Човекът, който ще стане 57-ият британски министър-председател, е по-богат от

...
Човекът, който ще стане 57-ият британски министър-председател, е по-богат от
Коментари Харесай

Кой е по-богат - премиерът или кралят на Великобритания

Човекът, който ще стане 57-ият английски министър-председател, е по-богат от краля, а със своите едвам 42 години ще е най-младият министър председател в модерна Англия. Все отново историята помни Уилям Пит-младши, който на 24-годишна възраст застава отпред на държавното управление на Кралство Англия (от 1783 г.) и води страната в първите две години от основаването на Обединеното кралство (до 1806 г.).

Риши Сунак също по този начин ще бъде първият цветнокож човек, заставащ отпред на страната, освен това практикуващ хиндуист. Нима Бегум, доцент по английска политика в Университета в Нотингам, споделя, че назначението му „ демонстрира какъв брой надалеч е стигнало представителството на етническите малцинства в политиката “. А Тарик Модуд, професор по социология и политология в Бристолския университет, разяснява по този мотив:
-->
Независимо от политическите му възгледи, това, че Сунак става министър-председател, е исторически миг за мултикултурализма и расовото тъждество. Това се случи доста по-рано, в сравнение с някой би планувал преди няколко години – както и никой не би планувал, че първият министър-председател от етническо малцинство ще бъде от Торите. “

Пътят на Сунак през годините досега, разказва The Guardian, представен от economic.bg. 

Младини

Сунак е роден в Саутхемптън през 1980 година в фамилията на индийци, които са се преместили в Обединеното кралство от Източна Африка. Баща му бе персонален доктор, а майка му имаше лична аптека. Като най-голямото от три деца, той учи в частно училище-интернат Winchester College, където годишната такса е 43 335 паунда. През последните няколко години Сунак направи голям брой дарения от над 100 000 паунда за тогавашното си образователно заведение.

След като приключва, той учи политика, философия и стопанска система в Оксфордския университет. По-късно получава магистърска степен по бизнес администрация (MBA) в Станфордския университет, където среща Акшата Мурти, бъдещата си брачна половинка.

Въпрос на пари

42-годишната му брачна половинка е щерка на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мурти, който постоянно е описван като „ Бил Гейтс на Индия “ и е създател на софтуерната компания Infosys. Според информацията Акшата има дял от 0.91% в компанията, оценена на към 700 милиона паунда.

Двойката се ожени в нейния роден град Бенгалуру на двудневна гала през 2009 година, на която участваха 1000 посетители. Двамата имат две дъщери – Кришна и Анушка.

През април тази година стана ясно, че Мурти не е гражданин на Обединеното кралство и е избегнала заплащането на налози в страната върху интернационалните си приходи в подмяна на годишна такса от единствено 30 000 паунда. Ако имаше английско поданство, тя може би щеше да заплати над 20 милиона паунда на хазната. Новината разгневи обществото и тя се принуди да вземе ограничения, с цел да облекчи политическия напън върху брачна половинка си. Нейният представител разгласи, че в бъдеще ще стартира да заплаща английски налози върху приходите си в чужбина.

И въпреки всичко, общото положение на Сунак и Мурти се прави оценка на 730 млн. паунда, което е двойно повече от приблизителното благосъстояние на крал Чарлз III и кралицата консорт Камила, което се прави оценка на 300-350 млн. паунда.

От народен представител до министър председател

Сунак извървя пътя от народен представител в министър-председател единствено за седем години – по-бързо от всеки различен министър председател в актуалната ера. Дейвид Камерън реализира същото за девет години, въпреки че връщайки лентата обратно – още веднъж управлявалият през 18 век Пит-младши държи общия връх със единствено две години (от 1783 до 1801 г. управлява Кралство Англия, а от 1804 г. до гибелта си през 1806 г. – Обединеното кралство).

Пътят на Сунак към върха не бе равен. След като загуби от Лиз Тръс при гласоподаване на членовете на торите на 5 септември, се очакваше той да изчезне от политиката. И за малко го направи, говорейки последно в Камарата на общините ден откакто Тръс стана министър-председател. Но когато пагубните и неоправдани понижения на налозите я сринаха, Сунак към този момент бе подготвен с поддръжката на поддръжници, които беше спечелил през лятната акция.

След като завоюва водачеството, той, който е труженик на фискалния консерватизъм, сподели на депутатите, че упоритостта му е да има високопродуктивна стопанска система на Обединеното кралство и че поддържа ниското данъчно облагане, само че такова, което да е налично и изпълнимо.

Фен на Coca-Cola

Сунак е прочут с колекционирането на неща, свързани с Coca-Cola, и също така е привързан към напитката. Вероятно той е първият министър-председател на Обединеното кралство, който не използва алкохол от времето на Дейвид Лойд Джордж (премиер на Англия сред 1916 и 1922 г.). В индуизма няма ясна възбрана за използването на алкохол, само че доста хиндуисти избират да не пият.

Какво следва?

Сунак ще се срещне с краля във вторник, когато публично ще бъде разгласен за министър-председател. След това се чака той да изнесе тирада на " Даунинг стрийт ".

По-общо казано, пред него има голям брой рецесии за разрешаване. Според Guardian Сунак има намерение да спре енергийната поддръжка за семействата идващия април, защото очевидно счита, че „ намаляването на държавния дълг е по-важно от спасяването на хората от безпаричието “.

Опасенията са, че без фискална агресия и гаранция за цената на силата инфлацията ще бъде по-висока, а рецесията – по-дълбока. Лихвените проценти евентуално ще се покачат. Анализатори от Morgan Stanley споделят, че разноските по заеми за жилища може да доближат 6%, което – дружно с по-високите сметки за комунални услуги – ще тласне към 40% от семействата в усложнение да заплащат ипотеката си.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР