© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по темата ПАСЕ: Върховенството на закона

...
© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по темата ПАСЕ: Върховенството на закона
Коментари Харесай

Правосъдното министерство предлага борба с корупцията да има и в частния сектор

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА Още по тематиката
ПАСЕ: Върховенството на закона в България е мощно застрашено

Съветът на Европа трайно демонстрира, че България е мощно проблематична страна, българските парламентаристи трайно мълчат по тематиката
12 окт 2017
Венецианската комисия с рекомендации за самостоятелен съд и отчетна прокуратура

Да се подсигурява превес на мнението на съдиите, определени от съдии, опция за надзор върху основния прокурор и ограничение на прокуратурата в границите на наказателния развой
10 окт 2017 Министерството на правораздаването предлага да се разшири кръгът на хората, които могат да бъдат наказвани за корупция. С промени в Наказателния кодекс (НК), които са оповестени за публично разискване, се уголемява обсегът на понятието " длъжностно лице ". Предложението е качеството да бъде категорично прието и на заемащите работа в общинските администрации, на хората, изпълняващи управителна работа, или работа при обединяване от търговци или друга обществена функционалност, плануват предложенията. Ако те бъдат включени в понятието " длъжностно лице " в Наказателен кодекс, ще се разшири кръгът на лицата, които могат да бъдат преследвани за така наречен корупционни закононарушения.

Какво ново
Целта съгласно ведомството е уеднаквяване на режима на така наречен корупционни закононарушения по този начин, че наказателноправните правила да се ползват симетрично за длъжностни лица от обществения бранш и за длъжностни лица от частния бранш. Ведомството на Цачева твърди, че предложенията идват след рекомендациите от евроанализа на прокуратурата, направен тази година. За длъжностните лица, които нарушават или не извършват отговорностите си, или превишат правата си и от това произлизат обилни нездравословни последствия за жители, компании или обединявания, се предлага наказването да е до 3 година затвор и отнемане от права.
За първи път измененията плануват да се инкриминира търговията с въздействие при реализиране на комерсиална активност. Това действие се характеризира с висока степен на социална заплаха, само че сега не попада в обсега на наказателния закон. Законопроектът планува наказване до 5 година отнемане от независимост и санкция за търговци, ръководители и чиновници във компании и еднолични търговци, които желаят или одобряват рушвет, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от друго лице.

" Легален " рушвет
От наказателна отговорност се освобождават тези, които са предложили, дали обещание или дали рушвет, в случай че са направили действието, с цел да защитят законно право или интерес и в случай че неотложно и непринудено са съобщили за това на властта.
За искане, предоставяне, приемане и ходатайство при така наречен икономически рушвет отпада условието облагата да е единствено имотна, плануват още промените, препоръчани от правосъдното министерство. Размерът на наказването за икономически рушвет се усилва от до 2 година и санкция от 100 до 300 лева на до 5 година и санкция от 500 до 2 хиляди лева След мнение на Венецианската комисия:
Цачева изиска смяна на противоречивия нов ред за освобождение на магистрати
Правосъдният министър Цецка Цачева предлага редакция в правосъдния закон, касаеща разпоредбите за премахване на магистрати, като повода е мнение на Венецианската комисия. Става дума за една от измененията през юли, която депутатите одобриха незабавно преди лятната си почивка дружно с други противоречиви промени. Тя гласи, че основният прокурор може да изиска премахване на магистрат при всяко повдигнато му обвиняване - до тогава се отстраняваха единствено в случай че повдигнатото им обвиняване е във връзка със службата им. Освен това съответната гилдия няма опция за преценка дали да в профил обвинявания или не, тъй като в закона е записано, че " съответната гилдия на Висшия правосъден съвет краткотрайно го отстранява до привършване на наказателното произвеждане ". Срещу измененията тогава се разгласи съвсем цялото магистратско съсловие, като акцентира, че по този начин се обезсмисля разделянето на Висш съдебен съвет на две колегии, както и че с това изменение прокуратурата на процедура ще кадрува в съда, а Венецианската комисия съобщи, че намира смяната за притеснителна.
Сега с писмо до ръководителя на Народното събрание Димитър Главчев и до шефа на правната комисия Данаил Кирилов Цачева желае редакция на текста, като на колегиите във Висш съдебен съвет се даде опция за преценка на настояването за премахване на магистрата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР