Човекът, който отказа да стартира Трета световна война е и

...
Човекът, който отказа да стартира Трета световна война е и
Коментари Харесай

Музикални хроники: Той отказа да избива руснаци в Косово, напусна армията и стана световна звезда с един-единствен хит

Човекът, който отхвърли да започва Трета международна война е и индивидът, който продаде 11 млн. албума с помощта на ария за среща с момиче в метрото.

Тогава той към момента е офицер от английската войска и служи дружно с още 30 000 военни в конфликтната точка на Балканите.

Годината е 1999-а и Блънт оглавява военна колона, получила разпореждане да овладее летището в Прищина. „ Бях командващ офицер с отряд мъже зад мен. Беше влудяваща обстановка “, спомня си Блънт.

Американският военачалник Уесли Кларк издава заповед да бъде достигнато летището и да се откри надзор над него. Но руснаците идват там по-рано. „ 200 руснаци се бяха наредили и бяха насочили заплашително оръжия към нас. Директната команда от военачалник Уесли Кларк беше да ги нападнем. Бяха употребявани разнообразни думи, които ни звучаха извънредно.

Думи като „ заличаване “ се чуваха от радиостанциите ни. Войниците до мен бяха от парашутен полк и са готови за борба “, безапелационен е Джеймс Блънт. Но той не е податлив да рискува боен спор с Русия поради осъществяване на сходна заповед.

„ Има неща, които вършиш и знаеш, че са верни, както и неща, които усещаш като неверни. Това възприятие за морална преценка е внедрено в нас, бойците от английската войска “.

Но за благополучие не се стига до такава степен. Британския военачалник Майк Джаксън демонстрира разсъдък и изпраща успокоително известие: „ Няма да накарам бойците си да станат виновни за разпалването на Трета международна война “. Той инструктира колоната на Блънт да се отдалечи по пътя и да заобиколи летището. Певецът е безусловно уверен, че нахлуване над руснаците тогава е щяло да докара до световен спор, колкото и стряскащо да звучи това.

Животът му оттова нататък се стича по трогателен метод. Джеймс Блънт напуща армията през 2002 година, с цел да се отдаде на музикална кариера и по-късно пробива в международен мащаб с шлагера си You’re Beautiful.

Говорим за една от най-познатите и най-пусканите песни за последните 15-20 години – надлежно и една от най-изтърканите. Много евентуално е да я чуете в някаква извънредно сантиментална конюнктура, на женитба, годеж или вечеря на свещи.

„ Аз в действителност пея по какъв начин дебна нечия непозната другарка, до момента в който съм надрусан в метрото “, споделя самият Блънт. „ Но е доста благо, че хората си я пускат по сватбите “.

Скоро след излизането си, сингълът става №1 във Англия, Канада, Белгия, Норвегия, Нидерландия, Италия и още страни, с цел да трансформира Джеймс Блънт във общоизвестно име. Тогава всички тръпнат да узнаят кое е момичето, което, както гласи текстът, се усмихва на Блънт в метрото, само че е с различен мъж.

„ Всъщност историята е малко окаяна. Просто бях видял някогашната си другарка с нейния нов другар, а даже не знаех за неговото битие “, коментира създателят. „ С нея срещнахме погледите си и като че ли изживяхме цялостен един живот в този момент, само че не направихме нищо по-късно и от този момент не сме се виждали “.

Блънт се прибира у дома и за няколко минути сглобява главната мелодия и текст на бъдещия шлагер. По-късно признава, че тогава е и под въздействието на опиати, за което загатва, когато пее, че „ лети високо “.

За артиста музикалният триумф не идва бързо и елементарно и до момента в който стигне до огромния си пробив, той минава освен през ужаса на военните дейности в Косово, само че и през други компликации.

„ Откакто съм на 14 изяснявам на приятелите си, че ще бъда професионален музикант. Когато бях капитан в армията в Косово, си носех китара дори в танка. После напуснах армията и си счупих китарата, когато изгубих баланс и паднах с мотора си. Същата китара, която беше оживяла при военните дейности. Всички ми се смееха “, признава той.

Случайната среща с някогашната другарка и последвалата ария изцяло трансформират неговия живот.

„ Въобще не чаках песента да стане подобен шлагер и първоначално това ме плашеше. Мислех, че просто ще бъда музикант, който издава някакви свои неща и нищо повече. А тази ария беше толкоз въртяна на всички места, че взе да нервира хората. Аз към момента се гордея с нея и одобрявам работата си. Пях песента на сватбената гала на Елтън Джон и Дейвид Фърниш, а в този момент ми следва шесто международно турне.

Днес за Джеймс Блънт може да чуете освен по отношение на огромния му шлагер, само че и тъй като той се трансформира в сензация в обществените мрежи с Twitter профила си, където се радва на 2.2 млн. почитатели.

Не си мислете, че всички те са почитатели на музиката му – в действителност неговият акаунт е най-вече комичен и той показва превъзходна самоирония, като обича да се подиграва със личната си известност на блудкав артист с един-единствен шлагер. Блънт обаче не се колебае да се подиграва и с всички свои критици.

Когато да вземем за пример управляващите в Нова Зеландия използваха песни на Бари Манилоу, с цел да разпилян навалица от протестиращи, който предложи да помогне със своята лична непоносима и дразнеща всички You’re Beautiful.

Така прекарва през днешния ден времето си индивидът, който нямаше да одобри да вкара света във война – и който запази разсъдъка си и откакто го връхлетя международната популярност.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР