Човекът опознава околния свят чрез зрението си. Останалите ни сетива

...
Човекът опознава околния свят чрез зрението си. Останалите ни сетива
Коментари Харесай

Носът на кучето е органа, с който опознава света

Човекът опознава околния свят посредством зрението си. Останалите ни сетива - подушване, слух и досег имат по-незначителна роля в процеса. Не по този начин стои въпросът с кучетата. Техният нос е най-чувствителният им орган и е основно средство за взаимоотношение с околния свят.

Когато стопанинът се появи в полезрението на своя домакински любим, той го вижда, само че разпознаването става посредством обонянието.

Различният метод на другарство с околното витално пространство дава на нашите питомци повече информация, в сравнение с получаваме ние, наблюдавайки света. Те могат да подушат какво и кой е бил преди тях в стаята, както и това, което доближава. Нашето зрение не ни дава сходно познание.

Кучешкият нос има характерна форма и методът, по който издишва, разрешава на кучето да души по-качествено предметите. Затова то си завира носа в това, което желае да разучи добре.

При поемане въздухът минава през централния отвор на ноздрите му, а издишването става през завъртяното място в профил. Така миризмата се концентрира и насочва към рецепторните кафези, които при кучето са няколкостотин милиона. Човешките са единствено пет милиона.

Всички са забелязали, че постоянно кучешкият нос е мокър. Тази специфичност не е инцидентна. Така се долавят всички аромати, които се носят в близост, а всяка от ноздрите може да долавя настрана миризми. Това дава отличен ориентир на четириногите от кое място идва съответният аромат.

 Носът на кучето е органа, с който опознава света

Обонянието при кучетата има още една невероятна чудноватост, а тя е и скъпо преимущество в съприкосновението им с останалия свят. С обонятелния си орган те долавят прочувственото положение на индивида, схващат дали някой се опасява, по кое време една жена чака дете, както и още доста информация, която при нас е изцяло недостъпна за сетивата ни.

Човекът и неговият най-хубав другар могат сполучливо да си сътрудничат. Пример за това са особено подготвените кучета, които ревизират хора и товари за бомби, опиати и други. Както и тези, които оказват помощ на инвалиди, или са заети в други обществени действия. Полето за изява е отворено.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР