Читателският интерес към моята статия Технология на отродяването и към

...
Читателският интерес към моята статия Технология на отродяването и към
Коментари Харесай

За троянските коне в България, министрите случайници с експертиза в МОН и съсипването на образованието ни

Читателският интерес към моята публикация „ Технология на отродяването ” и към публикациите на Вилиана Христова - „ Крахът на образованието е провал на нацията ”, „ Да пребъде българското обучение в „ бункера ” и „ Как Кръволока стана демократ в учебниците ”, ме върна 30 години обратно, когато един документ, който ми донесоха от Министерството на образованието /ксерокопие/ с молба да го прегледам и да напише нещо за него, ме изправи на нокти. Разбира се, че незабавно се нахвърлих да пиша. И, несъмнено, че никой не пожела да разгласява написаното от мен, с изключението на един нов, малотиражен вестник –„ Български публицист ”, орган на Съюз на българските писатели, и то със застъпничеството на Николай Хайтов.

С този документ, изнесен скрито от МОН тогава, стартира всичко. Беше времето на първия случайник министър на образованието, някой си Марко Тодоров, корабен инженер. Та с този документ и, естествено, с към този момент настанилото се комфортно в България „ Отворено общество ” като основен реализатор на технологията на отродяването. Прочетете деликатно буквално цитираните „ Извадки ” от мен по-долу и ще се убедите сами, че точно е дума не за нещо инцидентно, а за една експертно създадена перфидна технология. И съвършено изпълнена у нас през идващите години, „ малко по малко ” – известната тактичност на „ Отворено общество ”. Убедена съм, че познаването на историята и генезиса на съсипването на българското обучение през последните десетилетия би трябвало да са познати на необятната българска общност.

Бях озаглавила моята публикация

ПОКУШЕНИЕ ВЪРХУ БЪЛГАРСКОТО ОБРАЗОВАНИЕ

Така може да се назова П роектът за българското обучение на Световната банка, който ни се предлага за реализиране като изискване за разпределяне на заем. Посегателство върху образованието са и дейностите на наши министри, министерства и служби, които са се заели прекомерно с внушенията на Световната банка. Законно или нелегално е станало това - би следвало да се произнесат съответните органи.

Забележителният извадки от който публикуваме по-долу, се състои от Меморандум и приложения към него, общо в 84 машинописни страници. Дори единствено от размера му е видно, че тази социална сфера, която държавните ни институции изрично не считат за „ предпочитана ” и за която на настоящия стадий национална стратегия ние нямаме, се оказва - безспорно! - извънредно значима за заинтересуваните непознати кредитори, които особено и в елементи се занимават с нея.

Поради необразования превод от британски език, този Меморандум /обяснителна записка/ дружно с всичките му приложения доста мъчно би могъл да изясни нещо /за значителното да не приказваме!/ на решилия да проникне в замислите на известния заемодател - Световната банка, със седалище в Ню Йорк. Имам и възприятието обаче, че преводът по никакъв начин не е инцидентен! Струва ми се, че напълно умишлено е търсена първата спонтанна реакция на всеки прелюбопитен четец - да захвърли дебелото тесте страници и да се откаже. Но „ психолингвистите ”, разчитащи единствено на този резултат, нормално претърпяват проваляне. Подобен текст доста по-често буди подозрение, предизвика и окуражи да го „ разнищиш ” до дъно.

Изложението е затлачено от десетки чуждици, заели мястото напълно безпричинно на точни български сходства, множеството от тях с богат равнозначен избор. Казва се „ писмото би трябвало да гледищата на Министерството на финансите ” вместо „ би трябвало да включи, да вземе поради гледището на... ”; „ неговото значение /на заема - б.м.: Л.З./ ще бъде лимитирано във връзка с капитални потребности ” вместо „ насъбраните капитални потребности ”; „ изключително значимо е тя /работата на националната система за подредба на длъжностите - б.м.: Л.З./ вместо „ да се възобнови ”; на постройките ” вместо „ възобновяване, възобновяване, поправяне на постройките ”; „ едно резюме на препоръчаните разноски ” вместо „ резюме на разноските ” и така нататък, и така нататък

Чуждици и навехнат български език препъват във всеки ред от този текст, така и така сложен за разбиране заради своята специфичност, неизбежната терминология, позоваване на числа и таблици. Четем за „ активността на други за „ потребление на по какъв начин учениците ще „ създадат избор за своята кариера и образование като и по какъв начин „ въз основа на тези съществуват няколко съществени въпроса ”. Научаваме за на състезанието ”, по какъв начин е осъществено „ известно на работната група ”, за „ разноски, осъществяването на предложенията ”. Уведомяват ни, че „ тази група ще има и че „ в плана ще се включат три че „ Министерството на науката и образованието ще основе за утвърждение на учебниците /БОУ/, т.е. Съвет за утвърждение на учебниците. За къде сме без в МОН, като толкоз се пръкнаха под дърво и камък! Има и планувани разноски за невероятни сказуеми като да вземем за пример. Почти на всяка страница непроменяемо се срещаме с жилавите русизми и на които са отстъпили освен съответните български, само че и толкоз нападателните англоезични думи.

Характеристиката на този необикновен език, на който Меморандумът и приложенията му са написани, се добавя от досадни повторения, неправилна приложимост на глаголните времена и наклоненията в българския език, периодично повтаряне ту на британската, ту на българската дума за едно и също разбиране /както е с и с и следването ту на българските, ту на британските граматични правила за приложимост на основна писмен знак, за съкращаването на думите /виж датата на първа страница в самия наслов: „ 31 окт. - 16 ное. 1993 ”; думата „ банка ”, когато замества Световна банка, е ту „ Банката ”, ту „ банката ”; месеците, означени с дума, са ту с основна, ту с дребна писмен знак и така нататък Отделни фрази са лишени от обикновена логичност. Пълното несъобразяване с /или непознаване на/ българския синтаксис, условия към словореда, граматични правила за членуване, пунктуацията на комплицираното изречение, обособените елементи и вметнатите изрази, неправилната приложимост на предлози е довело до невероятни глупости и велики нелепости.

Но!... Да приключим с езиковата страна на въпроса и да преминем към същината му.

Кому е необходим този заем и кого той ще обслужва? Какви ще са следствията за България от реализирането на този план за образованието, чието осъществяване с всичките му детайлности е изискване за разпределяне на заема?

ПЪРВО: Най-напред би трябвало да кажем, че п роектът подценява държавния суверенитет! Той изисква да променим Закона за образованието, да бъдат импортирани в Парламента проектозакони и да бъдат издадени от Министерския съвет постановления, Банката. Всички основни моменти от въпросния план са съпроводени от фразите: Така е при състезанията за учебници, при структурата на просветителната система, при подбора на фрагментите. Особено впечатляващо е условието за включване на задгранични лица в управническия уред, както и намесата при подбора на фрагментите в редица сфери и за редица основни длъжности - в „ управителното тяло ” на фондовете за науката и изследователската активност, в Групата за съгласуваност на плановете, за шеф на Националния тестов център и други сходни. Ясно е обещано да се разбере, че финансирането на една или друга сфера, на една или друга активност, както и размерът на сумата ще зависи само от съображенията на Банката.

ВТОРО: Проектът показва цялостно отказване и безусловно неуважение /съчетано с непознаване/ на българската традиция в просветителното дело. Той разгражда и напълно унищожава просветителната ни система! Доколкото в него има рационални хрумвания и правилни констатации, те не са истински, а към този момент регистрирани от самите нас и планувани за промени и смяна, даже придвижени в някаква степен /структурни промени в междинното учебно заведение, закриването на ПВУЗ-овете, сливането и уедряването на ВУЗ-ове и др./. Предлагат се неща, които ще ни костват стотици хиляди, милиони долари, а те у нас съществуват и добре „ работят ”. Така стои въпросът със „ тактиката за промяна на образователните стратегии ”, със „ системата за разпространяване на учебниците ”, с „ мрежата от центрове за професионално развиване ” и въобще всичко, обвързвано с професионалното развиване, с Националния тестов център /НТЦ/. Предлаганото е прекомерно обикновено спрямо богатата ни процедура, която освен че изцяло е подценена, а просто се отхвърля - безусловно безпричинно се приказва, че нямаме опит в основаването на образователни стратегии / ”недостиг на опит ”, „ стеснен опит ”/ , което явно е отново зле скрито попълзновение и цялостно изземване на тази активност от задгранични „ консултанти ”. Предвижда се основаването на едно прескъпо ведомство - Национален тестов център, което щяло да вкара единни държавни стандарти за зрелостни и държавни изпити, като че те до момента са се провеждали у нас при цялостен произвол и безспорна самоинициатива. Дума не се споделя, че като артикул на тази система през днешния ден по всички крайща на планетата работят стотици, хиляди отлични експерти във всички области - българи и чужденци, получили образованието си в България.

ТРЕТО: Проектът е освен стопански и финансово неблагоприятен за нас, той е пагубен в това отношение; същинската му цел е не да поддържа финансово българското обучение, а да донесе паричен оборот с облага за тези, които отпускат заема!

Да стартираме от това, че общият размер на плана е еднакъв на 99 милиона щ.д., които заемът на Банката ще покрие в размер на 65 млн., а българското държавно управление ще финансира останалите 34 млн., като размерът на плана е изчислен при обменен курс на $ 28 лв. и при оценката на плановите разноски се е приемало, че митата и налозите ще възлизат на към 10%. Да обърнем внимание и на едно - категорично! - изискване на кредитора: Световната банка дава нужната непозната валута по плана и При това, като регистрира кумулативните /т.е. насъбраните - б.м.: Л.З./ капитални потребности на една просветителна система /т.е. българската - б.м.: Л.З./, която от околните години гладува за вложения ”! След тази констатация следва пожеланието капиталните разноски за вложения в образованието ни да си ги осигурим с икономии/!/, придужено от препоръки по какъв начин и за сметка на какво те да се получат. Проектът ни вкарва и в големи, изцяло ненужни разноски за строителство на постройка за НТЦ и още две здания за центрове по професионално ориентиране и реализация.

Следователно, към днешна дата единствено от повишаването на $ нашият дял се удвоява. А като се видят изискванията на разплащането и по какъв начин ще се прави то /Приложение 5/, всевъзможен коментар по въпроса кого заемът обслужва е изцяло непотребен. Но един от отговорите е безапелационен: Заемът, който Световната банка ни предлага, не обслужва България, нито $ не е очакван за нейните ползи. Той освен че не зачита националната специфичност и традиция в тази сфера и изцяло унищожава просветителната ни система, само че и желае от нас за тази скъпа услуга да платим в щатски долари сума от порядъка на 80-100 милиона! Заемът ни се натрапва поради непознати ползи, които във всяко отношение са диаметрално противоположни на нашите. Делът на Световната банка /от 65 млн./ се връща напълно на Запад под формата на разноски за обзавеждане и материали, интелектуална благосъстоятелност /книги, списания, софтуер/, за разнообразни форми на образование и обмяна на опит в чужбина и от чужденци - за „ задгранични образователни пътувания ”, „ задгранични разноски за задгранични консултантски услуги ”, за възнаграждение на работни групи от чужденци, на експерти чужденци, за семинари, специализации и други

Като унищожава изцяло просветителната ни система, планът на Световната банка ни приготвя цялостен безпорядък в образованието за незнаен интервал от време. Така освен че не ни интегрира с Европа и Света, само че и ни отдалечава от това консолидиране доста повече, в сравнение с в случай че останем при корените на традицията и тръгнем от нея. Следвайки положителните си обичаи, бихме могли за доста по-кратко време да създадем от България влиятелен европейски учебен център за страни, от дълго време насочени към нас за подготовка на своите експерти в редица области, и по този начин освен да спестим безсмислено прахосани милиони долари, само че и да превърнем просветителното си дело в извънредно печелившо. И да избегнем вечно сходни нагли и унизителни оферти . Проектът за обучение на Световната банка ни приготвя и обществени катаклизми с условието за внезапно и тотално платено образование - в междинното учебно заведение и висшето обучение / постоянно следване/. Това също е цялостно несъобразяване както с историческата ни традиция, по този начин и със характерните условия в страната на стадия, който претърпява.

ПРОЕКТ Пожарна охрана ОБРАЗОВАНИЕТО ” НА СВЕТОВНАТА БАНКА ЗА БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ

/ Извадки /

Из Приложение 1: „ Препоръчваме събитията, зараждащи във връзка със основаването на Националния тестов център, да бъдат разисквани и, в случай че е належащо, Законът за учебното обучение да бъде променен, с цел да отрази ролята на НТЦ ”.

Из чл.21 от Меморандума, уточняващ изискванията на заема: „ Представяне в Народното събрание на проектозакон , предусещащ по метод, задоволителен за Банката, правния статус, ролята и функционалностите на НТЦ, неговите пълномощия и системата на контрол и ръководство ”.

Из Приложение 4: „ Условие за договарянията ще бъде Министерският съвет да издаде разпореждане , удовлетворяващо Банката , за основаване на фондове за висшето обучение и изследователската активност. Също по този начин, по време на договарянията от държавното управление ще бъде поискано да даде уверения, че критериите, насоките и процедурите за разпределяне на средства от фондовете, ще бъдат тези на Банката ”.

Из Приложение 3: „ Нови учебници ще бъдат подбрани от препоръчаните от издателите посредством конкурс, допустим за Банката ...

Тази система на селекция ще бъде необятно рекламирана и открита за всички български издатели - частни и държавни, като ще обезпечи оценката на всички оферти в процедура, допустима за Банката ”.

Из Приложение 5: „ Техническата помощ ще се селекционира в сходство с правилата и процедурите, допустими за Банката ...

Годишните проверки ще бъдат провеждани от самостоятелен инспектор, задоволително за Банката ”.

Във връзка с Групата за съгласуваност на плановете /ГКП/: „ Квалификацията, заданията и изискванията на назначение на личния състав на ГКП ще бъдат предмет на координиране с Банката ... Допълнително към упоменатия нагоре личен състав е нает задграничен съветник , финансиран посредством заема ТАЛ, за 12 месеца... Наемането на консултант-прокурист , определянето на шеф и най-малко двама души на основни длъжности в ГКП ще бъде въпрос на договаряния . ”

Из чл.19 от Меморандума: „ Управителното тяло на фонда за науката да включи най-малко двама задгранични членове , с цел да се разшири обсегът на опита. ”

Из Приложение 4 във връзка с фонда за изследователска активност: „... бе обърнато внимание на работната група, че управителното тяло би трябвало да включва най -малко двама членове от интернационално ниво , които ще внесат скъп опит в неговата активност. ” Освен това: „ Банката ще има свободата да се въздържи от ангажиране с активността на фонда, в случай че се реши, че активността му не е ориентирана към мечтаните резултати ”.

Общият размер на плана е еднакъв на 99 милиона щатски $, които заемът от Банката ще покрие в размер на 65 милиона /72% от общите разноски по плана, без данъците/ . Българското държавно управление ще финансира останалите 34 милиона. Размерът на плана е изчислен при обменен курс на $ 28 лв.. При оценката на плановите разноски се е приемало, че митата и налозите ще възлизат на към 10%. Разплащането би трябвало да стане за интервал от 6 години. Проектът би трябвало да приключи на 31 март 1999 година, а датата на привършване е планувана за 30 септември 1999 година.

Чл.4 от Меморандума: „ Местните сътрудници би трябвало да обезпечават своя дял от финансирането на плана посредством преразпределението на разноските от други елементи на просветителната система /виж долу, чл.11 - за оферти в тази насока/. Единственият принос на заема ще бъде да даде нужната непозната валута. Отсъствието на каквито и да е други запаси, които да бъдат разполагаем за просветителни вложения, значи, че планът е съгласуван с нуждата от ефикасни икономии в този бранш за поддръжка на плана ”.

Из чл.12 от Меморандума: „ В подтекста на потребностите за внасяне на икономии в просветителните разноски съответни области на внимание могат да бъдат намаляването на свръхперсонала в бранша на образованието и науката, обединяването на ВУЗ-овете и активизирането на парични приходи посредством такси от ползвателите... Тъй като заемът /около 70% от цената на проекта/ е единственият капитален разход, неговото значение ще бъде лимитирано във връзка с кумулативните капитални потребности на една просветителна система, която от околните години гладува за вложения ”.

Из чл.11 от Меморандума: „ Примери за такива ограничения / с които да се реализиран желаните икономии - б.м.: Л.З./ биха били въвеждането на стратегия за закриване и/или приватизация на съкращаващите се висши и полувисши учебни заведения /виж Приложение 4 към сегашното, както и Меморандума от м.юни 1993 г./. Втората област, за която се предлага едно главно подготвително изследване в границите на плана, е рационализирането на междинното обучение в техникумите дружно с намаляването на доста великодушното им застраховане с личен състав в този момент ... ”

Из Приложение 4: „ Това основание касае изключително полувисшите медицински и училищен институти..., в частност висшите медицински и инженерни институти, някои от които могат да бъдат третирани по същия метод... Тези съображения карат осъществяването на стратегия за закриване и/или приватизация и това да стане изискване за разплащане на втория тур на под-проектите... ”

Из Приложение 5: „ Разплащането ще се извърши против:

I. 100% от разноските за задгранични образователни пътувания и от задгранични разноски за задгранични консултантски услуги;

II. 100% от разноските за локални консултантски услуги;

III. 100% от цената /франкировка СИФ/ и 100% от локалните разноски /от завода/ за съоръжение на материали;

ІV. 100% и от задграничните разноски за интелектуална благосъстоятелност като книги, списания, програмен продукт и материали за обучение и образование /като се изключат учебниците/;

V. 80% от разноските за локално оттъргувано съоръжение /пряка покупка/. ”

Из Приложение 5: „ Международното закупуване може да се употребява за покупката на артикули на стойност сред 50 хиляди и 200 хиляди щ.д. на контракт при предел за общата сума на договорите от 3,4 милиона щ.д.... Локалното закупуване може да се употребява за контракти по-ниски от 50 хил щ.д. всеки и предмет на общ таван от към 0 милион щ.д ”.

Из Приложение 1: „ Балансът сред бюджетното застраховане и небюджетните доходи /от финансиране на НТЦ - б.м.: Л.З./ ще зависи в забележителна степен от държавната политика, като да вземем за пример налагането на такси на студентите при постоянно образование...

Възможностите за покриване на разноските в НТЦ се съдържат в политиката на държавното управление във връзка с налагането на такси за учебни изпити. Този въпрос изисква незабавно обсъждане, поради смисъла за бюджета от въвеждането на изпитна система, при която учениците заплащат цялата такса, или ще се вкара и държавна дотация...

... всички разноски да бъдат за сметка на учащите се, затова на родителите /става дума за зрелостните и държавните изпити в междинните учебни заведения - б.м.: Л.З./

Проектът планува капитални разноски за мебели и съоръжение на НТЦ...

След основаването на НТЦ с разпореждане би трябвало да бъдат направени проекти за нужните строителни работи..., с цел да може да се подсигурява, че НТЦ ще бъде настанен несъмнено през цялото време. ”

Из Приложение 2: Предвижда се „ Придобиване и почистване на терени за Центъра за проучвания и образование по професионално развиване и Центъра за професионално развиване...

Работната група завърши едно проучвателно пътешестване в Канада и във Финландия, с цел да изследва другите аспекти на даването на услуги по професионално развиване на национално ниво. ”

ЗАБЕЛЕЖКА: Текстът е показан без каквато и да е редакция/Л.З./.

ПОСЛЕСЛОВ

От днешна дата – 7 януари 2024 година

Ето по този начин Световната банка се вмъкна в българското обучение преди 30 години. Е, реализира повече от задачите си, въпреки не за 6, а за два пъти по 6 години. Някои просто не бяха признати още в началните договаряния, защотоот 25 януари 1995 година пристигна държавното управление на непопокорното момче Жан Виденов, с министър на образованието историкът учен Илчо Димитров. А това не като да е министър председател Кирчо или Денков, а, а министър на образованието да е Красимир Вълчев или Цоков. „ Отворено общество ” – както към този момент казахме, комфортно се беше настанило още през 1991-ва година като благотворителна фондация, а Сорос бе превъзнасян като човеколюбец. Фондецията му раздаваше стипендии и великодушни суми за специализации, планове и командировки в чужбина, като набираха и подбираха подобаващите хора за дисциплиниран и изпълнителен слугинаж в бъдещата си „ благотворителна ” и „ съзидателна ” активност в България, най-много в образованието и културата. И в държавните структури, несъмнено. Тоест, благочестиво корумпираха. Около края на ХХ век бяха кохорта. Към всичко това се прибави и мантрата „ евроатлантизъм ”.

И по този начин се стигна до едно непознато положение на България, което още през 2000-та година установи и най-кратко, и най-точно го формулира



Противно на някои скептични отзиви поправими ли са нанесените ни духовни провали, или не, аз съм оптимист. България и българският народ съумяха да запазят националната си еднаквост и националното си съзнание, макар 500-те години османско „ наличие ” по българските земи, което Вазов назова „ под игото ”, с цел да отрази тъкмо характера на това „ наличие ”, и написа неувяхващия си разказ със същото заглавие, с цел да пресъздаде паметни картини и облици от това време.

Не би трябвало да се окайваме и оплакваме и не би трябвало да мислим, че няма да се оправим с някакви си 30-35 години бушуване на „ наши и непознати посетители ”, на троянски коне и еничари из българското обучение. Трябват ни единствено малко повече дух и единство.

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР