Читатели бяха запознати с В сянката на лятото“ Преди сътворението“

...
Читатели бяха запознати с В сянката на лятото“ Преди сътворението“
Коментари Харесай

Христо Славов представи за пръв път книгите си на родна земя

Читатели бяха осведомени с „ В сянката на лятото “ „ Преди сътворението “ в Република България „ Любен Каравелов “

На 13 февруари читатели, другари и близки се събраха в заседателната зала на библиотеката на среща с писателя с русенски корени Христо Славов. Макар надълбоко обвързван с дунавския град, Славов за пръв път показва свои произведения на родна почва и за пръв път гостува на библиотеката, оповестиха от Република България „ Любен Каравелов “.

Бяха показани две негови книги, излезли от щемпел с логото на издателство „ Захарий Стоянов “ - третото издание на романа „ Преди сътворението “ за България и второто издание на новелите „ В сянката на лятото “.

Литературната вечер стартира с филм-импресия по сюжет на Христо Славов, който е направен особено за лондонския дебют на „ Преди сътворението “. След това създателят даде презентацията на своя издател член-кор. проф. Иван Гранитски.

„ Преди сътворението “ е поразително автентично произведение. По език и конструкция наподобява на епична поема – комплицирана притча с огромно внимание към детайла “ се споделя в рецензията на написания в края на 80-90-те години на предишния век разказ. Авторът притегля вниманието на читателя: „ Камъкът е единствената кутия в света, в която нещата вътре не са поставени извън, а някой от вътрешната страна ги е наредил и по този начин ги е наредил, че като ги разгледаш едно по едно бързо се досещаш и за наредбата на нещата извън...

Погледнеш ли един път надалече - връщане към този момент няма.

И другото е правилно: не погледнеш ли надалече - в никакъв случай няма да тръгнеш... “

Първото издание на романа (1997) е преведено и издадено в Гърция, Северна Македония, Русия, Унгария и Сърбия. Второто е преведено на британски език и е издадено в Торонто, Канада (2022). Преведено е също в Испания, Италия и Сърбия.

Второто издание на новелите „ В сянката на лятото “ на Христо Славов издателство „ Захарий Стоянов “ сервира още веднъж на любознателните читатели по думите на издателя Иван Гранитски, „ с цел да се убедят в проницателността на авторовия гений и да се посмеят дружно с него над нашенските истории, които ни припомнят за безсмъртието на Бай Ганьо и за постоянно самопроизвеждащата се байганьовщина и чичовщина в нашето общество.

Когато тя се появи в издателство „ Георги Бакалов “ – Варна, в края на 80-те години, знакови имена като Дончо Цончев, Антон Дончев, Йордан Радичков и други, видяха, че създателят владее рядкото комбиниране на иронико-сатиричен гений при пресъздаването облиците на своите герои, съпроводен с тънки психически зарисовки на своите герои. Действието и в трите новели се развива в малко крайдунавско селце, героите са странни облици, неведнъж чешити, майсторски портретирани от създателя посредством директната тирада и редица забавни фабулни обстановки, които при разгръщането си провокират у читателя прояви на автентичен смях, само че и сериозен размисъл за някои характерни черти от отечествената народопсихология. “

Христо Славов е роден на 17 ноември 1955 година в Русенско. Завършил е компетентност „ Българска лингвистика ” във Великотърновския университет „ Св. св. Кирил и Методий ”. Работил е като публицист и фоторепортер. Член е на Съюза на българските писатели. Автор е на 4 книги - „ Земно притегляне ”, „ В сянката на лятото ”, „ Бягства ” и романа „ Преди сътворението ”. Съставител е на „ Златен ключ на класическата българска художествена литература, ІХ - ХХ век ”, в 10 тома.

По одобрена към този момент традиция Христо Славов получи ВИП читателска карта на дипломат на библиотеката.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР