Човешките същества от хилядолетия се взират със със страхопочитание в

...
Човешките същества от хилядолетия се взират със със страхопочитание в
Коментари Харесай

Учени наблюдаваха галактиката Млечен път по съвсем нов начин с помощта на неутрино

Човешките същества от хилядолетия се взират със със благоговение в големия поток от звезди - ярки и бледи, които светят в нощното небе на Земята и съставляват Млечния път. Сега обаче учени за първи път са следили нашата вселена по напълно нов метод - благодарение на неутрино, оповестява обява в сп. " Сайънс ".

Международен екип от учени заяви, че е получил първото изображение на Млечния път не въз основата на електромагнитно лъчение - светлина, а на призрачните субатомни частици, наречени неутрино. 

Учените са разкрили високоенергийни неутрино в непорочен лед надълбоко под повърхността на Антарктида, след което са наблюдавали източника им до региони в Млечния път. Това е  първият път, когато тези частици са следени да произлизат от нашата вселена, написа Българска телеграфна агенция. Гледката се разграничава фундаментално от това, което можем да забележим със личните си очи или с уреди, които мерят други електромагнитни източници като радиовълни, микровълни, инфрачервени, ултравиолетови, рентгенови и гама-лъчи.

Това не са звезди, планети и други обекти, които могат да се следят с помощта на тяхната светлина, а по-скоро загадъчни източници на неутрино с космически генезис, евентуално останки от избухливата гибел на звезди, наречени свръхнови.

Частиците неутрино са засичани от десетилетие от детектора АйсКюб (IceCube) в американска научноизследователска станция на Южния полюс, който употребява над 5000 датчика, покриващи повърхност с размерите на дребна планина.

" Това наблюдаване е новаторско. То утвърди галактиката като източник на неутрино. Всяка бъдеща работа ще се базира на това наблюдаване ", сподели физикът от Техническия университет в Джорджия Игнасио Табоада, представител на проучването с АйсКюб. 

По думите му тези първи в историята наблюдения на нашата Галактика благодарение на този тип частици вместо на електромагнитни талази са огромна крачка напред в развиването на астрономията. 

Неутриното е електрически неутрално, несмущавано даже от най-силното магнитно поле и рядко взаимодейства с материята. Заради това си е спечелило прозвището " призрачна парченце ". Докато пътуват през космоса, частиците неутрино минават гладко през материята - звезди, планети, хора.

" Точно както светлината минава, без да стопира, през стъкло, неутрино може да премине през всичко, в това число цялата планета Земя ", сподели Табоада.

Астрономите от дълго време разчитат на проучването на светлината, с цел да учат космоса. Този метод обаче има ограничавания, тъй като не дава опция за разбирането на доста аспекти на Вселената, напомня Ройтерс.

Призрачните субатомни частици неутрино дават късмет за по-задълбочено проучване на Вселената, както и гравитационните талази.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР