Чували с пясък са струпани по покривите на шестте реактора

...
Чували с пясък са струпани по покривите на шестте реактора
Коментари Харесай

АЕЦ Запорожие: руснаците очакват нападение

Чували с пясък са струпани по покривите на шестте реактора на нуклеарната електроцентрала " Запорожие ". Това излиза наяве от сателитни фотоси, публикувани от английското министерство на защитата. Предполага се, че съветските военни са изградили укрития в атомната централа, а постройките на реакторите са станали част от тактическите проекти за защита на съветските войски, споделят още от Лондон. " Русия евентуално е укрепила централата, тъй като се приготвя за идната украинска контраатака. "  

Международната организация за атомна сила (МААЕ) удостоверява изнесените от Англия данни. Директорът на организацията Рафаел Гроси споделя, че е видял ясни знаци за позициониране на военна техника в региона, когато е посетил " Запорожие " преди три седмици. Международната организация предизвестява, че има опасения от евентуален нуклеарен случай, написа немският " Ди Цайт ".

Според МААЕ в момента действа единствено един от шестте електропровода, подаващи електрическа енергия на реакторите , а това представлява голям риск за тяхното несъмнено изстудяване. Същевременно бойните дейности пречат на осъществяването на ремонтни работи, показва немската медия.

Защо контраофанзивата евентуално ще е точно в Запорожие

Най-голямата и най-мощна АЕЦ в Европа е окупирана от съветските сили към този момент 14 месеца. Предполагаемата пролетна атака на Украйна е евентуално да се концентрира точно в този окупиран район - това чакат както известните съветски военни блогъри, така и западните специалисти по сигурността, написа " Ди Цайт ". Предположенията са обосновани, защото след края на влажния кален период почвата към Запорожие ще е по-подходяща за навлизане с тежки военни машини. В района има по-малко естествени трудности и огромни градове, където потреблението на танкове би било рисково, тъй като врагът по-лесно би могъл да ги нападна от засада.

Особеностите на региона, които я вършат подобаваща за украинска контраатака, са добре известни и на съветските военни, прецизира немската медия. В последните месеци съветските войски построяват там укрития, окопи и минират района. " На юг руснаците са подготвили отбранителни позиции, които в дълбочина да пазят района. Те са готови за украинска атака напролет ", споделя специалистът по сигурността от Бундесвера Волфганг Рихтер.

Широка контраатака на Украйна другаде не би била толкоз смислена. В Донбас да вземем за пример съветските войски са доста добре укрепени, там се намират най-подготвените отряди на съветската войска. Около Херсон пък, където украинските военни реализираха триумфи предходната година и си върнаха част от окупираните територии, река Днепър прави навлизането с тежка военна техника доста мъчно.

Опасностите към " Запорожие "

Потенциални сражения към АЕЦ " Запорожие "  обаче могат да бъдат изключително рискови. " Ядрените реактори не са основани да устоят на война ", споделя специалистът по нуклеарна сигурност Михаел Зайлер, представен от  " Ди Цайт ". Ако някой от реакторите бъде ударен непосредствено, това ще провокира нуклеарна злополука - а няма по какъв начин да сме сигурни, че това няма да се случи, в случай че стартират боеве покрай централата.

Зайлер показва и, че един нуклеарен реактор не може просто да бъде изключен. Затова и сега реакторите в " Запорожие " работят при по този начин наречения леден режим. За да се прави охлаждането обаче е нужно доста електричество, а в последните месеци то не всеки път е било разполагаем. Наложи се даже нуклеарната централа да бъде захранвана с дизелови генератори. Пред " Ди Цайт "  Зайлер показва опасенията си, че в случай че в региона стартират сражения, доставките на гориво за генераторите могат да бъдат прекратени.

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР