Чуждестранните компании ще трябва да похарчат 1 трилион долара през

...
Чуждестранните компании ще трябва да похарчат 1 трилион долара през
Коментари Харесай

Прехвърлянето на заводи от Китай в Европа ще струва скъпо

Чуждестранните компании ще би трябвало да похарчат 1 трилион $ през идващите 5 години, с цел да изпълнят плануваното пренасяне на производства отвън Китай. Но сходен ход евентуално ще бъде от изгода за фирмите в дълготраен проект, демонстрира проучване на Bank of America, представено от CNBC.

Още преди коронавирусната пандемия, изследване на същата банка измежду международни анализатори откри, че фирмите се отдалечават от политиката си на глобализация към по-локализиран метод, когато става въпрос за техните вериги за доставки. Това се дължи на голям брой фактори, застрашаващи мрежата на доставки, в това число търговски разногласия, проблеми, свързани с националната сигурност, изменението на климата и повишаване на автоматизацията.

Новото изследване на американската банка допуска, че пандемията от COVID-19 е катализирала обръщането на десетгодишна фирмена политика за пренасочване на производството от Съединени американски щати и Европа към Китай.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
В страните от Централна и Източна Европа рецесията с коронавир...

Докладът разкрива, че пандемията е довела до спирания във веригите за доставки в 80% от световните браншове, принуждавайки над 75% от тях да разширят обсега на съществуващите си проекти за пренасяне.

" Докато COVID-19 работи като катализатор за ускорение на тази смяна, главните аргументи се основават на прекосяването към " капитализъм на заинтригуваните страни ", включващо релокализация, желана от по-широката общественост от акционери, консуматори, чиновници и страни ", изяснява световният анализатор на банката Канданс Брауинг, който е един от създателите на отчета.

Докато всяка от тези заинтригувани страни подхожда към преместването от друга позиция, значително те вършат един и същи заключения – че елементи от веригите за доставки би трябвало да се реалокират в идеалния случай в границите на националните граници, само че при липса на това – към страни, считани за " съдружници ", се показва в изследването.



Около 2/3 (67%) от участниците в изследването считат, че локализацията или преместването на веригите за доставки ще бъде най-доминиращата структурна смяна в света след COVID-19.

Преместването на цялото експортно-ориентирано произвеждане, което не е предопределено за китайско ползване, отвън Китай, може да коства на компаниите 1 трилион $ в границите на 5 години, предвиждат от банката.

На секторно равнище анализаторите на Bank of America допускат, че запасите в строителния инженеринг и машини, заводската автоматизация и роботиката, производството на електрически и електронни уреди, прибавен програмен продукт и други сходни услуги ще имат изгода от ускоряването на тази наклонност на релокализация.

Междувременно банките в Северна Америка, Европа и Южна Азия също могат да получат подтик от по-голяма икономическа интензивност, която идва с тези промени.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР