Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) поискаха от председателката

...
Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) поискаха от председателката
Коментари Харесай

Членовете на СЕМ поискаха от Соня Момчилова да не изразява позиции, различни от тези на регулатора

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) желаеха от председателката му Соня Момчилова да се въздържа от медийни изяви и от изложение на отзиви, които са разнообразни от изводите и отчетите на институцията. Това стана ясно от днешното съвещание на регулатора,.

Новината идва, откакто преди ден за повторно излезе с сериозна позиция във връзка мнения на Момчилова, свързани с войната в Украйна.

В края на юни във връзка убийствата, осъществени от съветската войска в украинския град Буча , които тя разяснява в предаването „ Контракоментар “ на Асен Генов . Тогава тя дефинира новините и историите за кланетата, осъществени от съветската войска, като агитация на Украйна. Думите ѝ тогава станаха мотив за настояването на оставката ѝ като ръководител на Съвет за електронни медии.

„ Налага се за първи път да си разреша да помоля ръководителя на Съвет за електронни медии да се въздържа от участия, в които е канен като ръководител, и да показва отзиви, разнообразни от колегиалната позиция, от изводите от отчетите, които съветът е правил “, сподели Г алина Георгиева , която е определена за член на съвета от ГЕРБ. Тя добави, че с цел да се избегнат спорове е добре Момчилова да съгласува позициите по сходни въпроси с останалите членове на съвета.

Самата Момчилова за следващ път отхвърли да е изказала неверни, подвеждащи или неправилни тези.

„ Категорично считам, че не съм споделила нищо, с което да злепоставя регулатора. Казах, че позволявам, че позицията на украинското посолство е резултат от нечие влияние, тълкувание и спекулации с моите думи “, сподели Момчилова, която е определена в съвета от квотата на президента Румен Радев.

Освен от украинското посолство мненията на Момчилова през юни бяха наказани в до Народното събрание, както и от. Това стана мотив и членовете на Съвет за електронни медии ѝ.

Тогава настояването беше отхвърлено, тъй като останалите трима членове на съвета – Момчилова, Георгиева и Габрила Наплатанова, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ, гласоподаваха срещу.

Буча е дребен град край Киев, който беше окупиран от Русия в границите на близо месец след началото на войната на 24 февруари 2022 година След изтеглянето на съветските сили от града по улиците му бяха открити голям брой тела, а на няколко места бяха открити всеобщи гробове. Киев упрекна съветската войска в всеобщи убийства и военни закононарушения.

Русия отхвърля да е направила убийствата и твърди, че смъртните случаи са " инсценирани " от Украйна.

България и Европейският съюз дефинират събитията в Буча като закононарушения и поддържат търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР