Чуваха се коментари, че една година е била подготвяна тази

...
Чуваха се коментари, че една година е била подготвяна тази
Коментари Харесай

Владимир Чуков: Вероятно Нетаняху е бил предупреден какво ще стане, но не е повярвал

" Чуваха се мнения, че една година е била подготвяна тази интервенция. Реално фитилът не е загасвал от 2005 година, когато Израел се изтегли от Ивицата Газа, това е шестата война ", съобщи арабистът проф. Владимир Чуков.
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 170
По думите му  важно по какъв начин ще реагират районните водачи. Той акцентира, че в първите дни е имало умерени реакции. 

" Направи усещане, че ОАЕ непосредствено застанаха на страната на Израел. Много умерени бяха декларациите на Египет, само че от през днешния ден се колебае. 200 000 от Газа желаят да изоставен и ще отидат в Египет. Много изплашен е йорданският крал. Големият съдия ще бъде престолонаследникът на Саудитска арабия - Мохамед бин Салман ", предвижда проф. Чуков.

Той напомни, че през днешния ден Саудитска Арабия е поискала заседание на Организацията за ислямско съдействие, каквото искане насочи през вчерашния ден Иран.

" Битката е следната - дали ще остане саудитско-израелската ос или тази ос няма да се състои, тъй като ще е против Иран, тъй като това ще е опасност за националната сигурност на Иран ", добави гостът пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Чуков не изключи Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и да е бил предизвестен какво ще се случи, само че да не е повярвал. 

" Много ще зависи от това дали Саудитска Арабия ще си каже - " ние продължаваме ".  Хората си желаят справедливостта, това са убити, отвлечени, това са откровени терористи. От другата страна има кукичка, заложена от Иран, и надлежно доста тежкият избор на Държавата Израел накъде ще наклонят везните. Тази военна интервенция може да разбие всичко положително, реализирано до този миг - и политически, и стопански ", сподели още интернационалният анализатор.

Той добави, че Иран има стопански интерес от този спор - в случай че се провали икономическият кулоар, печели различният - Индия - Иран - Каспийско море - Централноазиатските републики и Русия. Арабистът е уверен, че Русия има пръст в офанзивите против Израел.

" Палестинците са употребявали механически средства, които не могат да бъдат създадени от тях, нито от иранците. Счита се, че тук е дългата ръка на Русия, това е техническата логистика ", стимулира се проф. Чуков.

Гостът също по този начин изрази мнение, че не чака иранското командване да даде заповед за включване във войната. И акцентира ролята на Съединени американски щати: " Русия и Китай тук също не играят. Израел е повече от 51-ия щат на Съединени американски щати, Израел въздейства върху американската вътрешна политика ".

Във финала на диалога проф. Чуков посочи, че опасности има и за България, защото районът е доста непосредствен, у нас има големи еврейски общности.

" Слава Богу в България не сме допускали такива ексцесии, за разлика от Лондон, където палестинци желаят да завладяват посолството на Израел. Нашите служби добре си правят работата, техният взор е доста вторачен в тези общности ", приключи събеседникът.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР