© ДНК Дали инициативата Направи го сега на Движението за

...
© ДНК Дали инициативата Направи го сега на Движението за
Коментари Харесай

Вижте тази кампания и направете дете

© ДНК Дали самодейността " Направи го в този момент " на Движението за национална идея (ДНК) ще успее да насърчи раждаемостта в България към момента не се знае, само че сигурно към този момент съумя да сътвори полемики измежду хората. През последната седмица посланията и визиите на акцията обиколиха интернет пространството. Слогани като " Майка ти ще се зарадва повече на внуче, в сравнение с нов тиган ", " Чашка С без силикон ", " Селфитата с деца събират повече лайкове " и " Бащинството те прави доста по-привлекателен " провокираха смесени реакции.

Голяма част от хората изрекоха възмущението си, като дефинираха акцията за повърхностна или даже обидна и подчертаваха на обстоятелството, че да бъдеш родител е въпрос на персонален и добре обмислен избор. Други се концентрираха върху намаляващата раждаемост в България и оцениха акцията като опит за решение на казуса. Трети погледнаха хумористично, което докара до редица занимателни преправени визии.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Възможност видяха и някои компании, които посредством маркетинг в действително време се пробваха да извърнат разногласието в своя изгода. Виното Trastena разгласява визия с чаши с вино и слоган " Майчинството в чашки съгласно Trastena ", a книжарниците Orange показаха книга на Маргарет Атууд в тиган с обръщение " Майка ти ще се зарадва повече на това да не си елементарен, в сравнение с нов тиган ".

Разрез на акцията

Инициативата за поощряване на раждаемостта в България на организацията ДНК, с създател и ръководител телевизионният водещ и продуцент Андрей Арнаудов, се организира за трета поредна година. Цялата идея на акцията е основана от продуцентската компания " Междинна станция ", в която продуценти и съсобственици са Андрей Арнаудов и Иван Христов.

Тази година акцията стартира през март с три клипа, които се излъчват в ефира на bTV Мedia Group – медиен сътрудник на самодейността. Два от тях са ориентирани надлежно към мъжката и женската публика, а в третия Андрей Арнаудов споделя за " Направи го в този момент ". Паралелно ДНК организира и обществени лекции в огромни градове в България. Като продължение на акцията при започване на юни се слага и външна реклама, като по думите на ДНК визиите са основани от външен екип от дизайнери на свободна процедура.

Таргет аудиторията на самодейността за първа година са хора сред 20 и 35 години. " Целта е да притеглим вниманието на младежите в репродуктивна възраст и да ги насърчим, в случай че са срещнали своя сътрудник, да основат семейство и деца, а в случай че към момента не се усещат подготвени, то да вземат осведомено решение какъв брой време ще могат да отсрочват планирането на семейство ", разясняват от ДНК пред " Капитал ". Те допълват, че акцията е спонсорирана напълно с частни средства, като огромна част от тях са обезпечени от Андрей Арнаудов и Иван Христов, а останалите са събрани благодарение на сполучливи българи, които застават зад самодейността.

Като продължение на акцията организацията ще обезпечи и 12-месечна прехрана на 20 бебета, заченати тази година, под формата на пакети с артикули за развъждането им. Те възлизат на обща стойност от малко над 100 хиляди лева, обезпечени най-вече от компании в детската промишленост. " До този миг неправителствената организация не е усвоявала средства от европейски планове или държавни такива ", споделят още от ДНК.

След бурните реакции на хората в обществените мрежи Андрей Арнаудов разгласява статус във Фейсбук, в който изяснява за задачите на акцията. Той написа още, че се надява създалия се " публичен спор да послужи за основаването на държавна политика за стимулиране на раждаемостта ".

Как се прави по света

Темата с насърчаването на раждаемостта е извънредно деликатна и персонална, а аргументите за демографските проблеми надалеч не се лимитират до отлагането при младите фамилии. Затова с сходни акции и хумористични слогани организациите постоянно стъпват по тъничък лед и получават по-скоро отрицателни реакции, в сравнение с повече деца.

Преди три години в Италия бяха стартирани поредност от рекламни визии, гласящи " Красотата няма възраст, само че плодовитостта има. ", " Млади родители - най-хубавият метод да бъдеш изобретателен ", " Раждаемостта е всеобщо богатство " и други Те провокираха редица отрицателни реакции и отвращение измежду италианците, които дефинираха акцията за извънредно обидна. Дори тогавашният италиански министър председател Матео Рензи разкритикува маркетинговата акция, която след това беше свалена.Should I really explain why I find the #fertilityday offensive, sexist and violent?
Shame on @bealorenzin pic.twitter.com/jQLN4Wx2A6
— elena biserna (@elenabiserna) 31 август 2016 година
Хуморът в акциите може да бъде и добре посрещнат от аудиторията. Такъв е казусът с акцията за поощряване на раждаемостта в Дания, стартирана преди четири години в партньорство с датската туристическа организация Spies Rejser. Кампанията със слоган " Направи го за Дания ", която по-късно се развива под мотото " Направи го за мама ", залага на концепцията, че по време на почивка двойките вършат повече секс и възможностите да имат дете се усилват. Комуникацията надлежно предизвиква хората да вървят по-често на почивки. Kампанията среща неодобрението на някои хора, съгласно които се базира на стандарти, свързани с възрастта и пола, само че все пак гледанията й са над 10 млн. в YouTube, a раждаемостта в Дания в годината на акцията се усилва с 1.7%.



През 2018 година шведската компания IKEA притегля бъдещите родители посредством продуктова акция, която въпреки да не цели стимулиране на раждаемостта завоюва необятно утвърждение. Те вграждат технологията на тестванията за бременност на страниците на дамско списание, където е показано детско креватче. С няколко капки урина върху обозначеното място на страницата, в случай че дамите са бременни, под посочената цена на креватчето се появява нова, двойно по-ниска такава. Кампанията беше оценена и с осем награди на най-големия рекламен фстивал в света Cannes Lions.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР