Членовете на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО)

...
Членовете на Българската асоциация на кабелните и комуникационните оператори (БАККО)
Коментари Харесай

Кабелните оператори: "Филмаутор" спекулират с казуса с отчисленията

Членовете на Българската асоциация на кабелните и информационните оператори (БАККО) заплащат хонорари на телевизионните компании, с цел да получат правото да популяризират техните стратегии и настояват, че само " Филмаутор " нямат одобрена цена, по която да събират и да изплащат съответните хонорари на своите членове.

Това е част от безапелационната позиция на организацията, публикувана до медиите " в отговор на дейната медийна акция на " Филмаутор ", целяща да показа в общественото пространство спекулативна и едностранчива позиция по проблема с споразумяване на правата на филми, включени в програмата на популяризирани от операторите малките екрани ".

На 18 ноември бе изпратено писмо от " Филмаутор ", подписано от 202 души, измежду които голям брой режисьори, продуценти и други кинодейци, в което те упорстват кабелните оператори да съблюдават законите за авторско право в частта му за препредаването на филми на територията на страната и да изплащат дължимите отчисления на създателите на творби. Авторите му упорстват операторите да стартират неотложно да заплащат дължимото на основателите на филми и приканват Министерство на културата и Съвет за електронни медии да заемат безапелационна позиция за спазването на законовите разпореждания в тази връзка.

От БАККО прецизират, че популяризират стотици стратегии, което значи, че са постигнали договореност с десетки снабдители на телевизионно наличие.

Членовете на асоциацията акцентират, че " добросъвестно заплащат на филмовите и спортни компании авторските и лицензионните хонорари за предаваните в лични им канали филми и спорт ".

Допълват още, че заплащат възнагражденията на създателите, продуцентите и изпълнителите, членове на организации за групово ръководство на права " Музикауатор " и " Профон " по цените, одобрени взаимно с БАККО надлежно през 2014 година и 2011 година.

" За страдание нашите наблюдения върху метода, по който се пробва да наложи своите цени " Филмаутор ", демонстрират смущаваща липса на преценка за равнищата на хонорари и липса на предпочитание за водене на договаряния на професионална основа, които да доведат до удовлетворителни резултати за двете страни ", се споделя в писмото.

От БАККО настояват, че неведнъж са показвали подготвеност и уместност при воденето на сходни договаряния с всички организации от този вид.

" Ние сме в процедура на договаряния с тях, която се бави заради доста неясноти в позицията на " Филмаутор ". Само един образец, който е от кардинален темперамент - за членовете на БАККО е от изключителна значимост плащаните от нас хонорари да доближават до действителните правоносители. Има ли " Филмаутор " общоприета и одитирана система за систематизиране, която по обективен метод да разпределя събраните суми към режисьори, оператори и сценаристи.

В края на писмото си от организацията на кабелните оператори добавя, че има предпочитание да продължат договарянията си, " с цел да реализираме удовлетворителни бизнес връзки и за двете страни, наместо да си подмятаме медийни обвинявания и изявления без фактологична тежест ".

През февруари " Филмаутор " и Българска асоциация на кабелните и информационните оператори (БАККО) започнаха договаряния за до 15 ноември да бъде реализирано съглашение за цената, по която да се заплащат правата. От " Филмаутор " оповестиха, че за задачата са изготвили стопански разбор и съпоставяне с цени, използвани в страни от Европейски Съюз с сходно икономическо състояние. Споразумението обаче не бе реализирано.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР