Чрез партньорства, които Facebook има с най-малко 60 производители на

...
Чрез партньорства, които Facebook има с най-малко 60 производители на
Коментари Харесай

Разкритие на NY Times: Facebook продава потребителски данни на Apple, Samsung и др.

Чрез партньорства, които Фейсбук има с минимум 60 производители на устройства, в това число Apple, Samsung, Amazon, BlackBerry и Microsoft, обществената мрежа споделя персоналните данни на членовете си с производителите.Според разобличаване в New York Times в неделя това се случва към този момент повече от 10 години. Вестникът споделя, че шерването на информация е почнало, тъй че производителите на устройства да могат да разрешат доста от най-популярните функционалности на Фейсбук, които могат да бъдат открити в мобилните версии на обществената мрежа.
През 2011 година Фейсбук подписа декрет за единодушие с Федералната комерсиална комисия, който попречва сдружението да споделя персоналните данни на членовете без тяхното единодушие. Още преди Cambridge Analytica да стане до болежка познато име, Фейсбук разрешила на производителите на устройства да имат достъп до персоналната информация на приятелите на клиентите без позволение, вероятно нарушавайки дадената спогодба за единодушие. New York Times споделя, че е разкрил, че производителите са имали достъп до данни от приятелите на клиенти, даже и те да са забранили на Фейсбук да употребява данните им.

Им Арчибонг, вицепрезидент на Фейсбук, споделя, че партньорствата с производителите на устройства са единствено с цел да им оказват помощ да дават на потребителите на продуктите си „версии на Facebook“. Производителите, които си партнират с Фейсбук, имат достъп до „статуса на връзката, религията, политическите пристрастености, идните събития и други данни“.

Като образец за това по какъв начин производителите на устройства в партньорството с Фейсбук имат специфични привилегии, включващи данни за членовете, кореспондент на New York Times влезе в Фейсбук, като употребява приложението Hub. Той съумя да получи информация за 556 от приятелите си. Тези данни включват техните политически настройки, религията, която практикуват, статус на взаимоотношенията и всевъзможни идни събития. Фейсбук споделя, че това е добре, тъй като, макар че престана да дава тази информация на трети лица през 2015 година, BlackBerry не се смята за трето лице заради партньорството, което тя и други производители на устройства към този момент имат с Фейсбук.

„Може да мислите, че Фейсбук или производителите на устройства са надеждни, само че казусът е, че от ден на ден и повече данни се събират на същото това устройство. И в случай че могат да бъдат налични от приложения на устройството, това основава съществени опасности за неприкосновеността на персоналния живот и сигурността“, разяснява Сергей Егелман, експерт по персонални данни от Калифорнийски университет в Бъркли.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР