© Dado Ruvic Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по

...
© Dado Ruvic Увеличаване Преглед на оригинала Смаляване Още по
Коментари Харесай

Къде попадна тази реклама

© Dado Ruvic
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (26 юни)

" БГ радио " и още шест радиостанции се продадоха за 5.4 млн. евро; Xplora поема цифровото обслужване на Queen`s; Tеодор Несторов е новият маркетинг шеф на " Карлсберг България " ; Ани Великанова е новият търговски шеф на Investor Media Group; Omnicom стана холдинг на годината на рекламния фестивал в Кан и други
26 юни 2018
На аукцион за реклама

В България дребен % от онлайн рекламите се договарят посредством програматик технология, упованията са делът им да пораства
3 фев 2017 Сред най-рисковото наличие са подправените вести и политическите тематики. " Компромисът с качеството на медиата, в която се появява реклама на дадена компания, може да се трансформира в компромис с качеството на марката й, изключително в случай че е в подтекста на подправена вест ", споделя Мила Миленова, шеф " Корпоративни и маркетингови връзки " в ОББ.
За последните няколко секунди по света са се появили най-малко 10 нови уеб страницата. В идващите пет минути те към този момент ще станат над 400. Далеч повече като размер ще бъде и основаното онлайн наличие, огромна част от което ще остане непроверено и със съмнителна меродавност. Липсата на цялостен мониторинг на онлайн средата и навлизането на програматик технологията за автоматизирано закупуване на рекламно пространство сложиха пред фирмите съществени репутационни въпроси къде попадат рекламите на марката им и какъв брой предпазен в действителност е той.

През годините с увеличението на вложенията в онлайн реклама набъбна и програматик закупуването й. Сред главните преимущества на технологията организации и рекламодатели показват бързото, на ниска цена и транспарантно задаване на акции, които доближават до определени потребителски аудитории в голям брой уеб сайтове. Тъй като залагането на рекламите се случва автоматизирано, за по-голяма сигурност авансово се слагат критерии, съгласно които те да се нареждат. Сред тях, както характерности на таргетираните консуматори, има и условия за вид наличие на медиата (виж инфографиката), съответни тематики, в които да се покаже рекламното известие и такива, в които наложително да не попада. Случват се обаче и значително пропуски.

Опасност дебне отвред

Миналата година стотици компании, измежду които и някои от най-големите рекламодатели в света като AT&T, Verizon, Johnson&Johnson и GSK, отдръпнаха вложенията си от платформата YouTube, благосъстоятелност на Гугъл, тъй като рекламите им попаднаха до видеа с екстремистко наличие. Въпреки че интeрнет колосът увери, че е стегнал контрола върху наличието, казусът се повтори и тази година - този път покрай нацистки видеа и такива със наличие на принуждение попаднаха реклами на Adidas, Amazon, Under Armour и още над 300 компании.

" Големите компании влагат милиони в маркетинг, а информационните организации изготвят тактики, с които да основават положителен имидж и еднаквост. Средата, в която е изложена рекламата, има огромно значение за построяването и поддържането им. Ако даден бранд желае да се свързва с чувството за комфорт, само че неговата реклама се демонстрира наоколо до вести за произшествия и принуждение, това въздейства подсъзнателно на потребителите ", изяснява Милена Мишинева, началник на " Amnet България ", част от информационната група Dentsu Aegis Network Bulgaria.

Според проучване на Digiday Media 75% от марките са били най-малко един път изложени на репутационен риск поради реклама с неуместно наличие. Затова и съгласно Мила Миленова, шеф " Корпоративни и маркетингови връзки " в ОББ, компромисът с качеството на медиата, в която се появява реклама на дадена компания, може да се трансформира в компромис с качеството на марката й, изключително в случай че е в подтекста на подправена вест. " За крайната публика правилата на действие на програматик рекламата е без значение. От значение би било единствено, че се финансират медии без морал, което автоматизирано се трансферира върху имиджа на компанията ", споделя тя.

Специалистите от сектора са единомислещи, че при програматик закупуване на рекламна повърхност най-рискови са видеата, при които категоризацията е и най-трудна. В YouTube да вземем за пример всяка минута се създават над 400 часа потребителско наличие, което се класифицира само по заглавие, тагове и мнения. " От своя страна текстовете са сканирани автоматизирано и изкуственият разсъдък елементарно може да разбере какво е наличието им. Дори едно статично изображение към този момент минава през сканиране и могат да бъдат разпознати детайли от него, съгласно които да се категоризира, което лимитира грешките до най-малко ", споделя Константин Янков от Ogilvy Group.

Недостатъчен надзор на наличието към момента има и в платформата на Фейсбук, която по думите на Мишинева дава лимитирани благоприятни условия за мониторинг на средата, където е изложена съответната реклама и към момента не дава благоприятни условия за надзор от страна на рекламодателя.

Българският образец

Макар в България програматик закупуването да е към момента дребна част от всички покупко-продажби за онлайн реклама, рисковете, които крие този модел, са също толкоз съществени. Според Боряна Атанасова, цифров акаунт управител в Zenith Media, част от медийния клъстер на Publicis One, интернационалните рекламодатели от ден на ден ползват и възприемат положителни практики, които внасят на локално равнище. " Те са и главният мотор пазарът да се развива в позитивна посока и да се отваря към повече надзор на наличието и бистрота на онлайн рекламните вложения ", добавя тя.

Константин Янков дава образец с финансовите институции, за които сигурността на марките е приоритет и изрично изключват рекламите им да се нареждат наоколо до наличие за възрастни, принуждение, език на ненавист или немодерирано потребителско наличие.

" Програматик рекламите оферират висока успеваемост на постигане до целевата ни публика евтино, само че пък са много лимитирани откъм формати и мъчно можеш да предадеш на тях освен това от директна атрактивна комерсиална оферта. А за имиджово обръщение не може да става и дума. Може да кажем, че програматик рекламата е по-подходяща за бързи заеми, в сравнение с за огромна банкова институция със сериозна известност ", изяснява Мила Миленова.

Стриктни критерии за наличието, в което се демонстрират рекламите им, имат и от пивоварната " Molson Coors България ", за които е от особена значимост, от една страна, да пазят позитивното усещане на портфолиото им от марки, а от друга, и да съблюдават прецизната регулация рекламите им да не доближават до малолетна публика. " Като множеството огромни марки в тактиката ни залагаме на микс от реклами - в обществени мрежи, програматик, екран и нейтив. За страдание обществените платформи постоянно не съумяват да управляват изцяло сигурността на марката. Що се отнася до локалните издатели, наличието към рекламата може да има огромно негативно влияние върху имиджа на марката ", споделя Миглена Славова, управител " Дигитални и обществени медии " в " Molson Coors България ".

Решенията на пазара

Множеството отрицателни образци повдигнаха редица въпроси за сигурността на марките и по какъв начин могат да предпазят репутацията си в очите на потрeбителите. Най-често всичко стартира със съставянето на управителни насоки от рекламодателя към организацията с подробни условия за наличието, аудиторията и медиите, където може да популяризира или пък категорично не разрешава това. За задачата в платформите за програматик закупуване организациите могат да създадат така наречен blacklist (черен списък), в който да заложат неразрешените портали съгласно потребността и политиката на марката. " В хода на всяка акция ревизираме уеб страниците, в които рекламата е попаднала, и обновяваме този лист при нужда ", споделя Митко Каракашев, цифров акаунт управител в Starcom, част от медийния клъстър на Publicis One. По думите му обаче слагането на всеки спомагателен аршин оскъпява рекламата. " Компаниите, които наблюдават за развиването на имиджа си, са склонни да заплащат в допълнение, с цел да обезпечат по-високо качество за своите позиции ", споделя той.

Допълнителна инспекция и оценка на наличието в онлайн медиите може да се прави и от трети страни - самостоятелни компании, посредством които се подсигуряват марката и организацията. Някои от тях разполагат с цели отдели, които сформират и обновяват описите със неразрешени уеб сайтове и наблюдават позиционирането на рекламните известия. Мониторинг може да се прави и от самостоятелен орган, какъвто обаче в България към момента не съществува. Пазарът е единомислещ, че това носи провокации както към рекламодателите, по този начин и към рекламните организации.

Алтернатива на програматик закупуването и към момента преобладаващи в онлайн покупко-продажбите са директните покупки на рекламна повърхност от медиите, при които рекламодатели или организации договарят с съответни уеб сайтове за цени и позициониране на рекламните си известия. Разбира се, даже и при този вид покупко-продажби фирмите могат да имат условия към наличието, а позиционирането на рекламите да се наблюдава. Константин Янков от Ogilvy Group разяснява, че от организацията общоприетоо поучават клиентите си да внимават най-много с жълтия вид наличие и политическите тематики. " Това са две от сензитивните категории и там доста бързо хората си вършат неверни заключения. Когато задаваме акции и има новинарска сензация в терористични или политически тематики, категорично пожелаваме да не се демонстрират рекламите в тях ", добавя той.

Според Мила Миленова на пазара съществува и различен сериозен проблем, а точно случаи, в които компании, с цел да си обезпечат комфорт да не бъдат атакувани от жълти медии, им заплащат под формата на реклама. " Това към този момент е непринудено взето решение да рекламираш в компрометирани медии ", безапелационна е тя.

Заради рисковете на програматик технологията, през последната година към 40% от рекламните онлайн покупко-продажби на " Molson Coors България " са посредством директни покупки от медиите. " Така знаем най-малко платформите, в които се намираме, и можем да пожелаваме от медиите да съблюдават напътствията ни ", споделя Миглена Славова.

" Като разумна опция на позагубилата доверие програматик реклама, все по-често използваме нейтив формати, при които усещането на аудиторията зависи от това какъв брой добре и естествено е вплетена рекламата в наличието на медията ", споделя и Мила Миленова от ОББ.

Със сигурност интернет мрежата няма скоро да понижи обсега си, а таман противоположното. Възможностите на рекламодателите за постигане до точните консуматори непрекъснато ще се усилват, а с тях и опитите за измами и неуместно наличие, което ще нараства с всяка ниша и нов уебсайт на пазара. Затова редом с рекламната цифровизация фирмите би трябвало да заложат повече от всеки път на високи стандарти и условия при позиционирането на рекламите си, с цел да запазят най-важното – репутацията, а оттова и клиентите си. Някои интернационалните образци

Според данни на MediaRadar през април предходната година абсурдът с YouTube е довел до отдръпване на 5% от най-големите рекламодатели от Съединени американски щати и Канада от платформата поради опасения, че рекламното им наличие е било показвано до екстремистки видеозаписи. Гигантът P&G да вземем за пример понижи вложенията си в онлайн реклама с 200 млн. $ и напълно спря да популяризира в YouTube за интервал от една година.

Измамни уеб сайтове, направени единствено с цел да привлекат трафик или такива лансиращи подправени вести, са изключени от доста международни марки. На банковата група J.P. Morgan обаче й се наложи да редуцира листата си със уеб сайтове, където нарежда рекламите си от 400 хиляди на едвам 5 хиляди, откакто нейна реклама попадна в уебсайт на име Hillary 4 Prison (Хилари за затвор – бел. ред.).

След абсурда към Фейсбук и английската консултантска компания Cambridge Analytica за непозволено потребление на персонални данни на консуматори предприемачът Илън Мъск пък изтри от обществената мрежа почитател страниците на фирмите си Tesla и SpaceX, с цел да не се асоциират с марката нa Фейсбук.

Някои огромни интернационалните рекламодатели наблюдават също и за качеството на наличието в малките екрани и реномето им. В края на предходната година Mercedes и други огромни компании изтеглиха рекламните си вложенията от предаването The O’Reilly Factor, част от Fox News, поради обвинявания към водещия Бил О’Райли в полов тормоз.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР