Член-кореспондентът на Руската академия на науките (РАН) Игор Мохов е

...
Член-кореспондентът на Руската академия на науките (РАН) Игор Мохов е
Коментари Харесай

Учени предупредиха за глобално застудяване през 2021 година

Член-кореспондентът на Руската академия на науките (РАН) Игор Мохов е декларирал по време на съвещание на Президиума на РАН, че идната година може да бъде по-студена от сегашната, оповестяват международните издания.

Експертът е разказал, че 2020 година е почнала във фаза Ел Ниньо (колебания в температурата на повърхностния пласт на водата в екваториалните елементи на Тихия океан, което оказва видим резултат върху климата) и приключва във етапа Ла Ниня (това е по-студеният аналог на Ел Ниньо).

Мохов е отбелязал закономерността, съгласно която в години, сходни на 2020 година, се случва по-голямо количество рискови метеорологични събития, в сравнение с в години, когато Ел Ниньо и Ла Ниня са в неутрални етапи.

По-рано, Валентина Жаркова, професор в Университета Нортумбрия в Нюкасъл, Англия, бе декларирала, че че до 2050 година Земята може да е в миниледена ера.

Слънцето скоро ще се озове в интервал на хибернация. Колкото по-малко слънчеви петна, толкоз по-малко радиация ще получава планетата ни. Това ще докара до понижаване на междинната температура по света. Промените ще бъдат почти 1 ° C. На пръв взор индикаторът не е сериозен, само че подобен спад е задоволителен, с цел да имат проблеми фермерите в междинните ширини.

Производителите на плодове и зеленчуци няма да могат да събират реколтата в точния момент, защото времето ще бъде извънредно изменчиво. Ще има внезапни скокове на температурата, които ще се отразят отрицателно на растенията. Кратките вегетационни сезони ще доведат до дефицит на храна или даже до апетит. Това към този момент се е случило в Гърция и Испания, когато през май снегът унищожи всички култури.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР