Д-р Семерджиев: Цифрите опровергават виртуалните успехи срещу COVID-19 в България

...
Числата опровергават по категоричен начин така наречените успехи, които отчита
Коментари Харесай

Числата опровергават по категоричен начин така наречените успехи, които отчита властта при справяне с пандемията от COVID-19.

Това заяви в интервю за БГНЕС д-р Илко Семерджиев, бивш вицепремиер и здравен министър, настоящ председател на Международния институт по здравеопазване и здравно осигуряване.

Той отбеляза със съжаление негативните данни по отношение на България. „Имаме едно негативно първо място по смъртност и едно последно място, отново негативно, по процент на ваксинираните. За да стане по-ясно ще дам числа в сравнителен план. През 2021 г. достигнахме най-високо ниво на свърхсмъртност от 100 години насам. Всъщност миналата година е на второ място по обща смъртност след 1918 г. когато имаме наслагване на военните жертви от Първата световна война и на починалите от световната пандемия от грип. Тогава починалите са 151 525 души, а през 2021 г. достигнахме 147 727“, каза д-р Семерджиев. За сравнение той посочи и че в годината преди пандемията – 2019 г. общата смътност в страната е 108 083. „Тоест виждате какъв огромен ръст, каква огромна свръхсмъртност има. Това показва, че здравните власти и въобще управлението на страната не се е справило с предизвикателствата на пандемията“, подчерта той.

Според неговата оценка сегашното правителството се е справило зле и по отношение на ваксинацията. „Това правителство обяви ваксинационния процес за приоритет и имах очакванията, че ще се справи, защото когато кажеш, че нещо е приоритет, очевидно трябва да наблегнеш върху него. За съжаление, виждаме точно обратното, резултатите не са добри. В сряда излязоха данни от Министерство на труда и социалната политика, които показаха колко са ваксинираните пенсионери в резултата на стимула със 75 лв. От 1 до 31 януари, когато трябва да бъдат изплатени средства на пенсионерите, правоимащи са 26 376 пенсионера – това е изключително нисък резултат. За периода до края на декември 2021 г. общо 694 643 от над 2 млн. пенсионери са получили по 75 лв., но това са стари ваксинирани. Тоест новият ваксинационен процес и новата ваксинационна програма е пред провал“, заяви д-р Илко Семерджиев.

Той показа в сравнителен план как е спаднала ваксинацията през последните 9 месеца, откакто властта бе поета от служебните кабинети на Стефан Янев и след това бе сформирано редовното правителство на Кирил Петков. „Последната седмица на последното постоянно правителство от 10 до 16 май са били поставени 181 942 дози. Седмицата когато се смени първото с второто служебно правителство - това е от 13 до 19 септември, ваксинационният процес спада на 55 987 дози седмично. Миналата седмица бяха 37 735 дози, тоест това е най-слабото изпълнение на т. нар. приоритет на правителството и на Асена Сербезова като министър на здравеопазването“, заяви д-р Семерджиев.

Процентът на населението у нас, подлежащо на ваксинация със завършен ваксинационен цикъл е сега е 29,49%. В началото на мандата на това правителство са били 26,67%. „Тук виждаме по-малко от 3% разлика“, подчерта той.

Експертът посочи, че у нас се води точна статистика на броя на заразените. „Ние имаме национална здравна информационна система, както и COVID-система, която отчита ежедневно случаите. За сряда примерно новите случаи са 4 667, починалите за съжаление са 60 – това отново е висока смъртност. Тук бих искал да направя сравнение, че при предишните две вълни, които бяха тежки, починалите стигнаха средно дневно до 60-63. Вълната от Омикрон, която започна в началото на годината, макар че бе обявена за по-лека от властите, взема средно по 85 жертви дневно. Това показва, че т.нар. план с Мултифакторен анализ за натоварване е грешно заложен“, заяви той.

Д-р Илко Семерджиев обясни, че това е така, заради трите фактора, които се следят по плана "Сербезова“. "Основният е броят на интензивните легла и натовареността им, скоростта на запълването им, както и 14-дневната заболяемост. Това са трите фактора, които следят. На практика това означава обаче да следиш най-тежкото ниво в пирамидата на здравеопазването – интензивните звена. Тоест пропускаш средните и леките болнични случаи, в извънболничния сектор всички, които боледуват и са контингент на общопрактикуващите лекари, както и на специалистите в извънболничната помощ, подмината е профилактиката, васкцинационният процес, няма никакви кампании – както виждате“, заяви бившият министър. Той е категоричен, че тези числа категорично опровергават т.нар. успехи, които отчита властта.

Според бившия здравен министър не трябва да чакаме хората да влязат в интензивно отделение и да броим колко са починалите всеки ден, а да пресрещнем болестта.

„Това означава на първо място промоция на здравето, т.е. да обясним на хората с една добра информационна кампания как да се пазят, какво представлява вирусът, какво представлява COVID-19 като заболяване, какво представлява long COVID, post COVID и какво е необходимо да правим сами за себе си. След това – как да ползват здравната система, как да ползват спешната помощ. След това – какво се прави, когато човек усеща първите симптоми на заболяването, как трябва да тече процесът по тестване и диагностициране. Тоест има много неща преди интензивните грижи в най-тежките болнични отделения. Пропускането на това, което изброих, всъщност рефлектира в дългосрочните здравни последици“, заяви д-р Семерджиев.

Задължително е по отношение на long COVID и на post COVID да се вземат мерки в България. “Тези състояние на този етап не са отразени от здравната система. Не ги виждаме и в плана на министър Сербезова, тя се концентрира само върху интензивно болните“, посочи той.

Д-р Илко Семерджиев отбеляза, че съобщенията за липсата на различни видове лекарства показва несправяне със задачите, при това в тясната специалност на министъра. „Точно това беше и моята голяма изненада, че ако можем да говорим за някакви компетенции на министъра - те са в сферата на лекарствата. Нейни колеги сами обявиха, че има траен недостиг на над 370 препарата, които липсват в аптечната мрежа и даже в болниците. Изключителен проблем са някои лекарства, които са ключови за лечението на COVID. Това са нискомолекулярни хепарини, пулмикорт, кортикостероиди, а те са част от терапевтичната схема. Да се допусне такова нещо е абсурдно. Това наистина говори за несправяне и със задачите, в които очаквахме този министър да бъде най-компетентен“, заяви здравният експерт.

Преди около месец премиерът Кирил Петков обяви, че имат предложение за премахване на зеления сертификат вътре в страната, когато един от двата критерия бъде постигнат – ваксинация от 60% (с първите две дози) и ако всичките интензивни легла в страната спаднат на 5% или надолу заетост от COVID-19. В началото на седмицата беше обявено, че зеленият сертификат ще падне от 20 март.

Д-р Илко Семерджиев припомни, че със завършен ваксинационен цикъл са само 29,4%. „Кога ще стигнем 60%, за колко години? В също време по никакъв начин не виждам интензивните легла да са по-малко от 5% заетост. Тоест и двата критерия, които използва МЗ в случая не дават основание за такива решения и такива обяви. Тези хора или трябва да си сменят обявите, или да си сменят критериите“, каза бившият здравен министър. Фактът, че бе обявена датата 20 март, д-р Семерджиев отдава по-скоро на някаква рекламна акция, „на поредното виртуално споделяне на успехи, които числата на подкрепят“.

Той определи като „пълен маразъм“ случващото се в момента с болница „Лозенец“. „Болницата нито функционира по начина, по който функционираше, нито има перспективи да зафункционира като стратегическа национална педиатрична болница. Намираме се в безвъздушно пространство, министър Сербезова прави анализи, времето минава“, заяви пред БГНЕС д-р Илко Семерджиев. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР