Чужденците в Германия стават все повече. Вече почти всеки четвърти

...
Чужденците в Германия стават все повече. Вече почти всеки четвърти
Коментари Харесай

Всеки четвърти в Германия е мигрант или дете на мигранти

Чужденците в Германия стават от ден на ден. Вече съвсем всеки четвърти във Федералната република е мигрант или дете на мигранти. Става дума за 20.2 милиона поданици на страната. Три четвърти от тях са първо потомство мигранти, написа " ".

През 2022 година 20.2 милиона от жителите на Германия са били мигранти или деца на мигранти. Общият им брой по отношение на 2021 година е повишен с 6.5%, излиза наяве от настоящото изследване Mikrozensus на Германската статистическа работа.

Става дума за лица, които са имигрирали в Германия от 1950 година нататък - така наречен първо потомство мигранти, както и за техните директни потомци - така наречен второ потомство мигранти.

 Заради миграцията популацията на Германия стигна рекордните 84.3 млн. души Заради миграцията популацията на Германия стигна рекордните 84.3 млн. души

Според най-новите данни делът на мигрантите от първо и второ потомство по отношение на общото население на Германия е повишен през 2022 година на 24.3% от 23% през миналата 2021. Според Статистическата работа, чието седалище е във Висбаден, растежът се дължи най-вече на бежанците от Украйна, Сирия и Афганистан.

Мъжете мигранти са повече от дамите

Три четвърти от тези 20.2 милиона мигранти, живеещи в Германия, са първо потомство мигранти. 4.9 милиона са част от второто потомство мигранти. Сред мъжете в Германия делът на мигрантите е малко по-висок, в сравнение с измежду дамите - надлежно 24.8% и 23.8%.

А междинната възраст на имигриралите в Германия след 2013 година - 29.9 години - е много по-ниска от междинната възраст на немското население като цяло - 47 години. Ако се спрем още един път на интервала от 2013 до през днешния ден, може да забележим следното в статистиката: че максимален брой мигранти за последните 10 години са пристигнали от Сирия - 16% от всички. След тях са румънците - със 7% и поляците - с 6%. Украинците са на четвърто място - с 5%. Бежанците от Украйна, пристигнали в Германия през 2022, към момента не са изцяло обхванати в проучването, т.е делът им може да се окаже и по-голям.
Най-важната причина за имиграцията към Германия от 2013 нататък е бягство и търсене на протекция - 27.9%. Други 24.2% от мигрантите обаче са пристигнали в Германия в търсене на работа. А 23.9% са пристигнали, с цел да се съберат с други членове на фамилията си. Малко над 8% са пристигнали в Германия главно поради професионално образование или следване в университет.

Все повече хора с миграционен генезис

Още по-голям е делът на хората с миграционен генезис: 28.7%, или 23.8 милиона души. Според дефиницията на Германската статистическа работа човек е с миграционен генезис, в случай че той самият или най-малко единият му родител не се е сдобил с немско поданство още при раждането си.

Над половината от хората с миграционен генезис в Германия имат немско поданство още от раждането си. Те са определяни като хора с миграционен генезис, тъй като най-малко единият им родител е с задграничен генезис, не е имал немско поданство още от раждането си, станал е германец/германка при осиновяване от чужбина или е късно репатриран.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР