Чудесен зелник с лапад и спанак - пригответе за закуска

...
Чудесен зелник с лапад и спанак - пригответе за закуска
Коментари Харесай

Зелник със спанак и лапад

Чудесен зелник с лапад и спанак - пригответе за закуска или обяд

Необходими Продукти

за плънката


● спанак - 300 г
● лапад - 300 г
● зелен лук - 4 стръка свеж
● яйца - 2
● сирене - 200 г
● олио
● сол
● черен пипер

за тестото


● брашно за баница - 500 г
● вода - 250 мл
● олио - 1 с.л.
● сол - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Приготвянето на зелника стартирам с омесването тестото, а времето за отмора на готовото тесто употребявам за подготовка на плънката. Брашното се пресява и дружно с водата, олиото и солта се омесва безпрепятствено тесто. Разделя се на четири парченца- едно по-голямо и три по-малки. Оформят се на топчета, които се подреждат на набрашнена повърхнина, покриват се добре, с цел да не пресъхнат, и се оставят за 10-15 минути.

Листата се почиства от дръжките, а на лапада с фино ножче се отстранява и по-грубата междинна жила. Измиват се и се нарязват на късчета. Лукът се накълцва на ситно. На дъното на бездънен тиган се налива малко олио и в него за малко се задушава пресният лук, след което се прибавят и зелениите. Овкусява се със сол и черен пипер, разбърква се и се готви още малко, едвам омекнат спанакът и лападът, след което съдът се смъква от котлона.

Единият жълтък се отделя за намазване на зелника, а белтъкът и другото яйце се разрушават леко с вилица. Прибавят се към сместа. Добавя се и натрошеното сирене и всичко се разбърква. Плънката се оставя да се охлади.

По-голямото парче тесто се разточва на тънка кора върху набрашнена повърхнина. Размерът ѝ би трябвало да се бъде по-голям от тавата, тъй че да покрие и страните, и да може да се запретне над ръба.

Тавата се намазва с масло, слага се кората и от горната страна се разпределя една трета от плънката.

Разточва се последващо късче тесто, като този път размера му би трябвало да е колкото тавичката, и се трансферира в съда. Отново се покрива с плънка тъй наречените Когато се сложи последната кора, краищата на най-долната се обръщат върху нея, тъй че да се захлупи.

Оформя се ръбчето и се намазва с разрушения с малко вода жълтък. С върха на остро ножче или с вилица се вършат няколко дупчици на повърхността, с цел да може се изпарява течността по време на печенето.

Зелникът се изпича на 180-200 °C в авансово загрята фурна.

Може да се сервира с кисело мляко или айрянче.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР