Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството

...
Човешките органи не могат да бъдат максимално ефективни при производството
Коментари Харесай

Липоева киселина

Човешките органи не могат да бъдат оптимално ефикасни при производството на сила от въглехидрати или мазнини без помощта на липоева киселина. Тя е хранително вещество, класифицирано също като антиоксидант, което играе директна роля в отбраната на клетките от нанесените от кислорода вреди. В допълнение, снабдяването на организма с няколко разнообразни антиоксиданти, в това число витамини Е и С, не би било сполучливо в отсъствието на липоева киселина.

Съществена характерност на липоевата киселина е способността ѝ да действа и при водна основа, и в основана на мазнини среда.

Начинът, по който клетките създават липоева киселина не е напълно явен, само че се допуска, че тя се получава посредством взимане на два атома на сяра от аминокиселина, наречена метионин и останалата част от химическата конструкция се получава от мастна киселина, наречена октанова киселина.

Функции на липоева киселина

- Производство на сила - липоевата киселина намира своето място в края на процеса, наименуван гликолиза, при който клетките основават сила от захар и нишесте;

- Предотвратяване на клетъчни вреди - значима роля в това отношение играе антиоксидантната функционалност на липоевата киселина и способността ѝ да спомага за попречване на кислород-базираните вреди на клетките;

- Поддържане снабдяването и с други антиоксиданти – липоевата киселина взаимодейства с водоразтворимиге (витамин С) и мастноразтворимите (витамин Е) субстанции и заради това спомага за попречване дефицита и на двата типа витамини. Други антиоксиданти като коензим Q, глутатион, и NADH (форма на ниацин) също са подвластни от съществуването на липоева киселина.

Дефицит на липоева киселина

 Функции на Липоева киселина

Тъй като липоевата киселина е в тясно съдействие с редица други хранителни субстанции и антиоксиданти, е мъчно да се дефинират независимо признаците на недостиг на тази киселина. Поради това и тези признаци са свързани със признаците на недостиг и на тези субстанции, а точно - отслабена имунна функционалност и нараснала сензитивност към простуда и други инфекции, проблеми с паметта, понижена мускулна маса, невъзможността за развиване.

Поради това, че липоевата киселина се съдържа в митохондриите (енергийните индустриални единици) на животинските кафези, лица, които не ядат скотски артикули могат да бъдат с по-висок риск за недостиг на липоева киселина. Вегетарианците, които не ядат зеленолистни зеленчуци, също могат да бъдат подложени на сходен риск, защото в тези хлоропластове се съдържа по-голямата част от липоева киселина.

Поради обстоятелството, че липоевата киселина защищава протеините по време на процеса на стареене, по-възрастните хора могат да бъдат изложени на по-голям риск от недостиг.

По същия метод, заради това че липоевата киселина се употребява, с цел да контролира кръвната захар, хората с диабет магат да бъдат с по-голям риск от недостиг.

Хората с неприятен банкет на протеини и изключително на сяра-съдържащи аминокиселини са също изложени на по-голям риск, защото липоевата киселина получава своите серни атоми от тези сяра-съдържащи аминокиселини.

Тъй като липоевата киселина се всмуква основно посредством стомаха, лицата със стомашни болести или ниска стомашна киселина също могат да бъдат с нараснал риск от недостиг.

Странични резултати от липоевата киселина

Не е изключено да се появят признаци като гадене или повръщане, стомашно неразположение и диария. Наблюдават се и единични случаи на алергични реакции като обрив по кожата, сърбеж и уртикария. Поради усъвършенстваното асимилиране на глюкозата може да се получи и спад в равнищата на кръвната захар. Може да се следят признаци, които наподобяват хипогликемията - главоболие, изпотяване, световъртеж и др.

Ползи от липоева киселина

 Набавяне на Липоева киселина

Липоевата киселина може да играе значима роля в - предварителната защита и/или лекуването на следните болести:

- катаракта;

- синдром на хронична умора;

- хронични мускулната умора;

- диабет;

- глаукома;

- СПИН;

- хипогликемия;

- повреден глюкозен толеранс;

- инсулинова резистентност;

- чернодробни заболявания;

- рак на белия дроб;

- невродегенеративни болести при децата;

- радиационни болести.

В голямото болшинство от хранителни добавки липоевата киселина се съдържа под формата на алфа-липоева киселина. След като е навътре в тялото, тази форма на липоевата киселина може да бъде превърната в секунда форма, наречена дихидролипоева киселина или DHLA. Липоевата киселина нормално се предлага в дози от 25-50 мг, като се допуска, че дневния предел е от 100 мг, в случай че категорично не се предлага за съответни болести, като да вземем за пример диабет.

Източници на липоева киселина

- Зелени растения, които са с висока централизация на хлоропласти. Хлоропластите са основни места за производството на сила в растенията и изискват липоева киселина за тази активност. Поради тази причина броколи, спанак и другите зеленолистни зеленчуци са хранителни източници на липоева киселина;

- Животински храни - митохондриите са сериозните точки в производството на сила при животните, както и са главно място за намиране на липоева киселина. Поради тази причина тъкани с доста митохондрии (като сърцето, черния дроб, бъбреците и скелетните мускули) са положителни места за намиране на липоева киселина.

За повече липоева киселина може да включвате постоянно в менюто си:

- салати с рукола;

- спанак с картофи;

- Песто.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР