© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: #Летище Пловдив

...
© Анелия Николова Още по темата Вечерни новини: #Летище Пловдив
Коментари Харесай

Вечерни новини: Енергийната реформа ще се забави | Скандалът "Скрипал" разделя управляващите

© Анелия Николова Още по тематиката
Вечерни вести: #Летище Пловдив за китайската HNA #Ким Чен Ун с интернационален дебют

И още: Оставка от депутата на ГЕРБ, трансферирал задлъжнялата си компания на малоимотен; София ще има зони за небостъргачи, само че не е ясно къде и какъв брой
28 мар 2018
Вечерни вести: #България пасува против Москва #протест в Сибир против Путин

И още: Нови разкрития на " разобличителя " на Cambridge Analytica; Започва строителството на автомагистрала " Хемус " от Ябланица до пътен възел Боаза
27 мар 2018
Вечерни вести: #срещата ЕС-Ердоган #Западът гони съветски дипломати

И още: европрокуратурата ще проработи през 2020 година, а комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да не се състои
26 мар 2018 " Русия " продължава да бъде основната дума във вътрешнополитическия живот в страната. Случаят " Скрипал " продължи да поляризира отзиви измежду ръководещите и в четвъртък. Междувременно проучване на организация " Алфа Рисърч " разкри доста любопитни елементи за това по какъв начин се е отразило на публичните настройки визитата на съветския патриарх Кирил и абсурда, който провокира. С две думи: Москва губи доверие у нас, а НАТО и Европейски Съюз печелят точки.

Извън страната светът следи опитите на Faceook да се оправи с рецесията на доверие, като предлага нови, по-прозрачни правила за отбрана на персоналните данни, до момента в който в това време други две огромни софтуерни компании - Amazon и Tesla, имаха, меко казано, противен ден на борсата, като акциите на двете компании пострадаха - на компанията на Джеф Безос поради клюки, че Тръмп желае да промени данъчния й режим, а тази на Илон Мъск - поради намаляването на рейтинга й от Moody`s.

НАЙ-ВАЖНОТО
Събитията, които трансформират България и света

Реформата в пазара на ток за бизнеса, наподобява, ще се забави

Промени в Закона за енергетиката, които би трябвало да извадят на борсата всички производители на електричество с преференциални контракти, бяха утвърдени на първо четене от отрасловата комисия в Народното събрание. Депутатите от всички парламентарни групи обаче са на мнение, че са нужни редица ремонти в препоръчаните текстове. Най-спорен е въпросът от кой момент тъкмо да се случи промяната. Целта на вносителите отпред с Делян Добрев и настояването на работодателите е това да стане от 1 юли - когато стартира новият регулаторен интервал в бранша. ВЕИ производителите и народните представители от Българска социалистическа партия пък са на мнение, че би трябвало да се даде временен интервал. Въпросът ще се реши от специфична работна група, която би трябвало да прегледа вероятните разновидности.

Ако промените бъдат изпълнени по този начин, както е оповестено, Българската самостоятелна енергийна борса ще стане доста по-ликвидна, което неизбежно ще реши един от главните проблеми, които акцентира бизнесът в този момент - неналичието на задоволително предлагани количества електрическа енергия и по-висока цена. Това обаче не визира изключително елементарните консуматори, които получават ток от контролирания сегмент.

Цветанов желае изпъждане на съветски дипломати, " Атака " се хвърли да пази Москва

Втори ден продължава офанзивата на една от ръководещите партии - " Атака ", против вероятно изпъждане от България на съветски дипломати. Преди ден сюжетът изглеждаше завършил, откакто българското външно министерство на два пъти удостовери, че това няма да се случи. В сряда вечерта обаче вторият човек в ГЕРБ - Цветан Цветанов, съобщи, че съгласно него България би трябвало да покаже по-силно солидарността си с Англия. Днес той удостовери, че съгласно него би трябвало да има изгонени съветски дипломати, като обаче акцентира, че това решение би трябвало да се вземе от Бойко Борисов. Реакцията на " Атака " беше светкавична - водачът й Волен Сидеров незабавно жигосах сходно решение и съобщи, че то би трябвало да бъде разисквано в съвета на ръководещата коалиция. Очаква се това да се случи в четвъртък вечерта.

Макар на пръв взор да наподобява, че решението на държавното управление да не гони съветски дипломати може да бъде променено, вероятността за това е дребна. Сегашният спор по-скоро демонстрира какъв брой е комфортно в ръководещата коалиция да има хора на спорни позиции - по този начин всички разнообразни отзиви се усещат показани във властта.

" Алфа Рисърч ": Сделката с ЧЕЗ и вътрешните кавги на " патриотите " удрят ГЕРБ, а Българска социалистическа партия се възползва от това

Скандалите към продажбата на ЧЕЗ понижават поддръжката към ръководещите от ГЕРБ, а вътрешнопартийните разногласия в съдружния сътрудник " Обединени патриоти " също рикошират в партията на Борисов. Българска социалистическа партия пък съумява да се възползва от настоящите кавги и съкратява дистанцията с най-голямата политическа мощ - в случай че изборите бяха през днешния ден, то 23.1% от гласоподавателите щяха да поддържат ГЕРБ, а 20.5% - левицата. В същото време самите " патриоти " задържат електората си макар свадите сред тях, до момента в който поддръжката за фрагментираната десница остава прекомерно ниска, евентуално даже наказателно ниска. Това са част от изводите в проучването на " Алфа рисърч ".

От организацията обаче предизвестяват Българска социалистическа партия да не си вършат илюзии в тази обстановка, защото скъсената отдалеченост с ГЕРБ идва не поради електорален растеж вляво, а поради спада на главния политически конкурент. Като по-сериозен проблем пред партията се обрисува разминаването сред антиевропейската й изразителност и изборите за европарламент следващата година. Ерозирайки облика на Европа измежду част от своите гласоподаватели, тя ги демотивира да вземат участие в евровота и по този начин изостава по-значително от ГЕРБ - със 7%.

ФЕЙСБУК СКАНДАЛЪТ

Фейсбук прави стъпки към повече бистрота в политиката за персоналните данни

Фотограф: Stephen Lam

Фейсбук, чиято пазарна оценка падна с близо 80 милиарда $ поради абсурда с изтеклите персонални данни на консуматори, пробва да върне доверието на потребителите, като в сряда показа първи промени в политиката си за персоналните данни. Те ще разрешат на потребителите по-лесно да намират, теглят и управляват персоналните си данни от платформата. Актуализациите ще влязат в деяние през идващите няколко седмици.

Според софтуерното издание Wired актуализациите, които следва да влязат в деяние, са съвсем напълно козметични, само че на процедура могат да имат огромен резултат, защото в този момент потребителите ще могат в действителност да видят личните си данни и да ги управляват. В сряда компанията показа нов дизайн на менюто " настройки " в мобилното приложение, които до момента бяха по-скоро " скрити " от очите на потребителите в близо 20 разнообразни страници на платформата.

Повече по тематиката за Facebook и абсурда с приключването на персонални данни очаквайте на следващия ден в тематиката на броя на " Капитал ".

РАЗВИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
По-важните събития, които ще имат значение през идващите дни

Министерството на финансите ще разгласява данни за бюджета към март

В петък вечерта се чака финансовото министерство да разгласява предварителните стойности за държавните финанси към края на март. Успоредно с тях ще стане ясна и подробната разбивка на числата от февруари, които демонстрираха внезапно стесняване на остатъка до малко над 770 млн. лева

Статистиката ще покаже дали бюджетният остатък продължава да понижава и през март, както и каква част от понижението през предходния месец се дължи на по-високите заплати на учители, служители на реда и други чиновници в обществения бранш. Така да вземем за пример през януари разплащанията за личен състав означават годишен растеж от цели 11.9%.

Потвърденo: Срещата сред водачите на Северна и Южна Корея ще е на 27 април

Ким Чен-ун и Мун Дже-ин ще се срещнат на 27 април тази година. Това стана ясно след края на договарянията сред високопоставени публични лица от двете страни, които се организираха покрай демилитаризираната зона Панминчжон.

Целта на срещата на върха е да успокои провокираното от нуклеарната стратегия на Пхенян напрежение на полуострова. Срещата е част от дипломатическия поход на Ким Чен Ун - предходната седмица той се срещна с президента на Китай Си Дзинпин, а до края на май се чака и среща с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп.

КАКВО ИНТЕРЕСНО

НАСА разгласи 16 април за дата на изстрелването на спътника, който ще търси нови планети, на които може да има живот

Транзитен екзопланетен изследващ сателит (Transiting Exoplanet Survey Satellite), или просто TESS. Така е кръстен новият телескоп на НАСА, който ще бъде изведен в Космоса на 16 април. Неговата цел е да търси най-близките до Земята извънслънчеви скални планети, на които може да има условия за живот. TESS ще дефинира размера и масата им, а благодарение на телескопа " Джеймс Уеб ", който ще замести " Хъбъл ", ще могат да се проучат атмосферите на новооткритите планети. Очаква се TESS да изследва към 200 хиляди от най-ярките звезди наоколо до Слънцето, след което ще изследва планетната им система.

[NASA.gov]

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

След слаби продажби през първото тримесечие на годината търговците на дребно са подготвени за няколко мощни месеца , позитивните настройки в строителството също се усилват, само че за сметка на това в индустрията пък упованията се утежняват, а търсенето на услуги леко понижава. Така последните данни на статистиката за общия индикатор на бизнес средата записват единствено лек растеж.

Прокуратурата внесе в четвъртък обвинителния акт против зам.-министъра на превоза Ангел Попов в Софийския областен съд. Той бе упрекнат в средата на декември м.г. за машинация в размер на 8000 евро за това, че 2012 година съзнателно е заблудил притежател на транспортна компания, че против тази сума ще му уреди спомагателни разрешителни за омекотен режим на интернационален товарен превоз.

Нов метод за установяване на цената на водата с закрепена съставния елемент, когато няма ползване, опция да се изключват от мрежата тези консуматори, които не си заплащат, в това число и цели квартали да бъдат оставени да се доставят единствено от публични чешми, както и безвъзмездна квота от 1.5 кубика месечно за обществено слаби. Това планува план за нов Закон за ВиК (работно заглавие), за който споделя зам.-министърът на районното развиване Малина Крумова в изявление пред " Медиапул ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР