© Анелия Николова Още по темата Първа частна полиция Възможно

...
© Анелия Николова Още по темата Първа частна полиция Възможно
Коментари Харесай

Парламентът отмени възможността за частна охрана на градове и села

© Анелия Николова Още по тематиката
Първа частна полиция

Възможно ли е и би трябвало ли охранителните компании да заместят Министерство на вътрешните работи
15 мар 2018
Гражданска самоотбрана

Битовата престъпност е на първо място тематика за политиците, а не чак толкоз огромен проблем
15 мар 2018
Цацаров и президентът нападнаха в Конституционен съд частната защита на общините

Двамата го направиха по настрана в един и същи ден, само че с съвсем идентични претекстове. Законът е в действие от януари
12 мар 2018
Нормативни игри

Как ГЕРБ и партиите от " Обединените патриоти " намират салдото сред ползите в законодателството
5 яну 2018 Законовата опция за частна защита на урбанизирани територии просъществува единствено девет месеца и през днешния ден бе анулирана от същите депутати от ръководещите, които я постановиха при започване на годината.

Парламентът гласоподава в сряда смяна в новия Закон за частната охранителна активност, признат дефинитивно на второ четене на 18 януари т.г., обнародван в Държавен вестник на 30 януари и влезнал в действие на 31 март т.г. С гласуваните през днешния ден промени, по предложение на група депутати от ръководещите, от закона отпадат всички текстове, които даваха опция на кметовете да разпореждат защитата на съответните на обитаеми места на частни охранителни компании. Още по време на приемането на закона през януари текстовете провокираха доста съществени кардинални възражения, само че все пак ръководещите ги постановиха.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус В началото на март същите текстове бяха оспорени от основния прокурор Сотир Цацаров пред Конституционния съд, където има формирано дело с докладчик Марияна Карагьозова. Опазването на публичния ред е ангажимент на Министерски съвет, който се реализира посредством Министерство на вътрешните работи, противоконституционно е тези пълномощия да се трансферират на частни търговци, написа в настояването на основния прокурор Цацаров.

След като в сряда депутатите коригираха закона и отстраниха противоречивите текстове, Конституционният съд ще би трябвало да приключи делото, което остава без предмет.

Вместо частна полиция - общинско звено за надзор

Междувременно обаче, промени със подобен темперамент бяха препоръчани в Закона за локалното самоуправление и локалната администрация и при започване на тази парламентарна сесия провокираха остра опозиция на опозицията от Движение за права и свободи и дори бойкотиране на съвещанията на Народното събрание.

Проектът, подписан от Искрен Веселинов ( " Обединени патриоти " и Емил Христов (ГЕРБ), планува в общините на директно послушание на кмета да се основава с решение на общинския съвет " звено за надзор ", което да следи за запазване на публичния ред, общинското имущество и организацията на придвижването по пътищата. Това звено да може да се сътвори било като част от администрацията или като общинско дружество, а чиновниците му да носят униформа и отличителни знаци, да са натоварени с контролни и административно-наказателни пълномощия, да приканват, задържат и други

Опозицията предизвести, че тези промени също са противоконституционни и през септември те бяха оттеглени за реализиране на единодушие.

Законотворчество по късата писта и без спор

Не по-малко абсурден е и методът, по който през днешния ден Закона за частната охранителна активност бе поправен - с преходни разпореждания към законопроекта за изменение и допълнение в Закона за правната помощ, без каквато и да е връзка сред двата закона и без никакво пояснение какво постанова това. Както нормално в такива случаи корекциите бяха импортирани директно преди второто четене на закона.

Това е следващата демонстрация на порочния метод да се прикриват най-деликатните законови промени с преходни разпореждания, импортирани в последния миг и по този начин да се избегне публичният спор, който се трансформира в запазена марка на сегашния парламент.

Адвокатски възражения стопираха поредна бърза промяна в закона

Парадоксалното е, че до момента в който оферират промени, които да заличат гафа в един закон – за частната охранителна активност, депутатите от разнообразни парламентарни групи бяха на път да поддържат нов законодателен гаф от същия темперамент.

Пак преди второто четене на измененията в Закона за правната помощ трима депутати от Българска социалистическа партия - Иван Иванов, Явор Божанков и Пенчо Милков, предложиха радикална смяна в Закона за адвокатурата без никакво публично разискване. Предложението им планува, че в случай че юрист бъде осъден с краткотрайно отнемане от права, след приключването на периода на наказването той не може да ги възвърне автоматизирано, а ще би трябвало отначало да кандидатства за банкет в съответната адвокатска гилдия. Миналата седмица в правната комисия това предложение, очевидно писано на коляно и без съвещания с адвокатурата, бе подкрепено единомислещо с 15 гласа " за ". То обаче срещна съществени възражения от юристите, група юристи написа и писмо до парламентарната шефка Цвета Караянчева, в което възразява в това число и против порочния метод да се вкарват оферти за законови промени със съществени последствия преди второто четене, без съвещания със заинтригуваните.

По тази причина при днешното гласоподаване в пленарната зала предлагането бе оттеглено, само че вносителите, подкрепени от ръководителя на правната комисия Данаил Кирилов, обявиха, че поддържат концепцията си и единствено ще я уточняват, а след това още веднъж ще я внесат. Кирилов се ангажира, че най-късно до края на годината законопроект с аналогични текстове отначало ще бъде импортиран.

По време на дебата един от вносителите – Иван Иванов (БСП), съобщи, че над 90 % от адвокатското съсловие поддържа тази смяна, само че не заяви от кое място разполага с тези данни. В адвокатурата сходно проучване не е правено, обявиха юристи за " Капитал ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР