Читалищата в селата Мраморен и Баница бяха домакини на културно-информационните

...
Читалищата в селата Мраморен и Баница бяха домакини на културно-информационните
Коментари Харесай

Срещи, свързани с европейското културно многообразие във Врачанско

Читалищата в селата Мраморен и Баница бяха домакини на културно-информационните събития, свързани с европейското културно разнообразие, еднаквост и модерния взор на младото потомство от област Враца. В извършените събития учениците от 11 клас на ПТГ „ Никола Й. Вапцаров “ – Враца Катрин Цветкова и Тодор Тодоров показаха пред жителите на двете обитаеми места своите усещания и насъбран опит от до момента си с културата и историята на страните, които са посетили по време на индустриалните практики.
„ Посетихме повече от 10 страни в границите на взаимните ни учебни планове. Нашите сътрудници, които са ни връстници, показаха, с изключение на насъбран опит и познания, и културните забележителности на страните си. Завърнахме се с нови познания за традициите и обичаите, както и с новите другарства “, показа пред участниците в срещите 17–годишната Катрин.

В презентацията си, двамата единадесетокласници показаха осъществените екологични, културни и стопански планове, ориентирани към рационализиране на познанията по специфични предмети и практики.
„ Една от най-важните цели, които постигнахме при визитата си в европейските страни, са свързани с проучването на историческото и архитектурно значение на градовете. Посетихме остарели европейски столици, градове с хилядолетно историческо завещание и места на паметни събития. Открихме огромно подобие с страните, даже общи обичаи и езикови прилики със страните Полша, Словакия и Хърватия, което обогати нашия светоглед “, показа ученикът на ПТГ Тодор Тодоров.
„ Общуването с хората от другите страни ни даде опция да разберем, че всички младежи имаме идентични стремежи – да се образоваме и да надграждаме уменията си. Ние, от своя страна, представихме България с нейното минало, хилядолетна история и модерно общество “, добави още Тодор.
Присъстващите в залата бяха впечатлени от представянето на европейското многообразието и сплотяващото в историята и културата на България и разнообразни страни, пречупени през погледа на младежите.
Областният шеф Малина Николова приветства участниците в информационната самодейност и изрази убеденост, че и учениците от Обединеното учебно заведение в с. Баница имат капацитет да се включат в сходни планове и да развиват уменията си в разнообразни професионални посоки.
„ Европа ни дава доста благоприятни условия, само че най-важно е да се образоваме, построяваме като персони и да се осъществяваме в своето отечество, където са корените ни и нашето културно завещание “, сподели в приветствието си регионалният шеф Малина Николова. Тя добави още, че популяризирането на културно-историческо завещание на Европа е значима причина за развиването на обществото и фактор за поощряване на младежката интензивност, за запознаване със значимостта на националните и европейските културни полезности.
Информационните събития се провеждат от Областна администрация – Враца в осъществяване на Работната стратегия за 2019 година на Комуникационната тактика на Република България за Европейския съюз.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР