Човек допуска грешки и всеки от нас може да попадне

...
Човек допуска грешки и всеки от нас може да попадне
Коментари Харесай

Как пилотска грешка едва не предаде секретен самолет на НАТО

Човек позволява неточности и всеки от нас може да попадне в някаква глупава обстановка. Но една неточност може да коства прекомерно скъпо, изключително в случай че сте боен водач и пилотирате нова секретна разработка. Преди 53 години фронтовият изтребител трето потомство МиГ-21, гордостта на руските производители на самолети и най-засекретният аероплан в Съюз на съветските социалистически републики, неправилно кацнал на военно летище, благосъстоятелност на НАТО.

На 13 февруари 1967 година капитан Федор Зиновиев освен пилотира загадка трансформация на реактивния изтребител МиГ-21ПФМ, а и управлява група от 4 самолета. Те трябвало да бъдат трансферирани на руско летище в Германска демократична република от авиозавода в град Луховици, покрай Москва, където модернизирали самолетите. Дестинацията била база, покрай дребното градче Котбус, ситуирано близо до Берлин.

До този миг Зиновиев имал работа единствено в базата в Темплин край Бранденбург и получил команда за кацане в Котбус в последния миг, когато бил към този момент във въздуха. Пилотите на 16-та гвардейска изтребителна въздушна дивизия без проблем стигнали до Минск, набавили запасите си от гориво, прекарали нощта и излезли на финалната права.

Виждайки немския град изпод, Зиновиев, както е съгласно инструкциите, се опитал да се свърже с диспечера на летището, само че кулата не дала отговор. За всеки случай капитанът разпуснал звеното си, като дал опция на всеки водач да работи независимо. Както се оказва по-късно, всички те сполучливо намерили пистата на Котбус и без случай приземили машините си.

Зиновиев, който повторил въпроса си още няколко пъти, решил да кацне. Пилотът считал, че радиостанцията мълчи заради техническа нередовност на оборудването и бил изцяло сигурен, че под него се намира руската авиобаза. Но изпод било летището на Тегел, следено от НАТО, принадлежащо на Западен Берлин. На всичкото от горната страна се намирало във френската окупационна зона.

Приземянвайки изтребителя, капитан Зиновиев незабавно осъзнал грешката си – на стоянките имало самолети с идентификационни знаци на Съединени американски щати и Франция. Капитанът незабавно пуснал спирачния парашут и почнал да прави противоположен завой, с цел да излети в същата лента, на която кацнал.

Но военните на НАТО също не останали безучастни – разбрали, че руският водач е сбъркал и не можели да повярва на шанса си. В разгара на Студената война залавянето на най-новата трансформация изтребители било скъпо! Собствениците на летището незабавно блокирали пистата с пожарни коли и джипове, с цел да предотвратят излитането на МиГ-а.

Но те подценили техническите благоприятни условия на руската машина. Виждайки, че пистата е блокирана, Зиновиев форсирал и, пускайки се по късата писта, се издигнал отвесно в небето и липсващ зад облаците. МиГ-21ПФМ се различавал от общоприетата трансформация освен в по-модерните оръжия, само че и по способността да излетява от къси писти, в това число и без асфалт.

Зиновиев получил опцията да тества тази функционалност на изтребителя в рискови условия и машината не се провалила. Скоро капитанът кацнал в Котбус и незабавно се качил „ на килима “ при командира на дивизията. Разговорът бил дълъг, само че резултатът му бил непредвиден. „ Това, че кацна в Тегел, е неуместно, а по тази причина, че се измъкна – отлично “, споделил командирът и летецът се отървал от наказването, ограничавайки се със словесно неодобрение.

Напълно допустимо е за неналичието  на съществено наказване за капитан Зиновиев да са помогнали специфичните му заслуги към Родината. Година преди случая водачът на МиГ-19 свалил американски разследващ аероплан Дъглас RB-66 покрай Магдебург.

Автор: Десислава Михалева

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР