Член на Европейската комисия от Словакия обяви кандидатурата си за

...
Член на Европейската комисия от Словакия обяви кандидатурата си за
Коментари Харесай

Зам.-председател на Еврокомисията от Словакия обяви кандидатурата си за наследник на Юнкер

Член на Европейската комисия от Словакия разгласи кандидатурата си за правоприемник на настоящия ръководител на институцията Жан-Клод Юнкер и даде обещание да понижи напрежението сред западните и източните страни членки, съобщи " Ройтерс ".

Марош Шефчович, просветен в Москва посланик, който е зам.-председател на Еврокомисията, отговарящ за енергийния съюз, сподели, че ще търси номинация от лявоцентристката група на социалистите и демократите в Европейския парламент.

" Осъзнавам, че това е дълъг и сложен развой ", съобщи той пред кореспонденти в Братислава. " Ще направя всичко, с цел да получа поддръжката на социалдемократическите партии в Европейски Съюз ", добави Шефчович.

Наследникът на Юнкер би трябвало да бъде контрактуван сред водачите на страните членки след изборите за Европейски парламент през май 2019 година Кандидатът им също така би трябвало да бъде доказан от евродепутатите преди встъпването му в служба през ноември идната година.

" Ще направя всичко допустимо да употребявам този развой, с цел да насоча вниманието към една по-силна индустриална политика, по-настъпателна позиция на Европейски Съюз в интернационалната търговия и схващане сред нови и остарели страни членки ", уточни 51-годишният Шефчович.

Кампания

На фона на слабото показване на лявоцентристките партии, на Шефчович ще му бъде мъчно да получи поста, даже и да завоюва номинацията на Партията на европейските социалисти (ПЕС).

Той обаче е член на ръководещата в Словакия партия " Смер " и ще може да се възползва от поддръжката на държавното управление в личната си страна. Други възможни лявоцентриски претенденти, като еврокомисарят по икономическите и финансовите въпроси Пиер Москвоиси от Франция, висшият представител на Европейски Съюз за външната политика Федерика Могерини от Италия и холандецът и първи зам.-председател на Еврокомисията Франс Тимерманс, са от страни, в които ръководят други политически партии.

Който и да завоюва номинацията на ПЕС, ще срещне компликации да си обезпечи поддръжката на болшинството национални водачи в Европейския съвет. Европарламентът се пробва да накара водачите да изберат наследника на Юнкер измежду водещите претенденти на партийните листи за изборите през май идната година.

Сред другите вероятни кандидати за поста са основният договарящ на Европейски Съюз за Брекзит Мишел Барние, ръководещият шеф на МВФ Кристин Лагард и еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР