© Dado Ruvic Още по темата Energo-pro пласира облигации за

...
© Dado Ruvic Още по темата Energo-pro пласира облигации за
Коментари Харесай

Над 100 инвеститора са придобили облигациите на Energo pro

© Dado Ruvic Още по тематиката
Energo-pro пласира облигации за 370 млн. евро при висок интерес

С една част от привлечените средства ще бъдат погасени предварително и облигациите на българското сдружение
1 дек 2017
Българско-индийски консорциум е определен за покупател на бизнеса на CEZ

Цената на договорката за най-големия частен енергиен бизнес в страната е над 310 млн. евро
7 ное 2017
CEZ отся четирима претенденти за българския си бизнес

Христо Ковачки и слънчевата " Инерком " надали ще намерят средства за огромната покупка. Следващите в листата са братя Бобокови и Energo-pro
17 май 2017 Над 100 задгранични институционални вложителя са купили облигациите на чешката енергийна група Energo pro. В България тя е притежател на едноименното разпределително сдружение.

В края на ноември компанията пласира облигации за 370 млн. евро при висок инвеститорски интерес, като тогава офертите превишиха 800 млн. евро. Това принуди емитента да увеличи утвърдените поръчки с 20 млн. евро. от в началото плануваните 350 млн. евро.

Висок интерес

Сега от компанията оповестиха, че в подписката са се присъединили над 100 вложителя, измежду които интернационалните финансови институции, банки, пенсионни и капиталови фондове и асет мениджъри. Водещи управител по интервенцията бяха J.P. Morgan и Citi на 30 ноември 2017 година

От известието не стават ясни съответни имена, само че 53% от вложителите са ръководещи сдружения (асет мениджъри), 17% са интернационалните финансови институции, 16% - банки, 11% - пенсионни и капиталови фондове.

Най-голям дял от вложителите - 36%, са от Англия, 15% са от Австрия и Германия, показват от компанията. Емисията обезпечени необезпечени еврооблигации е с падеж 7 декември 2022 година, 4% закрепен ваучър и бяха записани по номинал, което образува рентабилност от 4%. Облигациите са платими през декември 2020 година и на всяка дата на заплащане на ваучър по-късно.

Дебют в добър миг

" Energo pro дебютира на интернационалните пазари на дългови бумаги, възползвайки се от удобните пазарни условия. С това групата увеличи своята финансова еластичност и мина към централизиран модел на финансиране ", разясниха от компанията, която има мощно районни посланичество в енергийния бранш в в България, Грузия и Турция.

Облигациите се търгуват на Ирландската фондова борса и са с рейтинг надлежно BB- и BB от организациите S&P и Fitch. През октомври облигационерите на " Енерго-Про Варна " утвърдиха предлагането сдружението да подсигурява отговорности на компанията майка - Energo-Pro a.s., в размер до 350 млн. евро дружно с всички дължими върху тази сума лихви, такси, неустойки или други заплащания. С част от емисията се покриха и облигациите на българското сдружение в размер на 130 млн. евро. Това беше една от най-големите корпоративни излъчвания в България и района.

Годишният й лихвен % беше 3.5%, а падежът ноември 2023 година По размер тя беше най-голямата за България и измежду най-големите даже за Централна и Източна Европа за предходната година. Основният вложител при първичното предложение беше Черноморската банка за търговия, която записа облигации за сумата от 40 млн. евро. Интерес към емисията тогава демонстрираха и огромни институционални вложители – банки, пенсионни фондове и ръководещи сдружения, като половината са от Централна и Източна Европа като общият им брой е 23. Сред тях има и австрийски вложители. Приходите от заема бяха планувани за замяна и развиване на електроразпределителната мрежа в Североизточна България, както и за усъвършенстване на финансовите потоци и разноски.

" Енерго-Про Варна " е мажоритарен притежател на сдруженията " Енерго-Про Мрежи ", " Енерго-Про Продажби " и е едноличен притежател на " Енерго-Про Енергийни услуги ". В България оперира електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Двете сдружения се търгуваха на фондовата борса с обща капитализация от към 250 млн. лева, само че през 2015 година бяха отписани от обществения указател. Така от трите ЕРП-та обществено остана единствено ЧЕЗ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР