Чуждестранните граждани в Южна Африка страдат от рутинен тормоз, насилие

...
Чуждестранните граждани в Южна Африка страдат от рутинен тормоз, насилие
Коментари Харесай

Чужденците живеят в постоянен страх в Южна Африка

Чуждестранните жители в Южна Африка страдат от " обикновен " тормоз, принуждение и дискриминация от локалните хора и държавните управляващи. Това оповестиха от интернационалната правозащитна организация Human Rights Watch (HRW).

От организацията подчертаха, че ксенофобията остава необятно публикувана в Южна Африка макар държавния проект за деяние, направен през май 2019 година за битка с " нетърпимостта ".

Чуждестранните служащи постоянно са жертви на антиимигрантски настроения в Южна Африка - най-индустриализираната стопанска система на континента - където те се конкурират с локалните за работа, изключително в нискоквалифицираните браншове.

В отчет от 64 страници HRW показва, че чужденците са изкупителна жертва за икономическата неустановеност в едно от най-неравните общества в света, където безработицата е над 30 % .

Правозащитниците предават свидетелствата на над 50 африкански и азиатски жители за " рутинна " и " от време на време смъртоносна " ксенофобия .

Собственик на магазин от Бангладеш е споделил на правозащитниците, че обектът му е бил обран по време на припадък на ксенофобско принуждение предходната година.

След това той е бил заставен да стои да охранява в ограбените пространства три дни без да спи, преди в последна сметка полицията да се намеси.

" Толкова съм сърдит ", споделил различен притежател на магазин от Конго, също обиден от набезите през 2019 година

Антимигрантските настроения могат да се израждат в принуждение на тълпата, само че също по този начин да се демонстрират всеки ден.

Чужденците са споделили на HRW, че от време на време са претърпели устен и физически тормоз при ежедневните си взаимоотношения с локалните поданици.

Честа засегнатост в Южна Африка е " kwerekwere ", унизителна дума за " чужденец ".

През август предходната година конгоанската ученичка Донет Нгонефи е била бита от съученици , откакто е определена за началник на класа в гимназия в Кейптаун, се споделя в отчета.

Нгонефи е била в болница в продължение на девет месеца и още не се е върнала в учебно заведение година по-късно.

Ксенофобски офанзиви оставиха минимум 62 убити през 2008 година, до момента в който други седем бяха убити от сходни безредици през 2015 година

Насилието се развихри още веднъж през септември предходната година, когато въоръжени тълпи вилняха против компании, притежавани от чужденци, във и към финансовия център Йоханесбург.

Последвалите конфликти оставят минимум 12 убити, от които 10 са южноафриканци съгласно държавното управление.

HRW упреква правоприлагащите органи, че са съучастници, като постоянно работят по " дискриминационен " и " афектиран метод " по отношение на чужденци.

Правозащитниците настояват, че задграничните компании са непропорционално обект на удари от управляващите против подправени артикули и че мигрантите са случайно арестувани за липса на верните документи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР