class=first-letter-big>В сяко поколение и всеки от нас води своята битка

...
class=first-letter-big>В сяко поколение и всеки от нас води своята битка
Коментари Харесай

Радев: Всяко поколение води своята битка за България

class= " first-letter-big " > В сяко потомство и всеки от нас води своята борба за България. Понякога шумно, от време на време безшумно. Невинаги дружно, постоянно сами. На всеки от нас се пада дял от ориста на България, даже когато е надалеч или когато потребността го е прогонила от Родината. Но триумфът зависи, както споделя Апостолът, "от дружните наши старания ".

С тези думи президентът Румен Радев изпраща своето обръщение към българите по случай навършването на 148 години от гибелта на Васил Левски, оповестиха от прессекретариата на президента.

По думите на президента блянът за чистата и свята република в никакъв случай не умира: "Това е блян, може би неосъществим, само че въодушевяващ и пътеводен. Той е избавителната нишка към изхода от всяка невъзможност. Той е вдъхновението за надмогване на всяко историческо безвремие, за надвиването на нашите страхове и пороци, за успеха над унинието и примирението ".

В своето обръщение Румен Радев показва, че от век и половина обетът, който Дякона дава на народа, го трансформира в знак на възрожденската ни фантазия за свободна и самостоятелна, само че и просветлена, саможертвена, братска и благородна България. Към нея сме длъжни постоянно да се стремим, само че постоянно я предаваме, забравяме и за нея рядко сме почтени, декларира президентът. "Онази извисена България, която съкрушава нашественици, оказва помощ на слабите, равнява се с културните върхове на света, само че която - уви! - постоянно се помирява с беззаконието и се поддава на унинието ", отбелязва той.

Президентът припомня, че на скръбната годишнина от гибелта на Васил Левски не се събираме, с цел да склоним глави, а с цел да ги надигнем.

"Днес това се случва. Българите осъзнахме, че каузи трябват, а не думи. Дано водачите на обществото ни осмислят думите на Левски, че "интригата стопира хода на националната работа ", декларира президентът.

Цитирайки безконечните думи на Апостола "Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние го обръщаме ", Румен Радев акцентира силата и виталната значимост на единството за българския народ. "Твърде дълго то нас обръщаше. Сега е моментът всички ние, с дружните наши старания, да обърнем времето ", показва президентът.

Румен Радев припомня за признанието на Апостола в предсмъртната му изповед - че в миналото е напуснал манастира с призванието да извършва друга, по-належаща, по-висока и по-свещена работа към поробеното Отечество.

"Поклон пред паметта на Васил Иванов Кунчев, оня българин от Карлово, който разсъни народа и ни води и през днешния ден в сложните борби за независимост и достолепие. За чиста и свята Република ", показва още президентът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР