Читателите на Zonanews има възможността да видят за пръв път

...
Читателите на Zonanews има възможността да видят за пръв път
Коментари Харесай

Само в Zonanews! Ето го дядото на Васил Терзиев - комунистически терорист и началник на тоталитарното ВКР-ДС

Читателите на Zonanews има опцията да видят за пръв път фотография на дядото на днешния кандидат-кмет в София на ПП-ДБ Васил Терзиев. Някогашният шумкар, просъветски терорист и началник-щаб на Втора пловдивска въстаническа оперативна зона, който в интервала 1953-1973 гг. е шеф на Трето ръководство на Държавна сигурност (ВКР-ДС), Васил Павлов Терзиев доближава до чин ген.-лейтенант. 
 Ген. Васил Терзиев Ген. Васил Терзиев Източник: Zonanews  Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Източник: Zonanews  Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Източник: Zonanews

Zonanews има спомените на Васил Терзиев за неговата активност като кадрови чиновник на комунистическото Военно контраразузнаване, известно като Трето ръководство на Държавна сигурност. В тези мемоари наречени " Рамо до рамо със руските чекисти " той разказва руското въздействие във ВКР-ДС и разкрива военното контраразузнаване като един от инструментите на Българска комунистическа партия за надзор на армията и налагане на " пролетарската тирания ". 
 
 
" С цел да се канализират и изяснят съгласуваността и взаимоотношението на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) с управлението на Министерство на народната отбрана, а също и с командирите и политработниците по обединяванията, съединенията и поделенията на армията, още след излизането на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) от послушание на Министерство на народната отбрана се изготви директива за правата и отговорностите на оперативните служащи на ръководството, доста ни оказа помощ както съветникът от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) към ръководството, по този начин и основният консултант към Министерство на народната отбрана ", написа в спомените си Васил Терзиев. 
 
 Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Източник: Zonanews
Дядото на днешния " десен ", " антикомунистически " кандидат-кмет на ПП-ДБ Васил Терзиев със същото име разказва " прелестните руски чекисти " към Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС):
" Към ръководството като съветници са били прелестните руски чекисти: Григорий Георгиевич Пилипенко, пристигнал през 1953 година и прокиснал у нас повече от 4 години. Рядко деен, с огромен житейски и действен опит. Участвал като боен контраразузнавач през цялата Отечествена война. Много постоянно беше в отделите, отделенията и при обособения действен служащ. Живееше с паниките, триумфите и неудачите на ръководството. Бързо изучи ситуацията у нас, знаеше делата и сигналите, добре усвои български език и без преводач общуваше с персоналния състав ", написа тогавашният шумкарин-терорист.
 
 Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Източник: Zonanews
Забележете - съветникът от руските служби е имал цялостен достъп до секретните каузи на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) - персонални и работни - както и до сигнали, които се получават в ръководството. Това национално изменничество ли е? Въпросът е риторичен. 
 
По-нататък в спомените си ген. Васил Терзиев разказва присъединяване си в разгромяването на " вражеската съпротива " в България през втората половина на 40-те години на предишния век:
" През този тежък и динамичен интервал външната реакция и вражеската съпротива, която действуваше под управлението на империалистическите разузнавания, търсеха опора и в армията, създаваха контрареволюционни организации като " Неутрален офицер ", " Цар Крум ", " Военен съюз " и други за събаряне на националната власт. Благодарение на напъните на оперативния състав от РО-2 (който по това време бе на послушание на министъра на войната) и дейната помощ на Държавна сигурност тези контрареволюционни организации бяха разкрити и разгромени ".
 
 Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Източник: Zonanews
Комунистическият терорист се хвали в спомените си с чистката в армията, която е провеждал по напътствие на партията:
" През интервала 1946-1947 година по напътствие на партията РО-2 взаимно с помощник-командирския уред и Държавна сигурност организира чистка в армията на огромна част от противников настроените към националната власт царски офицери, които бяха взели участие в битката против прогресивните дейци или бяха от непозната съсловен генезис ". И добавя: " През 1951-1952 година се организира нова чистка ". 
 
Васил Терзиев се хвали и с ликвидациите на българи, които са се опитвали да избягат през границата от болшевишката робия в България:
" Важна беше и задачата на Военно контраразузнаване (Трето управление на ДС) в битката против бягствата зад граница. Имаше години, когато настроенията за бягства се усилваха...В множеството случаи контингентът беше от неукрепнали младежи, с авантуристични пристрастености ".
 
 Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Военни контраразузнавачи - алманах мемоари Източник: Zonanews
 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР