, че са договорили проектоспоразумение, което дава " зелена светлина " за завършването на договорката на идната изключителна среща на Европейски Съюз в неделя. Така главното предизвикателство остава одобряването на Brexit от английският парламент.

НАЙ-ВАЖНОТО

България ще би трябвало да получи ново утвърждение от Европейска комисия за " Белене ", което обаче е малко евентуално


Даденото от Брюксел преди повече от 10 години утвърждение за построяването на втора атомна централа край Белене е невалидно към днешна дата. Това разгласи евродепутатът от ДСБ Светослав Малинов, като се базира на получен отговор от еврокомисаря по климата и енергетиката Ариас Канете. От името на Европейска комисия Канете споделя, че обновеният план за АЕЦ " Белене " би трябвало да се счита за напълно нов план за нуклеарна централа и надлежно е належащо да измине изначало цялостната процедура по одобрение. Според Малинов казано по-ясно, това значи, че всичко стартира изначало.

Така наподобява, че още преди да е разгласен състезанието за избор на стратегически вложител, желанието на българските управляващи за създаване на нуклеарната централа може да се окаже обречено. За да получи утвърждение от Брюксел, съответният план би трябвало да дава отговор на критериите за сигурност, които след повредата в японската АЕЦ " Фукушима " бяха доста повишени, изключително в частта за сеизмичността на площадката. Малинов припоня, че от десетилетия е известно, че площадката край Белене не е подобаваща и има висок сеизмичен риск.

" Турски поток " още не е стигнал до България

Руската медия " Комерсант " в четвъртък популяризира информация, че " Газпром " е взела решение втората тръба от газопровода " Турски поток " да се насочи към България. Засега обаче това са по-скоро догатки и не се базират на никакви публични позиции. Гръцкият министър председател Алексис Ципрас изрично съобщи, че ще упорства втората тръба, която към момента не е построена, да се насочи към Гърция. Такива бяха и първичните проекти на " Газпром ".

Повод за изказванията на " Комерсант " са дейностите на " Булгартрансгаз " по изследване на опцията за създаване на ново директно трасе на територията на България в посока от турската към сръбската граница. Държавното сдружение работи по този план от средата на 2017 година, само че в този момент разгласи третата фаза, в която се събират обвързващи предложения за потенциал по възможната тръба. Предварителните оценки сочат, че реализирането на подобен план ще коства към 2.8 милиарда лева Именно това е мотив да се счита, че разширението на " Турски поток " ще мине през България.

Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за бъдещите връзки

Англия и Европейски Съюз са " договорили на доктрина " план на съглашение за бъдещите връзки, което дава " зелена светлина " за завършване на договорката за Brexit на изключителна среща на Европейски Съюз в неделя. Това заяви ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, като посочи, че политическата декларация обрисува по какъв начин ще действат сферите на търговията, сигурността и други. Миналата седмица Лондон и Брюксел договориха проектоспоразумение за изискванията за английското овакантяване на съюза, а през вчерашния ден се организира среща в Брюксел сред английския министър председател Тереза Мей и ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер.

Ако договорката за Brexit и политическата декларация бъдат финализирани в неделя, английският министър председател ще се концентрира върху прокарването на съглашението през Народното събрание, което ще бъде извънредно мъчно. Тя среща остра съпротива вкъщи, в това число от личните си депутати, които считат, че документът ще обвърже прекомерно тясно Обединеното кралство с Европейски Съюз.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

Dolce & Gabbana анулира мегаревю в Шанхай след обвинявания в расизъм поради рекламна акция
View this post on Instagram Tribute to China. SHANGHAI | 21 NOVEMBER | -3 | 上海 |11月21日 | 3天倒计时 #DGLovesChina #DGTheGreatShow
A post shared by Dolce & Gabbana (@dolcegabbana) on Nov 18, 2018 at 5:24am PST

Dolce & Gabbana анулира мегаревюто си в Шанхай, което трябваше да се случи в сряда поради скандал към рекламната акция на марката. Тя съдържа клипове, в които китайка се мъчи да яде пица и спагети с клечки. Те бяха необятно жигосани като расистки от китайски звезди в обществените медии. След това се появиха и пренебрежителни мнения на дизайнера Стефано Габана в Инстаграм. От компанията бързо обясниха, че профилът е бил хакнат и мненията не са същински. Въпреки това редица локални звезди оповестиха обществено, че ще бойкотират ревюто и се наложи компанията да го анулира.

Инцидентът е индикативен за рисковете за световните марки в Китай, където се осъществят над една трета от покупките на първокласни артикули в света. В същото време обаче локалните инфлуенсъри постоянно реагират остро и извънредно на някои културни разлики, които фирмите не осъзнават добре и не употребяват вярно в рекламните си акции.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИM

Европейски Съюз ще завърши договорката за Brexit в неделя


Очаква се Европейски Съюз да завърши договорката за Brexit на изключителна среща в неделя. Това стана допустимо, откакто в четвъртък Лондон и Брюксел договориха политическа декларация за бъдещите връзки, а предходната седмица двете страни се схванаха за проектоспоразумение за изискванията за английското овакантяване на съюза.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Очаквано Народното събрание отхвърли ветото на президента Румен Радев върху част от данъчните промени , с които се вкарва нов екокомпонент в налога за колите, отсрочва се използването на формулата " замърсителят заплаща " при определянето на таксата боклук, покачва се локалният налог за здания в курортните общини. Поправките бяха признати наново с гласовете на ГЕРБ, " Обединени патриоти ", " Воля " и самостоятелни.

Парламентът вкара таван до 5000 лева за компенсации за хора, чиито по-далечни родственици и близки са починали в злополука. Това се наложи, откакто застрахователи предизвестиха, че поради многото заведени каузи няма да устоят финансово и ще би трябвало да вдигнат съществено цената на полиците. Първоначално бе препоръчан таван от 20 хил.лв за всички родственици, само че след обществено недоволстово се стигна до компромиса горна граница да има единствено за далечният кръг близки.

Бюджетната комисия одобри на второ четене бюджета на здравната каса и на държавното публично обезпечаване. Българска социалистическа партия споделиха, че ще сезират Конституционния съд за преходните и заключителните разпореждания в бюджета на здравната каса, където съгласно тях има противоречиви текстове. Максималният застрахователен приход се покачва, както предложи държавното управление, до 3 хил лева, а минималният застрахователен приход за земеделските производители пък се подвига от 350 на 400 лева

[Reuters]
Nissan в профил Карлос Гон от председателския пост. Съветът на шефовете на компанията взе решението. Гон бе задържан в понеделник по съмнения във финансови злоупотреби, а японските медии оповестиха през днешния ден, че той е давал директни разпоредби на помощника си и члена на съвета на шефовете Грег Кели да фалшифицира данните за приходи му. Случилото се основава сериозна неустановеност за бъдещето на обединяването сред Nissan, Renaul и Mitsubishi.

Столичната община ще разгласи конкурс за построяването на 25 станции за зареждане на електрически коли както в зоните за платено паркиране, по този начин и отвън тях. Идеята е общината да отдаде чартърен за 5 години местата, на които ще бъдат сложени станциите, като сумата за обектите зависи от местоположението и ще се дефинира с търг.

И НЕЩО ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Утре е Черният петък


[Reuters]
Утре е по този начин нареченият Черен петък, или денят, в който търговците афишират огромни понижения на продуктите си. Макар намалнията да започнаха в доста търговски обекти още при започване на седмицата, в петък се чака кулминационната точка. Освен във физическите магазини цените на стоките падат и в електронните магазини на търговците, което улеснява клиентите и още повече ускорява еуфорията.

От Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) обаче предизвестяват, че някои от рекламните акции могат да бъдат лъжливи и да крият подправени или недействителни отстъпки. От ГДБОП пък предизвестяват, че интервалът е деен и за измами с подправени и нереални уеб сайтове за онлайн извършване на покупки.

Най-голямото ревю за българско вино DiVino.Taste отваря порти в " Интер ескпо център "

За следващ път уредниците на ревюто DiVino.Taste събират най-хубавите български производители и ценители на виното в " Интер експо център " от на следващия ден, 23 ноември, до неделя. В събитието тази година ще вземат участие над 70 винарни, които ще покажат общо над 500 виновност.

Както всяка година има и забавна стратегия с лекции и майсторски класове, а гурме зоната ще бъдат ситуирани щандове с лека храна, разнообразни деликатеси, вода, кафе, осведомителни пунктове на сътрудниците и уредниците. Достъпът до ревюто е с билети. Всякаква информация може да намерите тук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР